Het hangt af van de hoogte van de antistoffen en hoe streng je glutenvrij eet (hoeveel gluten je nog binnenkrijgt). Na 2 a 3 maanden zijn de antistoffen gehalveerd als je streng glutenvrij eet. Zat je eerst bijvoorbeeld op 100, dan is het 50. Maar zat je net boven de grens, wat ook kan, dan zie je de antistoffen niet meer terug (dan zitten ze beneden de grens).
Des te langer je glutenvrij eet, des te minder betrouwbaar wordt de bloedtest. En als je weer gluten gaat eten, moet je dat minimaal 4 weken volhouden (liefst 6 weken tot 3 maanden), pas dan gaan de antistoffen weer omhoog (soms duurt het langer).
Je kunt ook coeliakie hebben zonder coeliakie antistoffen in je bloed (dat is zo bij een paar procent van de volwassenen, bij kinderen komt het haast nooit voor).
Bij coeliakie zie je ook vaak een ijzertekort en evt. andere voedingstekorten (heeft de huisarts dat getest?). Trouwens ook klachten buiten de spijsvertering om, van huidklachten tot hoofdpijn en vermoeidheid, en 'mood changes'.
De thuistest meet alleen of je positief of negatief bent (positief= je hebt coeliakie antistoffen, en negatief= je hebt ze niet). De test van het lab kan ook de hoogte van de antistoffen meten. Hoe goed/ betrouwbaar die thuistesten zijn is eigenlijk niet bekend.
Er zijn ook andere redenen waarom je op gluten kunt reageren: bij prikkelbare darmen, een tarwe-allergie, of als je glutensensitief bent (dan heb je dezelfde klachten als bij coeliakie, en heb je een bloedtest gehad voor coeliakie en een tarwe-allergie die negatief was; er is nog geen manier gevonden om dit aan te tonen).
Als ik je een advies mag geven: zoek een diëtiste die is gespecialiseerd in coeliakie (te vinden via
www.glutenvr.nl) omdat een 'gewone' diëtist hier te weinig verstand van heeft.
Hopelijk krijg je de puzzel opgelost. Het zou fijn zijn als je van je klachten wordt verlost.
At je in de vakantie geen gluten? Geen brood maar rijst bv? Of had je minder stress? Dat kan ook nog een oorzaak zijn voor gevoelige darmen.
Ik zou als de wiedeweerga bloed laten prikken. En het zou beter zijn als je gluten blijft eten (al is dat moeilijk), want coeliakie toon je aan met een bloedtest, gevolgd door een darmonderzoek. Darmschade kun je het beste aantonen zolang je nog gluten eet.