Auteur Topic: Leidt een virusinfectie tot coeliakie?  (gelezen 972 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8769
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Leidt een virusinfectie tot coeliakie?
« Gepost op: september 16, 2019, 10:55:24 »
Onderzoekers raken er steeds meer van overtuigd dat coeliakie ontstaat bij mensen die een virusinfectie doormaken en ondertussen tarwe eten, waarna het immuunsysteem zich vergist en niet alleen het virus gaat aanvallen, maar ook gluteneiwitten in tarwe. Het is bekend dat kinderen die op jonge leeftijd vaker een virusinfectie doormaken ook vaker coeliakie hebben. Maar niemand weet hoe dat komt, het is een kip-ei vraagstuk: krijgen kinderen vaker een infectie omdat ze coeliakie hebben, of ontstaat coeliakie juist door die infectie(s)? Om hier antwoord op te vinden, vindt onderzoek plaats onder kinderen uit coeliakiefamilies (onder meer via het TEDDY onderzoek). Van hen wordt bloed en ontlasting onderzocht om te achterhalen welke infecties ze hebben doorgemaakt.

In het verleden konden wetenschappers alleen achteraf onderzoek doen bij kinderen die al coeliakie hadden. Door diverse onderzoeken in verschillende landen waarbij kinderen uit coeliakiefamilies op de voet worden gevolgd, kan nu ook het omslagpunt naar coeliakie in kaart worden gebracht. Zo kunnen onderzoekers kinderen met coeliakie vergelijken met kinderen zonder coeliakie. Ook kunnen ze verschillen opsporen tussen de periode vr en n het ontstaan van coeliakie.

Bron: congres over coeliakie in Parijs https://icds2019-paris.com/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Gieneke

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 92
  • Geslacht: Vrouw
Re: Leidt een virusinfectie tot coeliakie?
« Reactie #1 Gepost op: september 17, 2019, 07:48:15 »
Zou zo maar kunnen als ik dit op onze situatie betrek.  Alles wat ook maar heerst heeft onze dame te pakken,  dit vanaf haar tweede al.