Auteur Topic: Raad in verband met diagnose tot Coeliakie  (gelezen 3609 keer)

Sara-p

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Raad in verband met diagnose tot Coeliakie
« Gepost op: december 06, 2019, 20:46:39 »
Hallo iedereen!

Ik ben momenteel 22 jaar. Sinds enkele jaren heb ik op en af last van darmklachten. Vroeger voornamelijk gerelateerd aan stress (bb. Examens).
Laatste maanden ging ik berg af. Ik kreeg meer en meer aanvallen waarin ik plots buikpijn kreeg en meteen naar het toilet moest.
Enkel spasmomen was op die momenten mijn beste vriend. Laatste maanden schommelde ik voortdurend van periodes met diarree naar constipatie en omgekeerd.
Ik voelde me moe, niet gelukkig, opgeblazen. Zag mijn tandglazuur achteruit gaan..
Enkele weken terug liet ik mijn bloed en stoelgang  uitgebreid testen.
Hieruit bleek: calprotectine 200, crp verhoogd, Zonuline sterk verhoogd, Anti-gliadine antistoffen verhoogd, ijzer, vitamine B en D veel te laag., genetisch positief op Crohn
De huisarts nam deze resultaten zeer serieus en dacht meteen aan het begin van: Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie.
Ik werd meteen op verschillende supplementen en poeders gezet om de te korten op te vangen en mijn lekkende darm te herstellen.
Binnen de week zat ik bij een gastro enteroloog. Ook hij nam de situatie serieus. Echo zag er goed uit. Wat nadien volgde was een coloscopie en gastroscopie.
De week van deze onderzoeken waren mijn symptomen spectaculair verbeterd, waardoor ik deze onderzoeken niet meer nodig vond.
Uiteindelijk toch gedaan. De arts vertelde mij dat alles er goed uitzag. Geen beschadigingen van slijmvlies of littekens.
Dit was uiteraard zeer goed nieuws! Hij vertelde mij dat het puur door stress kan te maken hebben.
Nu is het wachten op de resultaten van de biopsie. Ergens hoop ik natuurlijk dat dit ook goed is. Langst de andere kant heb ik het gevoel dat mijn verhaal volledig past bij coeliakie.
Ik begin nu te twijfelen of ik niet gewoon een mietje ben en door de stress me dit zelf aandoe..

Sara-p

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re: Raad in verband met diagnose tot Coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: december 06, 2019, 20:56:36 »
Vervolg: ik heb 2 weken Glutenvrij gegeten. 4 dagen voor het onderzoek normaal..

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Raad in verband met diagnose tot Coeliakie
« Reactie #2 Gepost op: december 07, 2019, 12:16:42 »
Het is goed dat je de onderzoeken toch ingegaan bent; ik denk dat het meer is dan "alleen stress", gelet op de tekorten die je hebt. Als ik zo het hele plaatje bekijk zou het heel goed coeliakie kunnen zijn.
Wacht nog even op de officiŽle diagnose, je hebt al gemerkt dat je je met een glutenvrij dieet beter voelt. Ik verwacht dat de artsen je nog een tijdje in de gaten houden, al is het maar om de vitamines in de gaten te houden.

Sterkte met alles!
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8844
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Raad in verband met diagnose tot Coeliakie
« Reactie #3 Gepost op: december 08, 2019, 11:38:19 »
Eerst maar eens afwachten wat de patholoog ervan zegt. Die legt de biopten onder de microscoop en kijkt of hij veranderingen ziet. Die zijn met het blote oog niet waar te nemen. dus de mdl-arts kan niet aan de biopten zien of je coeliakie hebt. Darmvlokken zijn heel erg klein, die zie je alleen onder de microscoop. Grote zichtbare veranderingen in de structuur van de darmen zie je alleen bij ouderen die al jaren gluten zijn blijven eten terwijl ze coeliakie hebben. Dat lijkt me bij jou niet het geval. Waar ik nog wel benieuwd naar ben, is of ook je coeliakie antistoffen zijn gemeten? En dan bedoel ik anti TTG (tissue transglutaminase) dat is de aanbevolen bloedtest bij coeliakie. Ik ben benieuwd wat de arts straks te vertellen heeft. Veel succes verder!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.