Auteur Topic: Vitaminetekort kan het enige teken zijn van coeliakie (co-auteur Dr. J. Murray)  (gelezen 1207 keer)

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1150
Vitaminetekorten kan het enige teken zijn van coeliakie
(onderzoek: ferritine/zink/koper/albumine/foliumzuur/vit. B12/vit. D)


Citaat
"Mensen hebben vooropgezette ideeŽn over hoe coeliakie eruit ziet," zei co-auteur Dr. Joseph Murray, een professor in de geneeskunde aan de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.
Citaat
maar het kenmerkende signaal van coeliakie kan een laag gehalte aan vitamines en andere micronutriŽnten zijn, melden ze in Mayo Clinic Proceedings,
Citaat
Maar nu hebben we veel patiŽnten die niet zijn afgevallen - en velen die behoorlijk overgewicht hebben - maar nog steeds tekorten hebben aan micronutriŽnten. Hoewel ze geen calorieŽn verliezen, absorberen ze sommige vitale voedingsstoffen niet.
Artikel in Medscape - vertaald met behulp van Google Translate
Citaat
Door Linda Carroll
26 juni 2019

(Reuters Health) - Volwassenen met niet-gediagnosticeerde coeliakie hebben vaak een tekort aan voedingsstoffen als het enige teken van de aandoening, zeggen onderzoekers.


Artsen zoeken vaak naar typische symptomen zoals onverklaarbaar gewichtsverlies of extreme dunheid, maar het kenmerkende signaal van coeliakie kan een laag gehalte aan vitamines en andere micronutriŽnten zijn, melden ze in Mayo Clinic Proceedings, 24 juni."Mensen hebben vooropgezette ideeŽn over hoe coeliakie eruit ziet," zei co-auteur Dr. Joseph Murray, een professor in de geneeskunde aan de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota.
"Ze verwachten patiŽnten te zien die vanwege voedingsstoffen malabsorptie en diarree uiteindelijk mager zullen worden met veel tekortkomingen.
Maar nu hebben we veel patiŽnten die niet zijn afgevallen - en velen die behoorlijk overgewicht hebben - maar nog steeds tekorten hebben aan micronutriŽnten.
Hoewel ze geen calorieŽn verliezen, absorberen ze sommige vitale voedingsstoffen niet. "

Praktisch gezien betekent dit dat artsen op zoek moeten naar lage niveaus van bepaalde micronutriŽnten, met name ijzer, vitamine D en zink, zei Murray. Omdat veel patiŽnten geen regelmatig bloedonderzoek krijgen, moeten ze mogelijk worden afgestemd op het veelbetekenende symptoom van ijzertekort: vermoeidheid, voegde hij eraan toe.


"Het is een veel voorkomend symptoom," zei Murray.
"Mensen komen binnen en zeggen dat ze niet de energie hebben die ze vroeger hadden, of het nu tijdens het sporten is of tijdens dagelijkse activiteiten.
Dit illustreert dat ze mogelijk een tekort aan ijzer hebben vanwege verborgen coeliakie.
Ze hebben geen diarree of buikpijn , maar ze hebben geen ijzer vanwege beschadigde darmen.
En hoewel een patiŽnt die grote hoeveelheden ijzer neemt, mogelijk voldoende kan absorberen om bloedarmoede te corrigeren, gaat het de ontsteking in de darmen niet verhelpen en voorkomt het geen andere complicaties die later kunnen optreden in leven."


Het eerste onderzoek voor coeliakie is een bloedtest, zei Murray.
"Als dat positief terugkomt, moet de patiŽnt worden doorverwezen naar een gastro-intestinale specialist, omdat u ervoor wilt zorgen dat het echt coeliakie is voordat u een levenslange diagnose krijgt die een levenslange behandeling vereist."


Murray vermoedt dat maar liefst 50 procent van de volwassenen met coeliakie niet wordt gediagnosticeerd omdat ze geen gewichtsverlies hebben en andere tekenen en symptomen die typisch zijn voor de ziekte of omdat ze zichzelf op een glutenvrij dieet hebben gezet, die de resultaten van de bloedtest kan scheeftrekken.


Murray en zijn collega's bestudeerden 309 volwassenen die recentelijk de diagnose coeliakie hadden gekregen tussen 2000 en 2014.
De patiŽnten werden op leeftijd gematcht met deelnemers uit de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), een nationaal representatieve database.Representatieve database.
Toen de onderzoekers de zojuist gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten vergeleken met NHANES-deelnemers, vonden ze enkele grote verschillen in voedingsstofniveaus.


