Auteur Topic: Afwijkend tandglazuur bij 55 % Portugese kinderen met coeliakie  (gelezen 1146 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8811
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Afwijkend tandglazuur bij 55 % Portugese kinderen met coeliakie
« Gepost op: april 07, 2020, 14:50:40 »
Een stralend gebit is niet voor iedereen weggelegd. Soms gaat er bij de aanleg van tanden en kiezen iets mis. Door coeliakie kunnen afwijkingen ontstaan aan het tandglazuur. Hier een link naar een foto van een kind van 8 jaar met afwijkend tandglazuur als gevolg van niet herkende coeliakie: https://www.researchgate.net/figure/Grade-I-Aine-classification-dental-enamel-defects-in-an-8-year-old-girl-with-celiac_fig1_328399563

Het ziet er niet best uit. En het zal voor het kind ook heel vervelend zijn; koud of warm eten kan behoorlijk pijn doen met zulke gevoelige tanden en kiezen.

Volgens onderzoek uit Portugal heeft meer dan de helft van de kinderen met coeliakie (55 %) in de leeftijd van 6 tot 18 jaar dergelijke tandglazuurafwijkingen, of nog eeen graadje erger.

Maar uniek voor coeliakie zijn tandglazuurdefecten niet; ook bij gezonde kinderen komt het voor; bij 28 % van de kinderen zonder coeliakie in dit onderzoek.

Bij sommige coeliakiepatiŽntjes (12 %) was het gebit nog erger beschadigd dan op de foto (graad 2, op de foto zien we graad 1). Dat zagen de onderzoekers bij geen enkel kind zonder coeliakie.

In het onderzoek waren drie gradaties tandglazuurafwijkingen:

- Graad 0 Geen gebreken.
- Graad I Defect in glazuurkleur. Enkele of meerdere crŤmekleurige, gele of bruine dekkingen (markeringen) met een duidelijke of wazige grens, een deel van het tandglazuur is mogelijk niet transparant.
- Graad II Lichte structurele glazuurdefecten, ruw oppervlak met horizontale groeven of putjes, vervorming van glazuurkleur en transparantie.

Goed voor tandartsen om te weten is dat de afwijkingen bij kinderen met coeliakie vrijwel altijd aan beide kanten zijn. Is er links een slechte tand, dan is er meestal rechts ook een slechte tand.

De meest aangetaste tanden zijn de eerste permanente kiezen en de permanente snijtanden, ontdekten de onderzoekers.   Bron:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1991790220300441
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.