Auteur Topic: Toch te veel gluten in een glutenvrij dieet?  (gelezen 851 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Toch te veel gluten in een glutenvrij dieet?
« Gepost op: januari 15, 2020, 13:41:47 »
Twee van de drie coeliakiepatiŽnten die glutenvrij eten, krijgen een detecteerbare hoeveelheid gluten binnen, schrijven artsen en onderzoekers uit Canada, Spanje en de VS in het tijdschrift ĎGastroenterologyí. En dat terwijl de patiŽnten er zelf van overtuigd zijn prima glutenvrij te eten, met slechts af en toe een dieetfoutje. Dit is de uitkomst van de ĎDOGGIE BAG studieí onder 18 nieuwe coeliakiepatiŽnten die na 2 jaar terugkwamen bij hun arts. Ze leverden monsters in van wat ze in de afgelopen 10 dagen gegeten hadden (een kwart van hun eten), verzamelden urine en ontlasting, en vulden vragenlijsten in. Daarnaast werd hun bloed getest op antistoffen en kregen ze een controlebiopt. Van 18 coeliakiepatiŽnten werden er 12 blootgesteld aan gluten in de 10 dagen voorafgaand aan het controlebezoek bij de arts. 

De hoogte van de antistoffen daalde in 2 jaar tijd van gemiddeld 9 keer de normaalwaarde naar een negatieve waarde. Van de patiŽnten had 56 % nog steeds beschadigde darmen (Marsh 3). Bij een deel van deze groep waren de antistoffen negatief (negatieve antistoffen voorspellen niet goed of iemand te veel gluten eet en hoe de darmen eraan toe zijn, blijkt ook uit andere onderzoeken). Bij 9 deelnemers werd gluten gevonden in het eten, in 40% van de geteste monsters meer dan 20 ppm en in 20 % meer dan 200 ppm. Bij 8 coeliakiepatiŽnten werd gluten gevonden in de urine en bij 5 in de ontlasting.

De onderzoekers geven ook enkele beperkingen van het onderzoek aan. Ze schrijven dat het onderzoek kort duurde en wellicht niet goed weergeeft hoeveel gluten patiŽnten over een lange periode hebben gegeten. Daarnaast kunnen er Ďslow respondersí tussen de deelnemers zitten, bij wie het herstel van de darmvlokken langer dan 2 jaar duurt (los van de hoeveelheid gluten die ze binnenkrijgen). Ook kunnen deelnemers in de 10 dagen van het onderzoek strenger glutenvrij hebben gegeten. Andere patiŽnten die niet aan zoín onderzoek meedoen krijgen wellicht meer gluten binnen. Tot slot zijn groente en fruit uit de Ďdoggie bagsí niet onderzocht omdat die van nature glutenvrij zijn.

Het onderzoek toont aan dat coeliakiepatiŽnten regelmatig gluten binnenkrijgen ondanks hun pogingen om streng glutenvrij te eten, schrijven de experts. Ze noemen het dieet eerder Ďglutenarmí dan glutenvrij. Daarnaast is de grens van 20 ppm (20 mg gluten per kilo) ooit bedacht toen glutendetectietesten niet lager konden meten. Er is nog onvoldoende bewijs geleverd dat deze norm ervoor zorgt dat de darmen van coeliakiepatiŽnten zich goed kunnen herstellen. Al met al is een glutenvrij dieet meer een wens dan een haalbare kaart, zelfs bij patiŽnten die er alles aan doen om goed glutenvrij te eten, menen de experts. Het kan de oorzaak zijn van aanhoudende klachten en niet goed herstellende darmen bij een deel van de coeliakiepatiŽnten. En het vraagt om alternatieven (medicijnen) naast of in plaats van het glutenvrije dieet.

https://www.celiac.com/articles.html/study-reveals-that-even-careful-gluten-free-dieters-are-eating-gluten-regularly-r5030/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31866245
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.