Auteur Topic: Werken in glutenbevattende omgeving  (gelezen 3180 keer)

moy

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 13
Werken in glutenbevattende omgeving
« Gepost op: februari 21, 2020, 09:12:49 »
Goedemorgen,

Graag jullie advies en/of ervaring wat betreft werken in een glutenbevattende omgeving.
Momenteel kan ik namelijk intern doorstromen naar een leukere functie binnen het bedrijf waar ik werk.

Ik ben werkzaam bij gespecialiseerd laboratorium voor voedselveiligheid.
Voor mijn nieuwe functie zal ik monsters moeten gaan onderzoeken. Het gaat dan om voeding voor mens en dier.
Dit zijn grotendeels glutenbevattende producten!! Ook zal ik deze producten (echt alles is het, taart, brood, vlees, kattenbroeken, ijsje, drank etc.) moeten vermalen met machine (in een zuurkast).

De vraag is, is mogelijk en verstandig aangezien ik Coeliakie heb??!!
Ik eet de producten natuurlijk niet en zal (zoals altijd) mijn handen veel wassen (met name voor de lunch etc).

Is toevallig iemand hier bekend mee? Kan ik bijvoorbeeld Coeliakie klachten krijgen doordat er in de lucht gluten zweven?
Ik kom dan eigenlijk dagelijks in aanraking met gluten! Ik eet ze alleen niet. De vraag is dus kan ik er ziek van worden zonder het te eten?

Ik heb hierover van de week ook overleg met mijn MDL arts  maar wil zoveel mogelijk informatie opvragen dus vandaar dat ik de vraag ook hier stel :-)

Hopelijk kan iemand mij helpen en/of adviseren!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8866
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Werken in glutenbevattende omgeving
« Reactie #1 Gepost op: februari 22, 2020, 12:20:38 »
Dat is een lastig onderwerp. Hangt er vanaf hoe gevoelig jij bent. En hoeveel gluten er eventueel rondzweven. Ik denk dat het voor 'gemiddeld gevoelige' coeliakiepatiŽnten niet zo'n probleem zal zijn. Je kunt 10 mg gluten binnenkrijgen zonder dat je darmen beschadigen. Een deel daarvan krijg je binnen via kruisbesmetting. Ook glutenvrije dieetproducten bevatten nog een mini beetje gluten (onder 20 ppm). En er zit bv. glucosestroop van tarwe in jam en andere broodbeleg. Maar voor de meeste mensen zijn die kleine spoortjes gluten geen probleem. Daarnaast is het de vraag hoeveel gluten er in de lucht zweeft. Het grootste risico loop je als je werkt bij een bakkerij waar meel rondstuift, en in een pizzeria. Maar in jouw geval gaat het om bereide producten. Daarvan stuift het meel niet in het rond, neem ik maar aan. En werk je wel met tarwemeel, dan kun je die enkele keer wel een mondkapje dragen. Ik weet ook niet of je handschoenen aan hebt? Voor de meeste mensen is aanraken van producten met gluten geen probleem. Maar een enkeling reageert ook op gluten via de huid. Maar ook dat zijn uitzonderingen. Zou er een mogelijkheid zijn om een keer mee te draaien? wetenschappelijk is het niet onderzocht. Ik ken alleen een 'case-report' van twee boeren (tweeling) met coeliakie, die elke dag met graan werkten, dat ook rondstoof, bij wie de antistoffen positief bleven. Daarnaast zijn er verhalen van mensen die erg gevoelig zijn en ziek worden als ze gewoon brood bakken en last hebben van 'airborne gluten'. Van supergevoeligen die niet in de buurt van een bakkerij, pizzeria of supermarkt met broodafdeling moeten komen. Maar de kans dat je supergevoelig bent is heel erg klein. Dus het blijft een kwestie van inschatten.... Recent zijn er testen gedaan met klei en behanglijm met gluten, die kinderen aanraakten, daarna werd glutenvrij brood over hun handen gesmeerd (ze wasten hun handen dus niet eerst) en vervolgens keek men hoeveel gluten er achterbleef op het brood. Natte producten (zoals lijm) gaven meer gluten af dan droge producten  (zoals play-doh) - zie www.glutenvrij.nl daar staat een recent nieuwsbericht over. In jouw geval: als je gewoon brood zonder problemen kunt aanraken, verwacht ik geen problemen (en anders kun je nog handschoenen dragen). Maar dat blijft een kwestie van inschatten, en uitproberen. Ik weet ook niet hoe streng je glutenvrij eet (alleen glutenvrij, of ook tarwezetmeelvrij, daar zitten gradaties in) en of je klachten krijgt als je gluten binnenkrijgt. Voor de veiligheid kun je ook nog de 'gluten detective' of 'gluten detect' test voor urine gebruiken om te zien of je soms te veel gluten binnenkrijgt als je met meel werkt (ik kan me niet voorstellen dat die test positief wordt dan, maar dan heb je een controleinstrument dat ook voor kleine hoeveelheden gluten werkt, coeliakie antistoffen in je bloed gaan pas omhoog als je elk weekend een broodje hamburger eet).
 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8866
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Werken in glutenbevattende omgeving
« Reactie #3 Gepost op: maart 26, 2020, 20:53:44 »
Een zuurkast is gemaakt om met giftige stoffen te werken en die (en de dampen ervan) bij de laborant weg te houden. Als je je aan de hygiŽne- en gezondheidsregels houdt die in laboratoria gelden hoef je je geen zorgen te maken. Ga ervan uit dat de monsters waarmee je werkt giftig zijn en bescherm je op gepaste wijze.
Vergeet niet dat er dagelijks honderden laboranten met bloed en ander lichaamsvocht werken (ook van covidpatiŽnten) en dat zij dat dankzij beschermingsmiddelen en procedures veilig kunnen doen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.