Vervelend dat je zo moet zoeken naar dingen die je veilig kunt eten.
Een glutenvrij product met logo bevat minder dan 20 ppm gluten (20 mg gluten per kilo). In het ene geval is gluten niet aantoonbaar (onder 5 ppm gluten). In het andere geval kan er bv. 10 of 15 ppm gluten in zitten. Hoeveel het is, dat weet je niet, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om op het etiket te zetten hoeveel gluten het product bevat. Van sommige fabrikanten weet je wel dat ze standaard onder 5 ppm gluten zitten, zoals Orgran (boekweitmeel voor pannenkoeken bv) of Lieke is Vrij. En de toko heeft rijstmeel en kleefrijstmeel van X.O oa. waar helemaal geen gluten in zit.
Het hangt er vanaf hoe gevoelig je bent, welke producten je verdraagt, en het hangt er ook vanaf hoeveel je ervan eet.
In de VS bestaan 2 glutenvrije logo's voor glutenvrije producten, van 2 verschillende coeliakieverenigingen, de ene geeft een logo uit als een product minder dan 5 ppm gluten bevat, de ander als het onder 10 ppm zit. Terwijl het wettelijk ook daar tot 20 ppm gluten mag bevatten. In ons land bestaat maar 1 logo voor glutenvrij, een Europees logo, voor alles onder 20 ppm.
Misschien kun je havermout van Provena proberen, die probeert onder 5 ppm gluten te blijven
https://www.glutenvrijemarkt.com/glutenvrij-havervlokken.htmlJe kunt ook aan de fabrikant (AH, Verkade) vragen of getest is hoeveel gluten het product bevat met een test die gluten meet vanaf 5 ppm, en wat daarvan de uitkomst was (het kan per batch verschillen).
Tot slot kun je ook nog op de avenine eiwitten in haver reageren, als je heel erg gevoelig bent voor gluten of juist voor haver. Onderzocht wordt of het ene ras beter gaat dan het andere voor mensen die intolerant zijn voor haver.
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26179.0