Auteur Topic: Misselijkheid en overgeven belangrijkste symptomen na een flinke glutenfout  (gelezen 144 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Hoe snel word je ziek als je gluten eet? En welke klachten krijg je dan? Onderzoekers uit AustraliŽ zochten het uit. Als coeliakiepatiŽnten een flinke hoeveelheid gluten eten, ongeveer 3 boterhammen, worden ze na anderhalf uur misselijk en weer een half uur later gaan ze overgeven. Ook ontstaan er andere klachten: vermoeidheid, buikpijn, darmkrampen, diarree en een veranderde stoelgang. Maar het vreemde is, dat lang niet iedereen met coeliakie dergelijke klachten heeft. Meer dan 30% van de coeliakiepatiŽnten merkt het niet als er gluten in het eten zit. Of heeft milde symptomen. Dat is waarschijnlijk de reden dat een deel van de coeliakiepatiŽnten nog beschadigde darmen houdt, ondanks een glutenvrij dieet. Als je niet merkt dat je gluten eet, kun je je dieet ook niet bijsturen.

Australische onderzoekers schrijven dat klachten niet de beste graadmeter zijn om te kunnen beoordelen of nieuwe toekomstige medicijnen voor coeliakiepatiŽnten aanslaan. De onderzoekers zijn betrokken bij de ontwikkeling van het coeliakiemedicijn Nexvax2 (de experimenten hiermee zijn gestaakt omdat het medicijn geen betere resultaten gaf dan een placebo=nepmiddel). Bij experimenten met nieuwe medicijnen treedt vaak een Ďnoceboí effect op, schrijven de onderzoekers: als je denkt ergens ziek van te worden, gebeurt dat ook. Als proefpersonen klachten rapporteren, kan dat zowel een psychische oorsprong hebben (het nocebo effect), als een lichamelijke (een immuunreactie van het lichaam). Dat is lastig uit elkaar te houden, en het vertekent het beeld. Daarom geven ze de voorkeur aan andere methoden die objectief kunnen meten of coeliakiepatiŽnten ziek worden door gluten. Het kan bijvoorbeeld met een bloedtest die bepaalde immmuuncellen opspoort die een rol spelen bij coeliakie (zoals IL-2), met darmweefsel, of via een urine- of ontlastingstest (de GlutenDetect testkits van Biomedal).

Aliment Pharmacol Ther. 2019 Nov 26. doi: 10.1111/apt.15551. [Epub ahead of print]
Masked bolus gluten challenge low in FODMAPs implicates nausea and vomiting as key symptoms associated with immune activation in treated coeliac disease.
Daveson AJM1, Tye-Din JA2,3,4,5, Goel G6, Goldstein KE6, Hand HL6, Neff KM6, Williams LJ6, Truitt KE6, Anderson RP6; RESET CeD Study Group.

BACKGROUND:
In patients with coeliac disease, FODMAPs in gluten-containing foods, and participant anticipation of a harmful ('nocebo') effect, may contribute to acute symptoms after gluten challenge.

AIM:
To establish acute gluten-specific symptoms linked to immune activation in coeliac disease METHODS: We included 36 coeliac disease patients on a gluten-free diet receiving placebo in the RESET CeD trial. Double-blind, bolus vital wheat gluten (~6-g gluten protein) and sham challenges low in FODMAPs were consumed 2 weeks apart. Assessments included daily Coeliac Disease Patient Reported Outcome (CeD PRO) symptom scores (0-10), adverse events and serum interleukin-2 (baseline and 4 hours).

RESULTS:
Median CeD PRO score for nausea increased most (sham: 0 vs gluten: 5.5; P < .001). Apart from tiredness (1 vs 4, P = .005) and headache (0 vs 2, P = .002), changes in other symptoms were small or absent. Only nausea increased significantly in occurrence with gluten (11% vs 69%, P < .001). Without nausea, only tiredness and flatulence were common after gluten. Nausea (6% vs 61%, P < .001; median onset: 1:34 hours) and vomiting (0% vs 44%, P < .001; 1:51 hours) were the only adverse events more common with gluten than sham. Interleukin-2 was always below the level of quantitation (0.5 pg/mL) at baseline, and after sham. Interleukin-2 was elevated after gluten in 97% of patients (median fold-change: 20), and correlated with severity of nausea (rs  = .49, P = .0025) and occurrence of vomiting (P = .0005).

CONCLUSIONS:
Nausea and vomiting are relatively specific indicators of acute gluten ingestion, and correlate with immune activation. IBS-like symptoms without nausea are unlikely to indicate recent gluten exposure.

© 2019 John Wiley & Sons Ltd.

PMID: 31769533 DOI: 10.1111/apt.15551
Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.