Zink was deficiŽnt in 59,4% van degenen met coeliakie versus 33,2% van de controles;
koper was laag bij 6,4% van de coeliakie-patiŽnten versus 2,1% van de controles,
foliumzuur was laag bij 3,6% van de coeliakie-patiŽnten versus 0,3% van de controles
en vitamine B12 was laag bij 5,3% van de coeliakie-patiŽnten versus 1,8% van de controles.


Onder coeliakiepatiŽnten was ijzer laag in 30,8%, maar er waren geen controles met ijzermetingen om mee te vergelijken.
En in tegenstelling tot traditionele veronderstellingen over coeliakie en dunheid, werd gewichtsverlies gezien bij slechts 25,2% van de patiŽnten met de ziekte.


Murray hoopt dat de nieuwe studie zal dienen als een heads-up voor artsen in de eerstelijnszorg die mogelijk tekorten aan voedingsstoffen bij hun patiŽnten opmerken'.
Hij waarschuwt hen te onthouden "alleen omdat iemand met overgewicht niet betekent dat ze geen coeliakie hebben."


Helaas hebben artsen de neiging om verstrikt te raken in het behandelen van symptomen in plaats van op zoek te gaan naar een onderliggende oorzaak, zei Dr. David Whitcomb, een professor in de afdeling gastro-enterologie, hepatologie en voeding aan de Universiteit van Pittsburgh.
Hoewel nutritionele tekorten veel voorkomen bij het grote publiek, komen ze vaker voor bij mensen met coeliakie, zei Whitcomb.


"De boodschap is dat als je voedingstekorten ziet, je moet beginnen na te denken over coeliakie," zei Whitcomb. "Op die manier kunt u deze patiŽnten beschermen tegen schade aan de darmen."

https://www.medscape.com/viewarticle/914872

Abstract onderzoeksartikel - alleen via betaling volledig artikel te lezen:

Citaat
Micronutrient Deficiencies Are Common in Contemporary Celiac Disease Despite Lack of Overt Malabsorption Symptoms
Adam C. Bledsoe, MDa , Katherine S. King, MSb, Joseph J. Larson, BSb, Melissa Snyder, PhDc,
Imad Absah, MDd, Rok Seon Choung, MD, PhDa, Joseph A. Murray, MDa,e,
∗ Correspondence information about the author MD Joseph A. Murray


Abstract
Objective
To evaluate micronutrient deficiencies in a contemporary cohort of adult patients with newly diagnosed celiac disease (CD).

Patients and Methods
This is a retrospective study of prospective adults newly diagnosed with CD from January 1, 2000, through October 31, 2014, at Mayo Clinic.
Micronutrient data were collected for tissue transglutaminase IgA, zinc, 25-hydroxy vitamin D, ferritin, albumin, copper, vitamin B12, and serum folate.
Data were analyzed for absolute number of deficiencies and associations with age, sex, body mass index, presenting symptoms, and tissue transglutaminase IgA; each deficiency was assessed using logistic regression.
Deficiencies were compared with age- and sex-matched controls from the National Health and Nutrition Examination Survey.

Results
In total, 309 patients with CD (196 women and 113 men; mean age, 46.1Ī15.1 years;
mean body mass index, 25.9 kg/m2) were included.
Weight loss was seen in only 25.2% (78/309) of patients.
Zinc was deficient in 59.4% (126/212) of patients with CD compared with 33.2% (205/618) of controls (P<.001).
Albumin was low in 19.7% (24/122) compared with 1.1% of controls (P<.001).
Copper was low in 6.4% (13/204) compared with 2.1% (13/618) of controls (P=.003).
Vitamin B12 was low in 5.3% (13/244) compared with 1.8% (11/618) of controls (P=.004).
Folate was low in 3.6% (6/159) compared with 0.3% (2/618) of controls (P=.002). 25-
Hydroxy vitamin D was low in 19.0% (44/213) compared with 18% (111/618) of controls (P=.72).
Ferritin was low in 30.8% (66/214) of patients; no NHANES controls were available for comparison for ferritin.

Conclusion
Micronutrient deficiencies remain common in adults with CD despite increased nonclassic presentation.
This study provides support for micronutrient assessment at the time of CD diagnosis.Dus abstract - geen fulltext:
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(19)30121-1/fulltext