Auteur Topic: 2 keer bloedprikken en 1 keer gluten eten: genoeg voor diagnose bij glutenmijder  (gelezen 566 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8734
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Sommige coeliakiepatiŽnten hebben geen diagnose gekregen van een arts: ze eten glutenvrij, maar kunnen het niet opbrengen om een paar weken tot een paar maanden opnieuw gluten te eten, waarna een bloedtest en darmonderzoek volgt. Toch is dat tot nu toe de enige manier om coeliakie vast te stellen. Een nieuwe bloedtest kan daar verandering in brengen. Die meet de waarde van interleukine-2 (IL-2), een cytokine die tevoorschijn komt in het bloed als een coeliakiepatiŽnt gluten eet. De waarde van IL-2 is het hoogst op het moment dat de klachten van een coeliakiepatiŽnt, zoals overgeven en misselijkheid, het ergst zijn, een paar uur na het eten van gluten. Hierdoor kan coeliakie vaststellen bij iemand die al glutenvrij eet in de toekomst mogelijk simpeler worden: eenmalig gluten eten (of een injectie met gluten), en ervoor en erna een bloedtest. Deze ontdekking is de 'bijvangst' van het inmiddels gestaakte onderzoek naar een vaccin voor coeliakie (nexvax2). Foodlog rapporteert erover. Zie https://www.foodlog.nl/artikel/zicht-op-een-betere-diagnostische-methode-van-coeliakie/


Sci Adv. 2019 Aug 7;5(8):eaaw7756. doi: 10.1126/sciadv.aaw7756. eCollection 2019 Aug.
Cytokine release and gastrointestinal symptoms after gluten challenge in celiac disease.
Goel G1, Tye-Din JA2,3,4,5, Qiao SW6, Russell AK2, Mayassi T7, Ciszewski C7, Sarna VK6, Wang S8, Goldstein KE8, Dzuris JL8, Williams LJ8, Xavier RJ1, Lundin KEA9, Jabri B7, Sollid LM6, Anderson RP8.

Celiac disease (CeD), caused by immune reactions to cereal gluten, is treated with gluten -elimination diets. Within hours of gluten exposure, either perorally or extraorally by intradermal injection, treated patients experience gastrointestinal symptoms. To test whether gluten exposure leads to systemic cytokine production time -related to symptoms, series of multiplex cytokine measurements were obtained in CeD patients after gluten challenge. Peptide injection elevated at least 15 plasma cytokines, with IL-2, IL-8, and IL-10 being most prominent (fold-change increase at 4 hours of 272, 11, and 1.2, respectively). IL-2 and IL-8 were the only cytokines elevated at 2 hours, preceding onset of symptoms. After gluten ingestion, IL-2 was the earliest and most prominent cytokine (15-fold change at 4 hours). Supported by studies of patient-derived gluten-specific T cell clones and primary lymphocytes, our observations indicate that gluten-specific CD4+ T cells are rapidly reactivated by antigen -exposure likely causing CeD-associated gastrointestinal symptoms.

PMID: 31457091 PMCID: PMC6685723 DOI: 10.1126/sciadv.aaw7756
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.