Auteur Topic: Boek Belgische mdl-arts: gluten en lactose vaak ten onrechte uit menu geschrapt  (gelezen 1153 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8734
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
De Belgische maagdarmleverarts Danny de Looze is de tel kwijtgeraakt van het aantal patiŽnten dat geen gluten en lactose meer eet, schrijft hij in zijn boek ĎLactose, gluten en coí. Mensen schrappen het uit hun menu, vaak zonder dat hun buikklachten verdwijnen. Meestal is er iets anders aan de hand, meent hij. Vooral door voedingsvezels kunnen mensen met overgevoelige darmen in de problemen raken.

Een gezond mens kan eten wat-ie wil. Maag en darmen raken niet snel overstuur. Maar zoín twintig procent van de bevolking heeft last van overgevoelige darmen (ook wel het prikkelbare darm syndroom genoemd). Als deze patiŽnten veel vezels eten, via volkoren granen, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden, veroorzaakt dat buikklachten. Dat komt doordat vezels niet door de dunne darm worden afgebroken, maar grotendeels onverteerd in de dikke darm aankomen, waar bacteriŽn aan de slag gaan om ze te vergisten. Hierdoor ontstaat gas. Het gevolg? Een vol gevoel, een opgeblazen buik, winderigheid, rommelingen, diarree, verstopping en buikpijn, bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit zit het dagelijks functioneren behoorlijk in de weg. Het tegenstrijdige is dat het eten van vezels juist wordt aangeraden vanwege de aantoonbare voordelen voor de gezondheid. Mensen die vezelrijk eten, leven doorgaans langer en hebben minder kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Gemiddeld eten mensen in Nederland en BelgiŽ zoín 20 gram vezels per dag. Dat is nog veel te weinig, menen voedingsexperts. Voor een goede gezondheid wordt 30 tot 40 gram vezels aanbevolen. Vezels zitten in plantaardige producten en niet in dierlijke producten. De Looze merkt dat mensen steeds gezonder zijn gaan leven en bewuster met voeding omgaan. Als ontbijt wordt vaker havermout gegeten, en wit brood wordt ingeruild voor volkoren brood. Hierdoor zullen maagdarmleverartsen het steeds drukker krijgen, voorspelt hij. Het is de onvoorziene schaduwkant van een gezonder voedingspatroon. Mensen met overgevoelige darmen moeten oppassen dat ze geen overdaad aan vezels naar binnen werken.

Praktische tips

Het boek van De Looze geeft een goed beeld van de klachten waarmee patiŽnten bij een maagdarmleverarts aankloppen, en koppelt dat aan praktische tips: wat te doen tegen diarree,  verstopping of brandend maagzuur bijvoorbeeld. Ook legt hij uit hoe je gezond kunt eten, en dat niet iedereen melk en gluten hoeft te laten staan. Zeker als je geen klachten hebt, is daar geen reden toe; je kunt er zelfs je gezondheid mee schaden als je te weinig volkoren granen en vitamines binnenkrijgt en te veel vet en suiker. Glutenvrij eten is wel nodig voor patiŽnten met coeliakie (In BelgiŽ gaat het om 1 op de 200 volwassenen, in Nederland zijn dat er 1 op de 250) en voor patiŽnten die glutensensitief zijn. Of de laatste groep ook elk kruimeltje brood moet vermijden weten we nog niet. Verder is 5 tot 10 procent van de westerse bevolking intolerant voor lactose.

Donorpoep

In medische kring verwierf De Looze vooral bekendheid dankzij poeptransplantaties. Enkele jaren geleden hielp hij een sterk verzwakte patiŽnt met een bacteriŽle infectie in zijn darmen weer op de been door via een neussonde donorpoep van diens negenjarige dochtertje bij hem in te brengen. Daarna volgden poeptransplantaties bij patiŽnten met het prikkelbare darmsyndroom. Aanvankelijk boekte zestig procent van de patiŽnten vooruitgang, maar een jaar later waren de meesten weer terug bij af. De Looze vermoedt dat er bepaalde Ďsuperdonorení bestaan van wie de poep veel gunstige eigenschappen heeft. Het is echter nog te vroeg om poeptransplantaties aan te bieden als standaard behandeling bij patiŽnten met het prikkelbare darm syndroom.

De Looze, Danny (2019). Lactose, gluten en co. Over hoe belangrijk voeding is voor je maag en darmen en welke mythes daarover de ronde doen. Gent, BelgiŽ: Borgerhoff & Lamberigts 
https://www.bol.com/nl/p/lactose-gluten-en-co/9200000104756444/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.