Hey! Ik heb een vraagje.
Ik heb geen coeliakie (voor zover ik weet) maar heb wel mijn twijfels over bepaalde voeding en vroeg me af of jullie hier raad mee weten.
Ik ben 22 jaar, heb als tiener een eetstoornis gehad (niet heel lang), de ziekte van Graves, hormonale problemen (heb symptomen van PMS en endometriose maar dokters nemen me niet serieus, ik slik de pil nu zonder stopweek dat gaat stukken beter, eerst kon ik wel stopweken houden maar het werd maar erger) en had als kind meerdere voedselallergieen (waaronder ook tarwe en koemelk) en huidproblemen.
Herstellen van mijn eetstoornis was nogal een ding, in eerste instantie ging het goed, maar op een gegeven moment kreeg ik bijna niets meer weg en mijn dokter ging ervanuit dat ik een terugval had, dit gebeurde vooral nadat ik brood at. Normaal at ik zo 3/4 boterhammen achter elkaar, nu was 1 al teveel.
Jarenlange discussies met mijn dokter en ouders, aan de nutridrink wat als aanvulling moest dienen, maar ik kreeg daarnaast helemaal niets meer weg dus zoop ik me klem met dat spul en at ik letterlijk niks, maar goed ik kwam aan en was dus "genezen"... Ik liep de hele dag door met een opgeblazen gevoel rond, kotsmisselijk als ik iets at vaak al na een paar happen... Ik kreeg alleen groente en kip weg op een gegeven moment en vulde mn calorieen aan met snoep, chocolade en limonade.
Op een gegeven moment werd ik vegetarier vanwege ethische redenen, dit hielp eigenlijk niet veel qua gezondheid... 2 jaar later werd ik veganist, ook vanwege ethische redenen. Ik at al nauwelijks brood meer want dat was simpelweg te zwaar. Op het moment dat ik melk volledig schrapte kon ik binnen een week weer normaal eten, mijn acne verdween en mijn haar is niet langer moddervet. Symptomen opgezocht van lactose intolerantie en het lijkt er verdacht veel op ook omdat je het vaak past hebt als je ouder wordt. Enneh, ik ging toen dus ook weer meer brood eten, want ik had ineens weer honger.
Maar hoe zit het dan met gluten? Ik heb al mijn hele leven last van eczeem, hoewel melk schrappen mn pukkels heeft doen verdwijnen, heb ik nog altijd eczeem op mijn handen. Dit heb ik nu al jaren en niets lijkt te helpen, dokters snappen het ook niet. Ik heb een paar dagen glutenvrij gegeten maar werd ziek van het brood (maar misschien is het gewoon te zwaar of bewerkt) ook heb ik een vreselijk aparte stoelgang gekregen sinds ik veganist werd.
Toen ik nog melk at/dronk zat ik vaak verstopt maar nu heb ik juist dunne ontlasting en vaak zie ik het eten erin terug (vooral nadat ik pasta heb gegeten) echter heb ik geen pijn meer bij het eten van brood. Ik eet vooral speltbrood, en in het weekend ook harde broodjes (dus wel tarwe, maar spelt bevat ook gluten toch?) pasta valt ook prima op de maag maar normaal bruin brood totaal niet, donkere broden ook niet, van zuurdesem slaat mijn hele systeem op hol, mais soms wel soms niet maar ik begrijp dat maisbrood vaak niet 100% mais is. Wit (zacht) brood kan ik beter van afblijven.. En al die broden zijn dus melkvrij. Nu had ik wel een tarweallergie en zitten gluten vooral daarin maar harde broodjes gaan dus prima, koekjes ook, pasta ook, nu ja het valt prima maar 6x per dag naar de wc om vervolgens je eten terug te zien is niet normaal...
Ik hoor vaak dat coeliakie en lactose-intolerantie samengaan, ook gaat coeliakie vaak samen met schildklierproblemen, schildklierproblemen weer met endometriose... En zuivel is niet bepaald goed voor je als je al last van je hormonen hebt.
Nu heb ik geen probleem met pillen slikken wanneer dat ook helpt, en nee ik heb geen last van het kleine beetje lactose daarin (ook sporen van kan gewoon, maar de laatste keer dat ik iets op had met melk erin ging het meteen fout, alsof ik een baksteen had ingeslikt)
Ik ben intussen geen veganist meer, sinds een weekje. Ik vind het nogal zwaar (steeds die discussies, weer geobsedeerd met eten bezig zijn, en ik heb ook niet het idee dat ik daadwerkelijk impact heb, ook zijn vleesvervangers zo chemisch als de pest) nu dacht ik eerst "oh joh, hoef ik alleen nog maar op melk te letten" enneh, ik lust geen kaas, yoghurt en vind sojamelk veel lekkerder dan koemelk. Ook met het idee van "mensen snappen intolerantie" maar ik merk nu juist dat ik dingen voorgeschoteld krijg van "hier dit mag je weer" terwijl er dus melk in zit...
Hmm ik vind het lastig... Ik denk ook niet dat ik zomaar kan beweren dat ik intolerant ben terwijl ik het niet 100% zeker weet, misschien is het wel een koemelkallergie? Maar dan hoor ik weer dat testen niet altijd kloppen... Ook wil ik graag weten of ik nu wel of geen gluten kan hebben want daar snap ik werkelijk niets meer van.