Het is in het verleden getest door het LUMC samen met DSM. Ze hadden een model van de spijsvertering, met een maag en een dunne darm. Daar stopten ze een 'happy meal' in van de Mac, een broodje hamburger met een glas cola. En inderdaad, een groot deel van de gluteneiwitten werden al afgebroken in de maag voordat ze in de dunne darm terechtkwamen. Maar voor mensen met coeliakie zou er te veel gluten overblijven. Dus de conclusie luidde, dat het slechts kan beschermen tegen kruisbesmetting, een verdwaald kruimeltje brood, of verborgen gluten in het eten. Je kunt het dus gebruiken als je nog steeds glutenvrij eet, en in het restaurant glutenvrij eten bestelt bv. Zou je een gewone pizza willen eten, dan heb je ook een pil nodig ter grootte van die pizza. Dat gaat natuurlijk niet.
Volgende stap was om het te testen bij gezonde proefpersonen. In Maastricht vonden ze enkele vrijwilligers bereid om in het ziekenhuis gluten te eten, samen met zo'n pil, en dan maten ze via een slangetje door hun neus en verbonden met hun darmen of en hoe (snel) het eten werd verteerd. Ook bij die 'real life' test werkte het pilletje.
Daarna is het getest bij glutensensitieve personen. Bij hen bleek dat 86% van de gluteneiwitten weggewerkt werden door de pil. Dus ook die proef verliep goed. Het is echter de vraag of mensen die glutensensitief zijn er wel iets aan hebben, want mogelijk reageren ze helemaal niet op gluten, maar op andere stofjes in tarwe, zoals ATIs, een natuurlijk afweermiddel dat de plant beschermt tegen insecten en plagen.
Helaas is het niet getest bij mensen met coeliakie. In de VS zijn wel verschillende gebruikservaringen van coeliakiepatiënten, en die zijn overwegend positief, is mijn indruk. Mensen die wat normaler kunnen leven, uit eten gaan, bij anderen eten, ze zijn dan toch iets meer op hun gemak.
Er zijn dus ook nog zaken niet onderzocht. Wat het doet bij mensen met coeliakie weten we niet in detail. Wat er gebeurt als je het elke dag eet weten we ook niet (bijvoorbeeld als je de gluten in dieetproducten wilt laten afbreken door die pil, bv als er tarwezetmeel in zit).
Er zijn nog enkele andere initiatieven die vergelijkbaar zijn, met andere enzymen. Die zullen wel door wetenschappers van universiteiten getest worden zoals dat hoort, met een dubbelblind provocatie-onderzoek: coeliakiepatiënten die gluten + een enzympil nemen, daarnaast coeliakiepatiënten die gluten eten + een placebo (neppil). Dat gaat nog jaren duren, voordat we daar de resultaten van zullen verkrijgen. De bekendste glutenpil die in de maak is, heet ALV-003/ Latiglutenase. Die is bedoeld voor coeliakiepatiënten die extreem gevoelig zijn en hierdoor niet normaal kunnen functioneren. Voor mensen die regelmatig risico's lopen, bijvoorbeeld studenten die schoolmaaltijden gebruiken, mensen die voor hun werk veel op pad zijn en buiten de deur eten. En daarnaast voor mensen die in het weekend extra bescherming willen, als ze toch wat vrijer zijn met de producten die ze eten, voor mensen die uit eten gaan, op vakantie gaan, etc.
Edit: dit medicijn Latiglutenase lijkt alleen iets te doen bij mensen die antistoffen in hun bloed houden en niet helemaal glutenvrij eten, zie verder
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25331.msg654213#msg654213