Auteur Topic: Slikklachten enige symptoom van coeliakie bij jonge vrouw in VS  (gelezen 790 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8923
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Slikklachten enige symptoom van coeliakie bij jonge vrouw in VS
« Gepost op: juni 17, 2020, 14:21:17 »
Het zal je maar gebeuren, dat je je eten niet goed kunt doorslikken. Het overkwam een jonge vrouw van 18 jaar uit New York. Al het vaste voedsel bleef steken in haar keel. Dit staat bekend als dysfagie. Na een maand kwam ze terecht bij een gespecialiseerde kinderarts die van alles aan haar vroeg om de oorzaak te achterhalen. Meestal is er iets anders aan de hand waardoor de klachten worden veroorzaakt. Uiteindelijk bleek de vrouw coeliakie te hebben. Maar zonder verdere klachten, want ze had geen last van buikpijn, diarree, overgeven, vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies, huiduitslag of gewrichtspijn, stuk voor stuk klachten die vaak voorkomen bij coeliakie. Artsen gaven medicijnen, onderzochten haar bloed en verrichtten diverse onderzoeken. De slikklachten werden erger, de vrouw vertelde dat het leek alsof er luchtbellen in haar borst en buik zaten. Zonder duidelijke diagnose ging de vrouw in eerste instantie weer naar huis. En jaar later meldde ze zich opnieuw bij het ziekenhuis. Nu kon ze niet alleen vast voedsel niet doorslikken, ook vloeibare voeding kreeg ze niet meer weg. Na een darmonderzoek bleek dat ze coeliakie had, ook al wees het bloedonderzoek niet in die richting. Acht maanden na de start van een glutenvrij dieet had ze geen slikklachten meer, en uit een tweede biopsie bleek dat haar darmen hersteld waren.

Opgelet, schrijven de artsen in een tijdschrift voor vakgenoten, slikklachten kunnen een symptoom zijn van coeliakie, in afwezigheid van andere klachten en zelfs als het bloedonderzoek naar coeliakie negatief is. Als een darmonderzoek wijst in de richting van coeliakie, adviseer de patiŽnt dan een glutenvrij dieet, en controleer later of de darmvlokken weer aangegroeid zijn.

ACG Case Rep J
. 2020 Apr 7;7(4):e00359.
Dysphagia as a Presentation of Celiac Disease
Ada Lee 1, Michelle Tobin 1, Julie Cherian 2, Anupama Chawla 1
Dysphagia is an uncommon symptom for celiac disease (CD). Typically, patients with CD present with abdominal pain, diarrhea, steatorrhea, weight loss, growth failure, anemia, or fatigue. We report a case of dysphagia in a pediatric patient with negative celiac serologies and positive histologic findings suspicious for CD. Our patient's dysphagia resolved after being placed on a gluten-free diet. Repeat interval endoscopy on a gluten-free diet to assess for resolution of histological changes confirmed the diagnosis of CD. In patients with dysphagia, CD should be considered in the differential diagnosis despite negative celiac serologies.doi: 10.14309/crj.0000000000000359. eCollection 2020 Apr.
PMID: 32548189
PMCID: PMC7224714

DOI: 10.14309/crj.0000000000000359


https://journals.lww.com/acgcr/Fulltext/2020/04000/Dysphagia_as_a_Presentation_of_Celiac_Disease.6.aspx#:~:text=Abstract,failure%2C%20anemia%2C%20or%20fatigue.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2152
  • Geslacht: Vrouw
Re: Slikklachten enige symptoom van coeliakie bij jonge vrouw in VS
« Reactie #1 Gepost op: juni 19, 2020, 21:28:37 »
die slikklachten herken ik, heb dat al een jaar of 7.
geen allergie, nooit erachter gekomen, waardoor het kan komen.
Dus nu tenminste een aanwijzing.
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)