Auteur Topic: Komt waarschuwing voor tarwe vaker op het etiket van voedingsmiddelen?  (gelezen 133 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Komt waarschuwing voor tarwe vaker op het etiket van voedingsmiddelen?
« Gepost op: december 01, 2019, 20:42:46 »
Op etiketten van voedingsmiddelen zal mogelijk vaker gewaarschuwd worden voor de aanwezigheid van tarwe (bijvoorbeeld Ďkan sporen bevatten van tarweí). Dat komt omdat de Ďreferentiedosisí waarbij een fabrikant een waarschuwing op het etiket zet omlaag is gegaan van 1 mg naar 0,7 mg per gegeten portie. Deze dosis is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder mensen met een tarwe-allergie (en niet op de hoeveelheid gluten waar coeliakiepatiŽnten ziek van worden). In 2019 is bij 99 patiŽnten met een tarwe-allergie getest van welke hoeveelheid tarwe ze ziek worden. Vervolgens is gekozen voor een hoeveelheid tarwe die 99% van de mensen met een tarwe-allergie beschermt. Dit is strenger dan eerst, want tot nu toe kwam er een waarschuwing op het etiket als 95% van de patiŽnten met een tarwe-allergie er geen last van zou hebben. Het Australische ĎAllergen Bureauí heeft het oude allergenenmanagement systeem VITAL 2 vervangen door een nieuwe versie, VITAL 3, op basis van de aanbevelingen van een groep wetenschappers, onder meer van TNO. Ze hopen dat meer fabrikanten het waarschuwingssysteem gaan gebruiken. Het blijft een waarschuwing op vrijwillige basis; fabrikanten zijn niet verplicht om kruisbesmetting met allergenen op het etiket te zetten (de ingrediŽnten moeten er wel altijd op staan). Als er een waarschuwing volgens dit systeem (VITAL 3) op het etiket staat, kunnen mensen met een tarwe-allergie het beter laten staan. Als er geen allergenenwaarschuwing op het etiket staat, blijft het een gok of het veilig is of niet. Bij 7 van de 14 allergenen (melk, soja, ei, etc) is de referentiedosis die het Allergen Bureau hanteert aangepast op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek. Onder meer supermarkt AH maakt gebruik van de VITAL systematiek voor het vermelden van kruisbesmetting met allergenen op de verpakkingen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA hanteert overigens voor producten op de Nederlandse markt een andere 'referentiedosis' voor allergenen, 14 ppm bij een portie van 10 gram en 1,4 ppm bij een portie van 100 g, zie verder deze tabel.  https://www.allergenenconsultancy.nl/nieuws/nvwa-geeft-advies-drempelwaarden-allergenen

VITAL = Voluntary Incidental Trace Allergen Labelling

http://allergenbureau.net/wp-content/uploads/2019/09/VSEP-2019-Summary-Recommendations_FINAL_Sept2019.pdf

Bron: allergenenconsultancy https://www.allergenenconsultancy.nl/nieuws/nieuwe-versie-van-vital-vital30?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=Nieuwsbrief&utm_campaign=Nieuwsbrief&utm_term=Nieuwsbrief&utm_content=Nieuwsbrief
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.