Auteur Topic: Moeders met coeliakie kunnen met een gerust hart borstvoeding aan hun baby geven  (gelezen 710 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Borstvoeding is voor baby's gezonder dan flesvoeding. Dat is ook zo als de moeder coeliakie heeft en glutenvrij eet. De melk van moeders met coeliakie is niet veel anders van samenstelling dan die van moeders zonder coeliakie. Dit blijkt uit het PreventCD onderzoek, waarbij kinderen uit coeliakiefamilies in enkele landen jarenlang worden gevolgd. Binnen dit onderzoek doneerden moeders met en zonder coeliakie borstvoeding voor nader onderzoek. ‘We zien geen belangrijke verschillen in voedingswaarde tussen de melk van moeders met en zonder coeliakie’, schrijven de PreventCD onderzoekers in Nutrients. Daarom raden ze ook moeders met coeliakie aan om hun baby borstvoeding te geven, als dat haalbaar is. Voor de kans op coeliakie maakt het niet uit; baby’s die borstvoeding krijgen ontwikkelen net zo vaak coeliakie als baby’s die flesvoeding krijgen, bleek uit eerder onderzoek. 


Nutrients. 2019 Aug 30;11(9). pii: E2034. doi: 10.3390/nu11092034.
Variation and Interdependencies of Human Milk Macronutrients, Fatty Acids, Adiponectin, Insulin, and IGF-II in the European PreventCD Cohort.
Grunewald M1, Hellmuth C1, Kirchberg FF1, Mearin ML2, Auricchio R3, Castillejo G4, Korponay-Szabo IR5, Polanco I6, Roca M7, Vriezinga SL2, Werkstetter K1, Koletzko B8, Demmelmair

Abstract
Human milk composition is variable. The identification of influencing factors and interdependencies of components may help to understand the physiology of lactation. In this study, we analyzed linear trends in human milk composition over time, the variation across different European countries and the influence of maternal celiac disease. Within a multicenter European study exploring potential prevention of celiac disease in a high-risk population (PreventCD), 569 human milk samples were donated by women from five European countries between 16 and 163 days postpartum. Some 202 mothers provided two samples at different time points. Protein, carbohydrates, fat and fatty acids, insulin, adiponectin, and insulin-like growth factor II (IGF-II) were analyzed. Milk protein and n-6 long chain polyunsaturated fatty acids decreased during the first three months of lactation. Fatty acid composition was significantly influenced by the country of residence. IGF-II and adiponectin concentrations correlated with protein content (r = 0.24 and r = 0.35), and IGF-II also correlated with fat content (r = 0.36), suggesting a possible regulatory role of IGF in milk macronutrient synthesis. Regarding the impact of celiac disease, only the level in palmitic acid was influenced by this disease, suggesting that breastfeeding by celiac disease mothers should not be discouraged.

KEYWORDS:
carbohydrate; celiac disease; country; duration of lactation; fat; fatty acids; hormones; human milk

PMID: 31480373 DOI: 10.3390/nu11092034
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.