Auteur Topic: Italiaanse onderzoekers zijn ‘marker’ op het spoor voor diagnose glutensensitief  (gelezen 569 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8648
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Wat is ‘glutensensitief’

Sommige mensen hebben klachten als ze producten met tarwe eten, maar hebben geen coeliakie en ook geen tarwe-allergie. Deze groep wordt glutensensitief genoemd (non celiac gluten sensitive, NCGS) of tarwesensitief (non celiac wheat sensitive, NCWS).

Hoeveel mensen zijn glutensensitief

Er zijn geen goede cijfers over hoeveel mensen hier last van hebben. Geschat wordt dat het om ongeveer 1 procent van de bevolking gaat.

Om welke klachten gaat het

Veelgenoemde klachten zijn buikpijn, een opgeblazen buik, overgeven, diarree, obstipatie, hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten, een doof gevoel in armen of benen, neuropsychische klachten, voedingstekorten en ataxie. Dergelijke klachten komen ook voor bij mensen met coeliakie en een tarwe-allergie.

Welke marker vonden de Italianen

Italiaanse onderzoekers vroegen glutensensitieve patiënten met buikklachten om mee te doen aan onderzoek naar de ziekte. Ze onderzochten het bloed en het darmweefsel (biopten) van deze patiënten. Bepaalde typen microRNA (macromoleculen die de functies van lichaamscellen aansturen) bleken vaker aanwezig in bloed en darmen. Zes a zeven macromoleculen komen vaker voor bij mensen die glutensensitief zijn dan bij gezonde controles. Met het type microRNA hsa-miR-30e-5p kunnen de wetenschappers ongeveer 80 procent van de glutensensitieve patiënten opsporen. Ze kunnen ook op basis van het microRNA profiel zien wie coeliakie heeft. En wie geen van beide aandoeningen heeft. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze maand in Plos One.

Is deze methode al bruikbaar in de praktijk

De methode is nog niet klaar voor gebruik in ziekenhuizen. Eerst moeten andere onderzoeken volgen, met grotere groepen patiënten, ook in andere landen, en met patiënten die verschillende soorten klachten hebben. De ontregelde microRNA’s wijzen in de richting van een verstoord immuunsysteem, zoals dat ook wordt gesignaleerd bij MS, lupus, de ziekte van Sjögren en andere auto-immuunaandoeningen.

Objectieve marker

De onderzoekers verwachten dat de marker objectief kan bepalen of iemand glutensensitief is. Op dit moment zijn er veel mensen die gluten vermijden, omdat ze menen dat het gezonder is. Maar er kan ook een ‘nocebo effect’ optreden: als je verwacht dat je je beter voelt als je iets aan je dieet verandert, gebeurt dit ook. De nieuwe ‘marker’ kan dan uitkomst bieden. In de praktijk blijkt dat slechts een klein deel van de patiënten die tarwe op eigen initiatief vermijden vanwege hun gezondheid, daar echt ziek van wordt, als ze een dubbelblinde provocatietest uitvoeren (dat wil zeggen: een periode wel gluten eten, gevolgd door een periode geen gluten eten, of andersom; als in de glutenperiode beduidend meer klachten zijn, is iemand werkelijk glutensensitief).

Komt het door gluten?

Het is niet duidelijk welk bestanddeel van tarwe mogelijk klachten uitlokt. Het kan gaan om gluten, ATIs (natuurlijke bescherming van de plant tegen plagen), FODMAPs (met name fructanen) of nog iets anders. Sterker nog, de onderzoekers vragen zich af of een eetpatroon met gluten wel verband houdt met het veranderde microRNA profiel van glutensensitieve patiënten. Dat is nog niet zeker. Het kan ook zo zijn dat de veranderingen in het microRNA los staan van wat iemand eet. Vervolgonderzoek moet daar duidelijkheid in scheppen.


PLoS One. 2019 Dec 13;14(12):e0226478. doi: 10.1371/journal.pone.0226478. eCollection 2019.
An explorative study identifies miRNA signatures for the diagnosis of non-celiac wheat sensitivity.
Clemente E1,2, Efthymakis K2,3, Carletti E1,2, Capone V1,2, Sperduti S1,2, Bologna G2,3, Marchisio M2,3, Di Nicola M1, Neri M2,3, Sallese M1,2.

Non-celiac wheat sensitivity (NCWS), also referred to as non-celiac gluten sensitivity, is a recently described disorder triggered by wheat/gluten ingestion. NCWS elicits a wide range of symptoms including diarrhoea, intestinal discomfort, and fatigue in analogy with other wheat/gluten-related disorders and celiac disease in particular. From the pathological standpoint, NCWS patients only have a slight increase of intraepithelial lymphocytes, while antibodies to tissue transglutaminase (tTG) and villous atrophy, otherwise diagnostic features of celiac disease, are absent. To date, the diagnosis of NCWS relies on symptoms and exclusion of confounding diseases, since biomarkers are not yet available. Here, the expression levels of selected miRNAs were examined in duodenal biopsies and peripheral blood leukocytes collected from newly diagnosed patients with NCWS and, as controls, from patients with celiac disease and gluten-independent gastrointestinal problems. We identified a few miRNAs whose expression is higher in the intestinal mucosa of patients affected by NCWS in comparison to control patients affect by gluten-independent dyspeptic symptoms (Helicobacter pylori-negative) and celiac disease. The present study provided the first evidence that NCWS patients have a characteristic miRNA expression patterns, such peculiarity could be exploited as a biomarker to the diagnosis of this disease.

PMID: 31834915 DOI: 10.1371/journal.pone.0226478
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.