Auteur Topic: Wat zegt een negatieve TTG bloedtest als je al lange tijd glutenvrij eet?  (gelezen 988 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8923
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Als de bloedtest (TTG) negatief is als je al lange tijd glutenvrij eet, hou je je dan goed aan het dieet? Krijg je niet te veel gluten binnen? Veel coeliakiepatiŽnten verwachten dat een negatieve bloedtest ook automatisch zegt dat ze hun dieet goed volgen en dat hun darmen hersteld zijn. Maar helaasÖ. dat kan die bloedtest helemaal niet voorspellen. Van de mensen met een negatieve bloedtest heeft 50 % toch nog beschadigde darmen (Marsh 3). En dat gaat soms gepaard met klachten, soms niet. De meeste coeliakiepatiŽnten die al lange tijd een glutenvrij dieet volgen en toch nog beschadigde darmen hebben (Marsh 3) hebben een normale bloedtest. Dat had je vast niet verwacht! 

Positieve bloedtest bij een glutenvrij dieet

Als je al lange tijd glutenvrij eet en je bloedtest is of blijft positief, zegt dat wel iets: je hebt een grotere kans dat je darmen nog beschadigd zijn (Marsh 3). Daar hoef je in het dagelijks leven niets van te merken. Helaas is er geen goed verband tussen de hoogte van de antistoffen, de conditie van je darmen en het optreden van symptomen. Als je een grote hoeveelheid gluten binnenkrijgt, heb je de meeste kans op misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Bij een kleinere hoeveelheid gluten heb je vaak andere klachten of minder ernstige klachten.

Bloedtest voor de diagnose van coeliakie

Van oorsprong is de TTG bloedtest bedoeld voor de diagnose van coeliakie. Als je bloed positief is voor TTG antistoffen is je kans op coeliakie ongeveer 95% (bij het vermoeden van coeliakie). En dat is een bijzonder hoge score voor een klinische test. Voor de diagnose van coeliakie is de TTG bloedtest dus heel geschikt. Voor de follow-up minder.

Hoeveel gluten krijg je binnen?

De bedoeling is dat je op een dag maximaal 10 mg gluten binnenkrijgt. En dat is nog best lastig. Voordat je het weet zit je daar overheen, blijkt uit nieuwe testen. De GIP test meet via urine of ontlasting of een coeliakiepatiŽnt te veel gluten eet. Gemiddeld eten coeliakiepatiŽnten maar liefst 240 tot 360 mg gluten per dag. Dat is dus veel te veel. En 3 tot 19 % maakt het nog bonter en krijgt 600 mg gluten binnen. Uit een ander onderzoek, het Ďdoggy bagí onderzoek (waarbij de deelnemers bij het ziekenhuis een zakje eten inleverden waar precies hetzelfde in zat als wat zij op die dag aten), blijkt dat het eten van coeliakiepatiŽnten in 40% van de gevallen meer dan 20 ppm gluten bevat en in 20 % zelfs meer dan 200 ppm. Het blijkt dus best lastig om minder dan 10 mg gluten op een dag binnen te krijgen. 

Bron: https://www.coeliac.org.uk/research/our-approach/research-conference/2020/persisting-symptoms-poly-diagnoses-personalised-diet--houston/?preview=true

Zie ook deze twee eerdere berichten op het forum
- http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25786.msg657656#msg657656
- http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25462.msg655017#msg655017
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.