Auteur Topic: Hoe veroorzaakt een stuk brood migraine?  (gelezen 812 keer)

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1157
Hoe veroorzaakt een stuk brood migraine?
« Gepost op: december 21, 2019, 14:37:32 »
Auteur: Lauren Green
Clinical Assistant Professor of Neurology, University of Southern California
Openbaarmakingsverklaring
Lauren Green werkt niet voor, raadpleegt geen eigen aandelen in of ontvangt financiering van een bedrijf of organisatie die baat zou hebben bij dit artikel en heeft geen relevante relaties bekendgemaakt buiten hun academische benoeming.
partnersHoe veroorzaakt een stuk brood migraine?


Migraine is de derde meest voorkomende ziekte ter wereld en veroorzaakt lijden voor tientallen miljoenen mensen.
In feite omvat bijna 1 op de 4 Amerikaanse huishoudens  iemand met migraine .
Migraine is niet alleen hoofdpijn, maar bevat ook een verzameling bijbehorende symptomen die slopend kunnen zijn.
Deze omvatten misselijkheid, braken, lichtgevoeligheid en duizeligheid. Vaak worstelen mensen om te bepalen wat hun migraine veroorzaakt.
Het kan milieu-, hormonaal, genetisch, secundair aan een onderliggende ziekte zijn of veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen , zoals kaas, rode wijn of chocolade. Een voedingsmiddel dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, is gluten - een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst.
Als een geregistreerde diŽtist en gecertificeerde neuroloog die gespecialiseerd is in hoofdpijnmanagement, laat ik mijn patiŽnten vaak een glutenvrij dieet proberen.


Coeliakie versus glutengevoeligheid
Wanneer iemand lijdt aan coeliakie - een spijsverteringsstoornis veroorzaakt door een auto-immuunreactie op gluten - is er een duidelijk verband tussen migraine en gluten . Gluten triggert immuuncellen om antilichamen af te geven tegen aanvalsstoffen die het lichaam als vreemd beschouwt.
Wanneer iemand zonder coeliakie gluten eet, gaat het naar het maagdarmkanaal waar voedsel wordt afgebroken en de voedingsstoffen worden opgenomen. In het geval van coeliakie ziet het immuunsysteem van die persoon de gluten als een vreemde substantie (zoals een virus of bacterie die er niet zou moeten zijn) en valt het aan met een specifiek antilichaam - transglutaminase (TG) 2 serum auto-antilichamen genoemd - om te vernietigen de gluten.
Het probleem is dat iemands eigen gezonde weefsels tijdens het proces worden vernietigd. Met andere woorden, wanneer mensen die gevoelig zijn voor gluten het consumeren, ziet het immuunsysteem dit eiwit als een indringer en maakt het antilichamen aan om het eiwit op te vangen en te vernietigen. Als het eiwit in het maagdarmkanaal zit of door andere organen is geabsorbeerd, gaan de antilichamen ernaar op zoek en vallen ze aan welk weefsel het gluten-eiwit bevat .
Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie die het lichaam zeer alert maakt en verschillende gezonde organen verwondt. Organen geven vervolgens moleculen vrij die ervoor zorgen dat bloedvaten lekken en water, elektrolyten en eiwitten in de weefsels afgeven en zwelling veroorzaken.
Dit is een ontstekingsreactie die het hele lichaam beÔnvloedt, niet alleen de hersenen. Naast hoofdpijn kan het bredere symptomen veroorzaken, waaronder gastro-intestinale problemen, vermoeidheid en leerproblemen, om er maar een paar te noemen.Stap voor stap, hoe gluten tot migraine leiden

https://www.shutterstock.com/image-vector/trigeminal-nerve-three-different-innervation-areas-264570833

