Auteur Topic: Sommige dyspepsie patiŽnten zijn glutensensitief  (gelezen 296 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Sommige dyspepsie patiŽnten zijn glutensensitief
« Gepost op: februari 19, 2020, 00:17:05 »
Van een groep van 77 dyspepsie patiŽnten uit Iran bleken er 5 glutensensitief (6%). Dankzij een glutenvrij dieet verdwenen hun maagklachten, vermoeidheid, zwakte, spierpijn, gewrichtspijn en hoofdpijn. Het ging om dyspepsie patiŽnten bij wie de gebruikelijke aanpak (aanpassen van voeding, leefgewoonten en medicijnen) niet werkte. Ze hadden ook geen andere ziekte.

Tot nu toe werd glutensensitiviteit (NCGS) vooral ontdekt bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Nu blijkt dat ook mensen met de diagnose Ďrefractaire functionele dyspepsieí last kunnen hebben van gluten. Dat is iets voor artsen om rekening mee te houden. Artsen kunnen deze patiŽnten adviseren om bij wijze van proef een glutenvrij dieet uit te proberen, schrijven artsen en onderzoekers uit Iran in het blad ĎScientific Reportsí. 

Wat is dyspepsie

Mensen met dyspepsie hebben klachten bovenin hun buik. Ze zitten snel vol, kunnen geen normale portie eten, hebben buikpijn, een opgeblazen gevoel, zijn misselijk of gaan braken. Soms gaat het gepaard met gewichtsverlies. Andere veelgenoemde klachten zijn een vieze smaak in de mond, een slechte adem, boeren, een brandend gevoel in de maag, zure oprispingen na inspanning, en terugstromen van het maagzuur bij bukken of liggen. Brandend maagzuur kan de nachtrust verstoren, waardoor patiŽnten vermoeid raken en een slecht humeur kunnen krijgen.

Hoe ontstaat dyspepsie

De klachten ontstaan door gebruik van bepaalde medicijnen of een andere ziekte zoals coeliakie, het prikkelbare darmsyndroom, reflux of een bacteriŽle infectie (H. pylori). Dyspepsie kan ook ontstaan door verkeerde eetgewoonten (veel vet eten of drinken bv.) of leefgewoonten (zoals roken en stress). Daarnaast kan de maag te veel maagzuur produceren.

Hoe wordt dyspepsie behandeld

De behandeling bestaat uit dieetmaatregelen (bv. kleine porties eten, goed kauwen, vezelrijk eten, veel drinken), het volgen van leefregels (niet gaan liggen na het eten, niet bukken of tillen met een volle maag, niet voorover buigen maar door de knieŽn zakken, tijd nemen voor bewegen en ontspannen) en bepaalde medicijnen.

Wat is glutensensitief

Sommige mensen worden ziek als ze producten met tarwe eten, maar hebben geen coeliakie en ook geen tarwe-allergie. Deze groep wordt glutensensitief genoemd (Non Celiac Gluten Sensitivity, NCGS) of tarwesensitief (Non Celiac Wheat Sensitive, NCGS). Er zijn nog geen 'markers' gevonden in het bloed of de darmen om het aan te tonen. De enige manier om erachter te komen of iemand glutensensitief is, bestaat uit een periode gluten eten gevolgd door een periode glutenvrij eten, of andersom. Als de klachten in de glutenvrije periode minder zijn of helemaal verdwijnen, bestaat de kans dat iemand glutensensitief is.


Sci Rep. 2020 Feb 12;10(1):2401. doi: 10.1038/s41598-020-59532-z.
Prevalence of Non-Celiac Gluten Sensitivity in Patients with Refractory Functional Dyspepsia: a Randomized Double-blind Placebo Controlled Trial.
Shahbazkhani B1, Fanaeian MM2, Farahvash MJ1, Aletaha N1, Alborzi F1, Elli L3, Shahbazkhani A1, Zebardast J4, Rostami-Nejad M5.

Refractory functional dyspepsia (RFD) is characterized by symptoms persistence in spite of medical treatment or H. pylori eradication. No study has yet investigated the presence of gluten-dependent RFD as a clinical presentation of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Patients with RFD, in whom celiac disease, wheat allergy and H. pylori infection had been ruled out, followed a six weeks long gluten-free diet (GFD). Symptoms were evaluated by means of visual analogue scales; patients with ≥30% improvement in at least one of the reported symptoms after GFD underwent a double-blind placebo controlled gluten challenge. Subjects were randomly divided in two groups and symptoms were evaluated after the gluten/placebo challenge. GFD responders were further followed on for 3 months to evaluate the relationship between symptoms and gluten consumption. Out of 77 patients with RFD, 50 (65%) did not respond to GFD; 27 (35%) cases showed gastrointestinal symptoms improvement while on GFD; after blind gluten ingestion, symptoms recurred in 5 cases (6.4% of patients with RFD, 18% of GFD responders) suggesting the presence of NCGS. Furthermore, such extra-intestinal symptoms as fatigue and weakness (P = 0.000), musculo-skeletal pain (P = 0.000) and headache (P = 0.002) improved in NCGS patients on GFD. Because of the high prevalence of NCGS among patients with RFD, a diagnostic/therapeutic roadmap evaluating the effect of GFD in patients with RFD seems a reasonable (and simple) approach.

PMID: 32051513 DOI: 10.1038/s41598-020-59532-z
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.