Auteur Topic: Advies bij starten dieet  (gelezen 161 keer)

Mir87

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 8
Advies bij starten dieet
« Gepost op: maart 26, 2020, 11:47:42 »
Hoi allemaal,

Komende week zou ik een scopie krijgen betreft onderzoek coeliakie. Deze is afgebeld en de verwachting is dat het minimaal een half jaar tot een jaar gaat duren voordat er weer gestart wordt met deze onderzoeken. Nu mag ik van mijn arts (ik ben al IBDpatient) starten met het dieet. We weten sinds een paar maanden dat onze dochter van twee coeliakie heeft, dus ik kan vrij 'makkelijk' mee gaan eten. Maar, wat kan ik verwachten? Hebben jullie nog tips voor mij?
Ik snap dat het een hele brede vraag is, maar ik moet ergens beginnen :) Alvast bedankt!

Groetjes!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8691
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Advies bij starten dieet
« Reactie #1 Gepost op: maart 26, 2020, 15:00:49 »
Ik kan me wel vinden in de aanpak om gewoon met het glutenvrije dieet te beginnen. Alle tekenen wijzen in de richting van coeliakie (klachten + familie met coeliakie + bloedtest + andere auto-immuunziekte + een coeliakiegen dat je aan je dochter gaf; misschien werden de klachten na de zwangerschap erger of ontstonden ze pas daarna? ook dat komt vaak voor). En zoals koekie al zegt, in de toekomst kunnen ze coeliakie ook vaststellen zonder glutenprovocatie of met een heel korte glutenprovocatie, bv 1 keer gluten eten (sterker nog, dat kunnen onderzoekers nu al, maar dat is nog in de onderzoeksfase, pas als meer ziekenhuizen hiermee gewerkt hebben en de uitkomsten vergelijkbaar zijn, zal het ook voor de diagnose beschikbaar komen, dat kan nog wel een paar jaar duren overigens).

Hier in huis eten ook twee mensen glutenvrij. En ik ben daar persoonlijk blij om. Samen sta je sterker. En je organiseert eten voor twee, dat heeft ook praktische kanten. Zo eet ik alle 'restjes' op van dingen die mijn zoon niet lekker vindt. Toen hij klein was, deed hij er heel lang over voordat een pak dure glutenvrije koekjes leeg was. of hij vond het na 2 koekjes opeens niet meer lekker. Zoveel als ik in het verleden weggegooid heb, omdat het oud geworden was... dat overkomt ons nu niet meer (ik kreeg de diagnose toen hij al een paar jaar glutenvrij at). En het is ook gezelliger om met z'n 2en hetzelfde te eten.

Tja, wat kun je verwachten? Hopelijk dat je klachten snel verdwijnen! Binnen een paar weken tot een paar maanden, is de ervaring van artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie. En als je wilt kun je later, na een paar maanden, nog een keer je antistoffen testen, of ze gezakt zijn (maar dat hoeft niet per se, hangt er ook vanaf hoeveel capaciteit de ziekenhuizen hebben, als je je beter voelt kun je die controle ook skippen, en misschien via videobellen of mailen contact hebben met je mdl-arts).

Verder vraag ik me af of je bloed onderzocht is op voedingstekorten? Dat kan handig zijn, voor de invulling van je dieet, als je ijzergehalte laag is kun je ijzerrijke voeding eten bv. Maar ook hier geldt dat dit geen must is en als je veel groente en fruit eet en volgens de schijf van 5 ben je heel gezond bezig en zullen eventuele tekorten vaak vanzelf verdwijnen.

Ik weet dat bij een schildklierziekte de meeste coeliakiepatiënten op den duur minder medicatie nodig hebben; of dat ook voor Crohn geldt weet ik eerlijk gezegd niet. Hou dat dus in de gaten en bespreek het met je arts. Als je dunne darm beschadigd is en herstelt, neem je niet alleen voedingsstoffen beter op, maar ook medicijnen.

Ik zou zo snel mogelijk beginnen met glutenvrij eten (als je dat nog niet gedaan hebt ;) omdat het je immmuunsysteem versterkt en de doorlaatbaarheid van je darmen vermindert. Dat je antistoffen niet heel hoog zijn, is ook weer goed nieuws, want dan heb je kans dat je darmvlokken niet compleet verdwenen zijn (dat is meestal zo als de antistoffen 10 keer de normaalwaarde hebben) en dat ze snel weer kunnen herstellen.

Verder kun je even opletten hoe melkproducten vallen (bij jezelf en je dochtertje). Sommige mensen krijgen in het begin van het dieet buikklachten van melk. Dat verdwijnt door een glutenvrij dieet. Mijn zoontje heeft een paar weken lactosevrij gegeten, en daarna konden we het weer opbouwen (hij was erg ziek, als een biaffrakindje) om te beginnen met yoghurt (dat herstelt je darmflora) en karnemelk en daarna ook vla en melk.

En hoewel de meeste mensen goed opknappen van een glutenvrij dieet, zijn er ook mensen die niet tegen glutenvrij tarwezetmeel kunnen. Dat kan in glutenvrije dieetproducten zitten zoals brood en koek. Er zit iets meer gluten in dan in andere dieetproducten. De een kan er tegen, de ander niet. Iets om in de gaten te houden. De richtlijn van artsen is om eerst 'gewoon' glutenvrij te eten en als er na een half jaar tot een jaar nog steeds klachten zijn, en je samen met de dietist geen fouten in het dieet kunt vinden, om te schakelen naar een stremnger dieet, glutenvrij en tarwezetmeelvrij. dat hoeft dus niet vanaf het begin. maar is wel iets om op te letten.

Kijk ook op www.ikbenglutenvrij.nl Mirjam heeft leuke tips voor beginners. en de facebookgroep coeliakie/ glutenvrij (en die voor kinderen) heb je ws. ook al gevonden.

Heb je al een dietist in de arm genomen? Misschien kun je telefonisch of online nog wat feedback krijgen als je dat fijn vindt. Het loopt nu allemaal wat anders dan normaal. maar een beetje ruggespraak is soms wel fijn.

Hopelijk doet het glutenvrije dieet jou en je dochtertje goed, veel succes ermee!


Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1527
 • Geslacht: Vrouw
Re: Advies bij starten dieet
« Reactie #2 Gepost op: maart 30, 2020, 16:55:23 »
Tine heeft al lekker uitgebreid antwoord gegeven :-). Dus ik heb niet veel aan te vullen.
Wat je verder nog kunt verwachten is dat je de smaak en vooral droogheid van glutenvrij brood tegen vindt vallen. Mocht je gewend zijn brood te eten, ga dan op zoek naar brood dat je lekker vindt. Of stop gewoon (tijdelijk) met brood eten. Brood zit erg ingebakken in de Nederlandse eetcultuur, maar je kunt prima zonder brood. Zelf eet ik in de ochtend altijd pap en maar de helft van de keren lunch ik met brood, de andere helft eet ik een warme maaltijd. Wasa knäckebröd of het knäckebrod van Semper is een goed alternatief voor boterhammen.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.