Auteur Topic: Blijvende klachten ?!  (gelezen 2947 keer)

Nograin

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Blijvende klachten ?!
« Gepost op: februari 16, 2020, 21:56:47 »
Goedenavond allen,

Ik heb een vraag betreffende aanhoudende buikklachten maar daarvoor is misschien wat achtergrond informatie nodig.
Ruim 2 jaar geleden ben ik uitgevallen met een burn out. Daarop volgend depressie, angst klachten de diagnose ADD/ ADHD en uiteindelijk gestart met anti depresiva.
Mijn meest invaliderende klacht is altijd vermoeidheid geweest. Ook voor mijn burn out kreeg ik af en toe een soort van systemische reactie met griep verschijnselen.
Ondanks verschillende therapieŽn, sport, mindfullnes, anti depressiva bleef ik maar moe.
Nadat mijn zus inmiddels een jaar gluten vrij is gaan eten, ben ik ,als laatste hoop, ook maar eens naar een diŽtist gegaan.
Mijn ontlasting was vettig en dreef altijd. Soms na een weeke vakantie met flink veel koolhydraten kwam ik wel 5 kg aan en stond ik stijf van het vocht.
Dit was ik meestal binnen 5 dagen weer kwijt. Naast bovengenoemde klachten had ik bijna alle klachten die wel ergens beschreven staan op dit forum.
Maar goed, in samenspraak met een diŽtist, gespecialiseerd in Coeliakie, gestart met een gluten vrij dieet.
( mijn anti stoffen waren negatief, en ik kwam in tijdnood op mijn werk door langdurig ziekte traject).
Na 2 dagen volledig gluten vrij veranderde mijn ontlasting. Het dreef niet meer en was ook niet meer vettig. Volgens mijn diŽtist een teken dat ik geen gluten kan verdragen.
Ik at met name het brood van Yam. Echter kreeg ik hiervan enorme honger, werd gammel en trillerig.
Daarom ben ik gaan experimenteren met verschillende soorten en merken brood.
Het vreemde is dat ik bijna geen enkel ander gluten vrij brood verdraag.
Het brood van de AH bijvoorbeeld. Als ik dit eet krijg ik hele brijige ontlasting wat drijft. De volgende 2 dagen ben ik total loss
En doodmoe. Dit heb ik bij meerdere soorten brood gehad. Het brood van Schar met 5 plakken ( oerbrood) per verpakking verdraag ik ook goed
Heeft iemand hier ervaring mee of enig idee hoe dit kan?
Daarnaast ben ik afgelopen weekend een weekend weg geweest.
Volledig gluten vrij. Nu buikkramp, winderigheid, al 2 dagen brijige ontlasting wat drijft.
Is een scopie in dit geval van meerwaarde of ben ik toch ergens anders over gevoelig voor.
Graag tips en advies want ik wordt een beetje wanhopig. Ik heb al zo veel ingeleverd sinds de start in november
En nog blijven de klachten terug komen.

P.s. ik hoop dat het verhaal leesbaar is. Type dit op mijn telefoon en kan het slecht terug lezrn

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Blijvende klachten ?!
« Reactie #1 Gepost op: februari 16, 2020, 22:31:43 »
Je noemt een hele lijst van klachten die bij coeliakie kunnen horen, maar ook bij andere aandoeningen. Ik weet niet wat ik er van moet maken.
Ik zie twee paden om uit het dal te komen; het eerste (dat ik je aanraad) is dat je via je huisarts en doorverwijzingen naar specialisten zorgt voor een goede diagnose. Het kan zijn dat er iets mis is dat met medicatie verholpen kan worden.
Een tweede pad is dat je een eliminatie/provocatie dieet gaat doen. Dat betekent dat je eerst gaat uitzoeken (bijhouden in een dagboek) welke voedingsmiddelen goed gaan en dat dieet steeds probeert uit te breiden. Als een bepaald product "fout" gaat probeer je een paar keer en ander merk. Het is belangrijk dat je uiteindelijk op een gebalanceerd dieet uitkomt dat alle benodigde voedingsstoffen bevat, de hulp van een diŽtist kan nuttig zijn.

Brood is niet zo essentieel als sommige mensen denken. Je kunt met rijst en aardappels ook een heel eind komen. (Ik eet een ŗ twee boterhammen per dag; 's middags een salade.)
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8866
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Blijvende klachten ?!
« Reactie #2 Gepost op: februari 17, 2020, 12:34:20 »
Ongeveer 5 tot 15 % van de mensen met coeliakie heeft geen antistoffen in het bloed maar wel beschadigde darmen. Dus voor die groep kun je coeliakie alleen aantonen met een darmbiopt. Dan moet je niet glutenvrij aan het eten zijn, want dat vertekent de uitkomsten. Over het algemeen laat je eerst je bloed testen en/of een darmonderzoek doen. Pas daarna ga je glutenvrij eten als je er niet wijzer van wordt, om uit te proberen of het helpt. Ook als je pds hebt of glutensensitief bent, kun je klachten krijgen door gluten. Als je darmen kapot zijn (zoals bij coeliakie), kun je op de gekste dingen reageren (en dat kan wel een jaar of nog langer duren, omdat je darmen er heel lang over doen om weer te helen). En veel coeliakiepatiŽnten reageren ook op melkproducten, omdat de darmen die niet goed kunnen verteren (de enzymen die melk verteren worden op de top van de darmvlokken gemaakt, als die korter geworden zijn, zijn er te weinig enzymen over; de meeste coeliakiepatiŽnten kunnen na een paar weken tot een paar maanden glutenvrij weer zuivel verteren). Wat je kunt doen is alsnog een darmonderzoek aanvragen als je nog niet zo lang glutenvrij eet. Of je kunt opnieuw een glutenprovocatie doen. Laat ook eerst testen of je de genen hebt die passen bij coeliakie; als je die genen niet hebt, kun je ook geen coeliakie hebben. En hoef je dus niet een glutenprovocatie te doen met als doel om coeliakie aan te tonen. Hopelijk kom je verder in je zoektocht! Succes!

ps check ook even of je dietist in dit overzicht staat van gespecialiseerde diŽtisten https://www.glutenvrij.nl/hulp_van_arts_dietist/gespecialiseerde_ditisten
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Nograin

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re: Blijvende klachten ?!
« Reactie #3 Gepost op: februari 19, 2020, 21:43:33 »
Bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Ik ben door de medische en psychologische molen geweest.
Het advies om contact te zoeken met een specialist (MDL) arts contact te zoeken lijkt mij een goed advies. Daar ben ik nog niet geweest.
Ik eet sinds november gluten vrij dus ik denk dat een scopie nu geen meerwaarde heeft, of kunnen ze eventueel aangetaste darmen dan alsnog zien?
Ik zal dan eerst het gen laten onderzoeken of ik Łberhaupt coeliakie kan hebben.
Mocht ik daar geen gehoor vinden dan zal ik een provocatie dieet proberen.
Ik vindt het wel vreemd dat ik op zoveel brood soorten reageer.
Het is lastig om duidelijkheid te krijgen op welk ingrediŽnt ik dan reageer.
Ik moet er wel bij vermelden dat ik sinds het starten van het gluten vrij dieet wel vooruit ga.
Alleen de klachten die ik wel heb zijn moeilijk te herleiden