Auteur Topic: Tarwe bevat niet méér gluten dan in het verleden  (gelezen 765 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Tarwe bevat niet méér gluten dan in het verleden
« Gepost op: juli 12, 2020, 20:52:38 »
Nog niet zo lang geleden was het een populaire mening op sociale media, internet en in boeken zoals Broodbuik (Wheat Belly): tarwe zou zodanig geteeld, veredeld, geselecteerd en zelfs genetisch gemodificeerd zijn dat er meer gluten in zit dan ooit tevoren. Hierdoor zouden meer mensen coeliakie ontwikkelen of glutensensitief zijn. Duitse onderzoekers tonen aan dat dat een mythe is. Ze onderzochten tarwe van vóór de tweede wereldoorlog en vergeleken dat met meer recente soorten tarwe die in Duitsland worden geteeld. In totaal analyseerden ze de eiwitten in 60 soorten tarwe uit de periode 1891-2010. Belangrijkste uitkomst: in dat tijdvak blijft de totale hoeveelheid gluten in tarwe gelijk. Wel neemt de hoeveelheid gliadine af en de hoeveelheid glutenine toe. Maar aangezien de hoeveelheid gluten in een graan een simpele optelsom is van gliadine en glutenine, blijft de totale hoeveelheid gluten, waar coeliakiepatiënten ziek van worden, gelijk. Ook twee andere eiwitten, die verantwoordelijk zijn voor de reactie bij mensen met een tarwe-allergie, albumine en globuline, zitten in oudere tarwerassen net zo goed als in nieuwe tarwerassen. De hoeveelheid van die eiwitten in tarwe is niet geleidelijk toegenomen. Tarweplanten zijn in de loop van de jaren kleiner geworden en de graantjes zitten verder uit elkaar in een aar. Dat is fijn voor de boer, en handig voor de graanverwerkende industrie. Telers en veredelaars hebben tarwe geselecteerd met een hogere opbrengst die minder snel ten prooi valt aan insecten en plagen. Wat nog het meeste effect heeft op de verhouding van de eiwitten in de plant is het oogstjaar. Onder invloed van de weersomstandigheden, de bodem en de bemesting verandert de verhouding tussen de verschillende eiwitten in de tarwegranen. Dezelfde soort tarwe kan het ene jaar een iets ander pakket eiwitten bevatten dan het andere jaar. Al met al is er geen reden om aan te nemen dat moderne tarwe meer mensen ziek maakt dan vroegere soorten tarwe, schrijven de Duitse onderzoekers. De eiwitsamenstelling van tarwe kan niet verklaren waarom meer mensen coeliakie ontwikkelen of glutensensitief zijn. 

J Agric Food Chem 2020 Jul 10.
Wheat ( Triticum aestivum L.) Breeding From 1891 to 2010 Contributed to Increasing Yield and Glutenin Contents but Decreasing Protein and Gliadin Contents
Darina Pronin, Andreas Börner, Hans Weber, Katharina Anne Scherf

Epidemiologic studies suggest an increasing prevalence of celiac disease and nonceliac gluten/wheat sensitivity. With wheat proteins being the main triggers, changes in wheat protein composition are discussed as potential cause. The goals of breeding towards increased yield and resistance might have inadvertently contributed to a higher immunostimulatory potential of modern compared to old wheat cultivars. Therefore, agronomic characteristics, protein content and gluten composition of 60 German winter wheat cultivars first registered between 1891 and 2010 grown in three years were analyzed. While plant height and spike density decreased over time, yield and harvest index increased. The protein and gliadin contents showed a decreasing trend, whereas glutenin contents increased, but there were no changes in albumin/globulin and gluten contents. Overall, the harvest year had a more significant effect on protein composition than the cultivar. At protein level, we found no evidence to support an increased immunostimulatory potential of modern winter wheat.

 doi: 10.1021/acs.jafc.0c02815. Online ahead of print.PMID: 32648759
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.