Maar alleen al het kijken naar de ontstekingsreactie van een glutenintolerante persoon geeft niet het hele beeld van de link van gluten met migraine.
In de afgelopen jaren hebben wetenschappers een beter inzicht gekregen in hoe en waarom migraine optreedt. Migraine wordt nu beschouwd als een genetische aandoening die veel voorkomt in families.
Vroege theorieŽn suggereerden dat migraine plaatsvond vanwege vergroting of verwijding van de bloedvaten. Maar nu beseffen neurologen dat dit niet het hele verhaal is. We weten nu dat de cascade die leidt tot migraine de zenuwen in de trigeminovascular pathway (TVP) omvat - de verzameling zenuwen die het gevoel in het gezicht regelen, evenals bijten en kauwen.
Wanneer TVP bijvoorbeeld wordt geactiveerd door de aanwezigheid van gluten, veroorzaakt het de afgifte van veel chemicaliŽn, waaronder histamine, een stof die immuuncellen produceren bij het reageren op letsel, allergische en ontstekingsgebeurtenissen. De TVP-zenuwen produceren ook een recent ontdekte trigger voor migraine; een eiwit genaamd calcitonine-gen-gerelateerd peptide (CGRP).
Wanneer CGRP wordt vrijgegeven, veroorzaakt dit de verwijding van bloedvaten in de hersenvliezen - de weefsellaag die de hersenen beschermt. Naarmate de bloedvaten verwijden, lekken ze water en eiwitten in de hersenvliezen, wat zwelling en irritatie veroorzaakt . De zwelling activeert de trigenimiale zenuwen die berichten doorsturen naar andere delen van de hersenen, inclusief de thalamus die de perceptie creŽert van pijn die wordt geassocieerd met een migraine.
In het afgelopen jaar heeft een nieuwe klasse medicijnen de FDA-goedkeuring gekregen voor de preventie van migraine. Deze medicijnen worden CGRP-monoklonale antilichamen genoemd en hebben bewezen een effectieve preventieve behandeling te zijn. Ze voorkomen dat het eiwit CGRP in zijn receptor terechtkomt.Wat te doen met voedseltriggers
Bij zowel glutengevoeligheid of coeliakie als migraine treedt er een ontstekingsproces op in het lichaam. Ik veronderstel dat de ontstekingsreactie op gluten het gemakkelijker maakt om de trigeminovasculaire route te activeren, waardoor een migraine wordt veroorzaakt. Er is nooit een groot onderzoek geweest naar hoe gluten precies migraine veroorzaken, en dit is iets dat ik hoop te onderzoeken in toekomstige studies.

https://www.shutterstock.com/image-vector/migraine-triggers-headache-infographic-flat-design-363739847


Doorgaans veroorzaakt een voedseltrigger een migraine binnen 15 minuten na blootstelling aan die stof.
Als iemand positief test op coeliakie of tarweallergie, is het antwoord eenvoudig: verwijder gluten uit het dieet. Dus de vraag rijst wanneer iemand negatief test, moeten we dan nog steeds gluten elimineren? Het is vaak het proberen waard, omdat er een aandoening is die niet-coeliakie glutengevoeligheid wordt genoemd.
Als iemand geen coeliakie heeft, maar lijdt aan symptomen van glutengevoeligheid, is een eliminatieonderzoek van gluten vaak nuttig om de frequentie of ernst van migraine te verminderen. De reden die ik vermoed is dat het verwijderen van gluten de kans op een ontstekingsreactie vermindert die de trigeminale zenuwen activeert en pijn veroorzaakt. Glutenverwijdering voor migraine is nog experimenteel.
We moeten de hele persoon in de geneeskunde behandelen. Dit omvat het kijken naar mogelijke triggers voor hoofdpijn en het doen van een eliminatiedieet kan nuttig zijn. Er zijn momenteel zoveel glutenvrije producten op de markt, die het verwijderen van gluten uit het dieet vergemakkelijken.
Dit artikel is gewijzigd om de definitie van coeliakie te verduidelijken.

Bronnen
Origineel:
https://theconversation.com/how-does-a-piece-of-bread-cause-a-migraine-126421

Bovenvermeld artikel ook te lezen via:
https://medicalxpress.com/news/2019-11-piece-bread-migraine.html