Auteur Topic: Veroorzaken mestcellen nabij zenuwbanen buikklachten?  (gelezen 241 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Veroorzaken mestcellen nabij zenuwbanen buikklachten?
« Gepost op: maart 10, 2020, 20:42:35 »
Mensen die coeliakie hebben of glutensensitief zijn, hebben vaak buikklachten zoals buikpijn en een opgeblazen buik. Onderzoekers proberen een verklaring te vinden voor de aanwezigheid van buikklachten. Mogelijk spelen Ďmestcellení in de dunne darm een rol bij het ontstaan van deze klachten. Deze cellen maken deel uit van het aangeboren immuunsysteem en werden tot nu toe vooral in verband gebracht met een allergische (IgE) reactie op een plek in het lichaam die in contact staat met de buitenwereld: het slijmvlies van de neus, oog, mond, dunne darm en huid. Bij een allergie stoten mestcellen oa histamine uit als ze in aanraking komen met een allergene stof. Bij sommige buikziekten blijken meer van deze mestcellen voor te komen in de buurt van zenuwbanen. Dat is het geval bij het Prikklelbare Darm Syndroom en functionele dyspepsie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook geldt voor patiŽnten met glutensensitiviteit en coeliakie. De patiŽnten met de hoogste scores voor buikpijn en een opgeblazen buik hebben de meeste mestcellen in de buurt van zenuwbanen. Als je de mestcellen telt in het darmslijmvlies, zie je geen verschil tussen mensen met een buikziekte en gezonde mensen. Maar als je gaat tellen hoeveel mestcellen zich in de buurt van zenuwbanen in het weefsel van de dunne darm bevinden, zie je dat patiŽnten met de meeste klachten ook de meeste mestcellen op die plek hebben. Mogelijk is er een interactie tussen deze cellen en de zenuwbanen. En dat kan weer een aanknopingspunt zijn voor de ontwikkeling van toekomstige medicijnen.


Neurogastroenterol Motil. 2020 Feb 5:e13814. doi: 10.1111/nmo.13814. [Epub ahead of print]
Mast cell-nerve interactions correlate with bloating and abdominal pain severity in patients with non-celiac gluten / wheat sensitivity.
Giancola F1, Volta U1, Repossi R1, Latorre R2, Beeckmans D3, Carbone F3, Van den Houte K3, Bianco F1, Bonora E1, Gori A1, Costanzini A4, Boschetti E1, Caio G4, Vanuytsel T3, Stanghellini V1, Tack J3, De Giorgio R4.

BACKGROUND:
Gastrointestinal (GI) and extra-GI symptoms/manifestations represent key clinical features of patients with non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCG/WS). This study aimed to investigate neuro-immune (focusing on mast cells, MCs) interactions in the duodenal submucosa of patients with NCG/WS.

METHODS:
Submucosal whole mounts from duodenal biopsies of 34 patients with self-reported NCG/WS, 28 with celiac disease (CD), 13 with functional dyspepsia (FD), and 24 healthy controls (HC) were analyzed by immunohistochemistry. Quantitative data on neuronal and MCs density and the percentage of MCs in close vicinity to nerves were obtained, and correlations among neurons, MC density and MC-nerve distance (D), and symptoms were assessed in the three groups.

KEY RESULTS:
The number of submucosal neurons was not different among groups. In NCG/WS, MC density was not different from HC, while it was slightly increased vs. CD (P = .07) and significantly decreased vs. FD (P < .05). The percentage of MCs close to nerves (D < 15 Ķm) was similarly increased in all three pathological groups vs. HC (P < .001). In NCG/WS, MC infiltration correlated with bloating (P = .001) and abdominal pain severity (P = .03) and the percentage of MCs in proximity to neurons correlated with the number of GI symptoms (D < 5 Ķm; P = .05), bloating and abdominal pain severity (D < 15um; P = .01).

CONCLUSIONS AND INFERENCES:
Submucosal MC infiltration and the close (within 15 Ķm) MC-to-nerve proximity in the duodenum of NCG/WS patients are features providing a histopathological basis to better understand GI symptoms in this condition.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32022388
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.