Auteur Topic: 'Coeliakie nog te vaak gemist of laat ontdekt’ / Glutenscreen  (gelezen 414 keer)

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1157
'Coeliakie nog te vaak gemist of laat ontdekt’ / Glutenscreen
« Gepost op: februari 22, 2020, 14:58:49 »
Coeliakie nog te vaak gemist of laat ontdekt’


21 februari 2020• NIEUWSBERICHT LUMC
Ondanks dat de auto-immuunziekte coeliakie voorkomt bij één procent van de bevolking, wordt de ziekte nog te vaak laat ontdekt of helemaal gemist. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, moet dat anders. Dat betoogde hoogleraar Kindergeneeskunde Luisa Mearin tijdens haar oratie op vrijdag 21 februari 2020.


De diagnose coeliakie, ook wel glutenintolerantie genoemd, is tegenwoordig gemakkelijk te stellen.
Mearin: “We hebben onder andere testen, waarmee we specifieke coeliakie-antistoffen binnen tien minuten in een druppeltje bloed kunnen detecteren. Ik noem het zelf vaak de zwangerschapstest voor coeliakie”, legt Mearin uit. Ze werd in juli 2019 aangesteld tot hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder coeliakie en andere chronische inflammatoire darmaandoeningen.


Vroege opsporing consulatatiebureaus

Mearin gebruikt de snelle bloedtest voor coeliakie in het onderzoeksproject GLUTENSCREEN naar vroege opsporing van de ziekte. In dit project werkt ze samen met de consultatiebureaus van de Jeugdgezondheidzorg in regio Kennemerland. Alle ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar vullen een vragenlijst in over tien aan coeliakie gerelateerde symptomen zoals chronische buikpijn, langdurige diarree, opgezette buik of slechte groei. Als het kind een of meer van deze symptomen heeft, wordt na informed consent van de ouders, in het consultatiebureau de snelle bloedtest gedaan. Indien de test afwijkend is en coeliakie aangeeft, wordt het kind doorverwezen naar de coeliakiepoli van het LUMC voor een definitieve diagnose en behandeling.


Vroege diagnose

Binnen GLUTENSCREEN wordt geanalyseerd of deze vorm van secundaire preventie (kosten)effectief en haalbaar is, maar de eerste uitkomsten zijn positief. “We hadden verwacht coeliakie te vinden bij 1 op de 100 kinderen, maar dat blijken er nu al 2 op de 100 te zijn”, aldus Mearin. Vroege diagnose is belangrijk, zodat meteen kan worden gestart met een glutenvrij dieet. “Kinderen met onbehandelde coeliakie hebben een chronische darmontsteking en een significante kans op osteoporose, groeiachterstand, concentratiestoornissen en gedragsproblemen. Bovendien is het makkelijker op een vroege leeftijd te beginnen met een glutenvrij dieet.”
Als de resultaten van het project GLUTENSCREEN  positief zijn, pleit prof. Mearin voor een landelijk vroege opsporingsprogramma voor coeliakie. 
Glutenscreen

Doet u mee aan het ¬onderzoek? Zo werkt het!
Is uw kind tussen de 12 maanden en 4 jaar en bezoekt u het consultatiebureau in de regio Kennemerland voor een geplande afspraak? Dan wordt u gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar de opsporing van coeliakie. Met dit onderzoek gaan we actief op zoek naar kinderen met klachten die zouden kunnen passen bij coeliakie.
Doet u/ uw kind mee?
Wanneer u ervoor kiest mee te doen aan het onderzoek, krijgt u een aantal vragen over de gezondheid van uw kind voorgelegd. Wanneer u één of meer vragen positief heeft beantwoord, wordt aangeboden een sneltest op specifieke coeliakie-antilichamen bij uw kind te verrichten. Dit is een eenvoudige vingerprik, waarvan de uitslag na 10 minuten bekend is.
Als blijkt dat uw kind coeliakie-antistoffen heeft, zal uw kind voor verder onderzoek binnen drie weken een afspraak krijgen op de polikliniek kindergeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Wanneer u nog niet bekend bent in het LUMC kunt u zich op de dag van de afspraak inschrijven in het LUMC. Meer hierover leest u in deze online patiëntenfolder. Met het vervolgonderzoek kan de diagnose coeliakie worden bevestigd of uitgesloten.
In deze video legt Prof. Dr. M. Luisa Mearin, kinderarts Maag-Darm en Leverziekten van het LUMC stap voor stap uit wat u kunt verwachten als u wordt uitgenodigd.

De video staat in de link onderaan.


Hier een infographic:
https://www.glutenscreen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Glutenscreen_infographic_02.pdfWaarom het belangrijk is om mee te doen

Met het onderzoek willen we coeliakie in een vroeg stadium opsporen. Veelal wordt coeliakie niet vastgesteld (zie Wat is coeliakie) of wordt het pas vastgesteld nadat er veel klachten zijn. Hoe eerder we coeliakie opsporen en behandelen hoe beter we de gevolgen van deze ziekte,  kunnen voorkomen.

Wat als mijn kind coeliakie blijkt te hebben?

Gelukkig kan coeliakie goed worden behandeld met een (levenslang) glutenvrij dieet, waarna de klachten en symptomen verdwijnen en de darm hersteld. Op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) leest u daar meer over. Als blijkt dat uw kind coeliakie heeft, krijgt u een afspraak met met een in coeliakie gespecialiseerde diëtist van het LUMC.

Nadat het kind een tijd lang het glutenvrij dieet heeft gevolgd, krijgt u een vervolgafspraak in het LUMC. Tijdens deze afspraak wordt uw kind gewogen en zal de kinderarts aan de hand van een bloedprik (venapunctie) onderzoeken of er coeliakieantistoffen in het bloed aanwezig zijn en de resultaten met u bespreken.Link:
https://www.glutenscreen.nl/zo-werkt-het/