Auteur Topic: Gluten toekomstige ‘koerier’ voor medicijnen in het lichaam?  (gelezen 656 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8774
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Gluten toekomstige ‘koerier’ voor medicijnen in het lichaam?
« Gepost op: augustus 03, 2020, 20:00:01 »
Farmaceuten zien een nieuwe toepassing voor gluten: als koerier voor medicijnen, vitamines en enzymen in het menselijk lichaam. Plak een medicijn vast aan het gluteneiwit gliadine en laat de patiënt het doorslikken. Binnen korte tijd wordt het medicijn op de plek van bestemming afgeleverd, ergens in het lichaam van de patiënt. Gluteneiwitten, in het bijzonder gliadine eiwitten, worden niet belaagd door brandend maagzuur, niet afgebroken door spijsverteringsenzymen, en kunnen zich  goed binden aan iets anders. Dit maakt ze heel geschikt als transportmiddel voor medicijnen en mogelijk zelfs, in de toekomst, voor minuscule medische apparaatjes, menen farmaceuten uit Egypte en Libanon. Gliadine wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Een kanttekening plaatsen de farmaceuten ook: wat gliadine doet met gezonde cellen of met die van coeliakiepatiënten is niet goed onderzocht. 

Int J Pharm . 2020 Jul 30;119672. Online ahead of print.

Updated but not outdated “Gliadin”: A plant protein in advanced pharmaceutical nanotechnologies
MohammedMehannaabAminaMneimneha

For many years, natural products have been considered as the backbone of medical therapy. Recently, different extracted active moieties of these botanical plants were employed as innovative drug delivery vehicles. Protein-based nanocarriers have acquired great engrossment as colloidal vehicles for delivering different therapeutic agents, anticancer, anti-inflammatory, vitamins, or even biomedical devices. Gliadin is a natural protein, accounts for 80-85% of the total wheat protein, and forms a vital part in the quality and nutritional value of flour. Gliadin is not just a dietary protein, its properties created a novel and surprising applications in medical fields, pharmaceutical, biomedical devices, and drug delivery. Gliadin is safe, biocompatible, and superior over synthetic proteins. The current review highlights the nature, characteristics, quantitation, and extraction of gliadin moreover sheds the light on its different applications. The high bioadhesive ability endorsed its interaction with gastric mucosa facilitating the delivery of various drug molecules, its structure, and the disulfide bonds expanded the encapsulation of lipophilic molecules, vitamins, and enzymes. Add on this its antimicrobial film capability and its flexibility as fibers. Gliadin is applied extensively in food and its safety to the patient with celiac disease, and cytotoxicity to normal cells has not been fully elaborated.

https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119672


Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.