Auteur Topic: Hoe weet je of glutenvrije tarwe geschikt is voor mensen met coeliakie?  (gelezen 244 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8713
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Omdat sinds 2018 de genen van tarwe bekend zijn, kunnen plantonderzoekers de stukjes DNA eruit knippen die coeliakiepatiŽnten ziek maken. Dat is een heidens karwei. Het DNA van tarwe is namelijk zes keer zo omvangrijk als dat van de mens. Maar met een nieuwe techniek, Crispr/Cas9, is het mogelijk om de eigenschappen van tarwe te veranderen. De universiteit Wageningen heeft met behulp van deze techniek al enkele tarweplanten geteeld die minder toxisch zijn voor mensen met coeliakie. Nog lang niet veilig, daar zijn meer generaties planten voor nodig, en het DNA moet nog verder aangepast worden. Het duurt zeker 15 tot 20 jaar voordat coeliakiepatiŽnten hun tanden in glutenvrij tarwebrood kunnen zetten. Waar die tarwe straks allemaal aan moet voldoen, is iets waar plantonderzoekers nu al mee bezig zijn. Promotie-onderzoeker Aurelie Jouanin beschrijft in haar proefschrift tegen welke meetlat de nieuwe tarwe gelegd moet worden.

DNA analyse

Analyse van het DNA van de nieuwe tarwe moet aan het licht brengen of de gliadine genen succesvol verwijderd zijn of onschadelijk gemaakt zijn. Het lichaam van coeliakiepatiŽnten reageert het heftigst op de gliadine eiwitten in tarwe. De opzet is om de glutenine eiwitten, een ander type eiwitten dat het immuunsysteem van coeliakiepatiŽnten minder zwaar belast, grotendeels intact te laten. De glutenine eiwitten zorgen voor de goede bakeigenschappen van tarwe.

Eiwit analyse

Analyse van de eiwitten in tarwe moet aantonen dat de juiste eiwitten zijn weggehaald of veranderd.

Brood kwaliteit

Valt er een lekker broodje te bakken met de nieuwe tarwe? Daar zijn bakexperimenten voor nodig.

Immuunreactie coeliakiepatiŽnten

Reageert het immuunsysteem van coeliakiepatiŽnten op de nieuwe tarwe? Dat valt uit te zoeken in het lab, waar cellen uit biopten van coeliakiepatiŽnten in contact gebracht kunnen worden met de nieuwe tarwe.

Onderzoek onder patiŽnten

Zijn alle voorgaande stappen met succes doorlopen, dan breekt de volgende fase aan: een experiment onder coeliakiepatiŽnten die het nieuwe tarwebrood gaan uitproberen. Krijgen ze er klachten van? Blijven de antistoffen in hun bloed gelijk, of gaan ze omhoog? Blijven de darmvlokken intact, of gaan ze achteruit? En verandert de darmflora van de proefpersonen in gunstige of ongunstige zin?

Regelgeving EU

Wat de onderzoekers nog de meeste kopzorgen geeft, is dat de EU (nog) niet toestaat dat Crispr/Cas9 wordt gebruikt om het DNA van tarwe of andere planten aan te passen. In andere landen zoals de VS en Canada mag dat wel.

Etikettering

Uiteindelijk zal op het etiket van nieuwe dieetproducten duidelijk aangegeven moeten worden welke tarwe gebruikt is en of het geschikt is in een glutenvrij dieet.


Front Nutr. 2020 Apr 24;7:51. doi: 10.3389/fnut.2020.00051. eCollection 2020.
CRISPR/Cas9 Gene Editing of Gluten in Wheat to Reduce Gluten Content and Exposure-Reviewing Methods to Screen for Coeliac Safety.
Jouanin A1,2, Gilissen LJWJ1,3, Schaart JG1, Leigh FJ2, Cockram J2, Wallington EJ2, Boyd LA2, van den Broeck HC3, van der Meer IM3, America AHP3, Visser RGF1, Smulders MJM1.

Ingestion of gluten proteins (gliadins and glutenins) from wheat, barley and rye can cause coeliac disease (CD) in genetically predisposed individuals. The only remedy is a strict and lifelong gluten-free diet. There is a growing desire for coeliac-safe, whole-grain wheat-based products, as consumption of whole-grain foods reduces the risk of chronic diseases. However, due to the large number of gluten genes and the complexity of the wheat genome, wheat that is coeliac-safe but retains baking quality cannot be produced by conventional breeding alone. CD is triggered by immunogenic epitopes, notably those present in α-, γ-, and ω-gliadins. RNA interference (RNAi) silencing has been used to down-regulate gliadin families. Recently, targeted gene editing using CRISPR/Cas9 has been applied to gliadins. These methods produce offspring with silenced, deleted, and/or edited gliadins, that overall may reduce the exposure of patients to CD epitopes. Here we review methods to efficiently screen and select the lines from gliadin gene editing programs for CD epitopes at the DNA and protein level, for baking quality, and ultimately in clinical trials. The application of gene editing for the production of coeliac-safe wheat is further considered within the context of food production and in view of current national and international regulatory frameworks.

PMID: 32391373 PMCID: PMC7193451 DOI: 10.3389/fnut.2020.00051

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7193451/

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.