Coeliakie > Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken

Nieuwe bloedtest (met IL-2) kan aanwijzen wie coeliakie heeft en wie niet

(1/1)

tine:
Misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en vermoeidheid. Dat zijn vaak voorkomende klachten bij coeliakiepatiŽnten die per ongeluk gluten eten. De klachten beginnen na een uur en zijn het ergst na drie uur. Onderzoekers uit AustraliŽ, de VS en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat IL-2 in het bloed verhoogd is bij coeliakiepatiŽnten op het moment dat hun klachten het ergst zijn. Mensen zonder coeliakie hebben deze marker niet in hun bloed. Hierdoor is IL-2 mogelijk bruikbaar voor de diagnose van coeliakie, en eventueel ook voor de follow-up. Voor de diagnose moeten patiŽnten eenmalig gluten eten, en wordt hun bloed ervoor en erna getest op IL-2. Bij een groot deel van de coeliakiepatiŽnten, in dit onderzoek 92% van de 25 personen, stijgt de waarde van IL-2 in het bloed enkele uren na het eten van gluten. Om te meten hoe betrouwbaar IL-2 is voor het voorspellen van coeliakie bij nieuwe patiŽnten is vervolgonderzoek nodig, bij grotere groepen, ook bij coeliakiepatiŽnten die nauwelijks klachten hebben als ze gluten eten. In de toekomst kan IL-2 mogelijk eveneens gebruikt worden voor experimenten met medicijnen voor coeliakie. De grootste belofte schuilt in de eenvoud waarmee coeliakie kan worden vastgesteld bij mensen die al glutenvrij eten. Zij hoeven niet langer een glutenprovocatie te ondergaan, die bestaat uit een paar weken of maanden opnieuw gluten eten, wat voor veel ongemak kan zorgen, of helemaal niet uitvoerbaar is. Nu maar hopen dat deze nieuwe bloedtest goed uit de bus komt in vervolgonderzoek.

Dit artikel is een vervolg van deze publicatie  http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26162.0

Aliment Pharmacol Ther. 2019 Sep 4. doi: 10.1111/apt.15477. [Epub ahead of print]
Elevated serum interleukin-2 after gluten correlates with symptoms and is a potential diagnostic biomarker for coeliac disease.
Tye-Din JA1,2, Daveson AJM3, Ee HC4, Goel G5, MacDougall J6, Acaster S7, Goldstein KE5, Dzuris JL5, Neff KM5, Truitt KE5, Anderson RP5.

BACKGROUND:
Coeliac disease patients on a gluten-free diet experience reactions to gluten, but these are not well characterised or understood. Systemic cytokine release was recently linked to reactivation of gluten immunity in coeliac disease.

AIM:
To define the nature and time-course of symptoms and interleukin-2 changes specific for coeliac disease patients.

METHODS:
25 coeliac disease patients on a gluten-free diet and 25 healthy volunteers consumed a standardised 6 gram gluten challenge. Coeliac Disease Patient-Reported Outcome survey and global digestive symptom assessment were completed hourly up to 6 hours after gluten. Adverse events over 48 hours were recorded. Serum interleukin-2 was measured at baseline, and 2, 4 and 6 hours.

RESULTS:
Serum interleukin-2 was always undetectable in healthy controls, whereas it was undetectable at baseline and elevated >0.5 pg/ml at 4 hours in 92% of coeliac disease patients. All patient-reported outcome severity scores increased significantly after gluten in coeliac disease patients (P < .001 Wilcoxon signed rank test), but not in controls. Symptoms began after 1 hour, and peaked in the third. Nausea and vomiting characterised severe reactions, but mild reactions were limited to headache and tiredness. Peak interleukin-2 correlated with symptom severity, particularly for nausea and vomiting.

CONCLUSIONS:
Serum interleukin-2 elevations correlate with timing and severity of symptoms after gluten in coeliac disease. Standardised bolus gluten food challenge and interleukin-2 assessment could provide a valuable clinical test to monitor and diagnose coeliac disease in patients established on a gluten-free diet.

PMID: 31483515 DOI: 10.1111/apt.15477

misshilde:
 :duimop:

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie