Auteur Topic: Kun je coeliakie voorkómen door jonge kinderen minder gluten te geven?  (gelezen 262 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
In Zweden ontstond in de jaren ’80 en ‘90 een coeliakie-epidemie, toen baby’s door veranderde voedingsrichtlijnen op jonge leeftijd meer gluten te eten kregen. Geschrokken draaide men de klok terug, waarna het aantal kinderen dat coeliakie kreeg daalde. Dat riep de vraag op, of je iets kunt veranderen in het eetpatroon van jonge kinderen waardoor ze later minder vaak coeliakie ontwikkelen. Hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder kans op coeliakie dan kinderen die flesvoeding krijgen? Nee, blijkt uit internationaal onderzoek. Helpt het als baby’s op jonge leeftijd een klein beetje gluten krijgen? Ook niet. Kun je de kans op coeliakie verminderen als je een kind pas na 12 maanden voor het eerst gluten geeft? Helaas. Kun je voorkomen dat je kind coeliakie krijgt door de eerste periode van zijn of haar leven minder gluten te geven? Misschien. Er zijn enkele onderzoeken waaruit blijkt dat jonge kinderen die weinig gluten eten minder vaak coeliakie ontwikkelen dan kinderen die véél gluten eten. Zie bijvoorbeeld de publicatie hieronder. Maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. Er zijn namelijk ook onderzoeken waaruit geen enkel verband blijkt. Bovendien kan de hoeveelheid gluten niet de enige factor van betekenis zijn. Kijk eens naar de verschillen tussen landen onderling. In Italië wordt veel pasta gegeten. Als de hoeveelheid gluten een rol speelt in het ontstaan van coeliakie, zouden Italiaanse kinderen vaker coeliakie moeten hebben dan Finse kinderen. Het omgekeerde is echter het geval (de kans op coeliakie in Italië  is 0,7 tot 1,1% en in Finland 1 tot 2,5%). Bovendien kun je niet zomaar jonge kinderen minder tarwe laten eten. Het is bekend dat het eten van volkoren granen, samen met vezelrijke voeding, groente en fruit, zorgt voor een gezonde darmflora waarmee je het ontstaan van chronische ziekten kunt voorkomen. Dus je moet, als je een volwaardig eetpatroon wilt hebben, en een gezonde darmflora, op zoek naar vezelrijke alternatieven voor tarwe, in de vorm van volkoren glutenvrije granen, en daar staan de huidige glutenvrije dieetproducten niet bepaald bol van. Verschillende coeliakie-experts vinden dat eerst meer onderzoek nodig is, waarbij je twee groepen kinderen met elkaar vergelijkt: een groep die een normale hoeveelheid gluten eet, en een groep die minder gluten eet. Dat kun je het beste doen samen met ouders van kinderen uit coeliakiefamilies, bij kinderen van wie je weet dat ze een groot risico hebben om later coeliakie te ontwikkelen. Het ziet er naar uit dat nieuwe technieken het eenvoudiger maken om de ‘risicokinderen’ vroegtijdig op te sporen, vóórdat ze vier maanden oud zijn en beginnen met vaste voeding.


JAMA. 2019 Aug 13;322(6):514-523. doi: 10.1001/jama.2019.10329.
Association of Gluten Intake During the First 5 Years of Life With Incidence of Celiac Disease Autoimmunity and Celiac Disease Among Children at Increased Risk.
Andrén Aronsson C1, Lee HS2, Hård Af Segerstad EM1, Uusitalo U2, Yang J2, Koletzko S3,4, Liu E5, Kurppa K6, Bingley PJ7, Toppari J8,9, Ziegler AG10, She JX11, Hagopian WA12, Rewers M13, Akolkar B14, Krischer JP2, Virtanen SM15,16,17, Norris JM18, Agardh D1; TEDDY Study Group.

IMPORTANCE:
High gluten intake during childhood may confer risk of celiac disease.

OBJECTIVES:
To investigate if the amount of gluten intake is associated with celiac disease autoimmunity and celiac disease in genetically at-risk children.

DESIGN, SETTING, AND PARTICIPANTS:
The participants in The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY), a prospective observational birth cohort study designed to identify environmental triggers of type 1 diabetes and celiac disease, were followed up at 6 clinical centers in Finland, Germany, Sweden, and the United States. Between 2004 and 2010, 8676 newborns carrying HLA antigen genotypes associated with type 1 diabetes and celiac disease were enrolled. Screening for celiac disease with tissue transglutaminase autoantibodies was performed annually in 6757 children from the age of 2 years. Data on gluten intake were available in 6605 children (98%) by September 30, 2017.

EXPOSURES:
Gluten intake was estimated from 3-day food records collected at ages 6, 9, and 12 months and biannually thereafter until the age of 5 years.

MAIN OUTCOMES AND MEASURES:
The primary outcome was celiac disease autoimmunity, defined as positive tissue transglutaminase autoantibodies found in 2 consecutive serum samples. The secondary outcome was celiac disease confirmed by intestinal biopsy or persistently high tissue transglutaminase autoantibody levels.

RESULTS:
Of the 6605 children (49% females; median follow-up: 9.0 years [interquartile range, 8.0-10.0 years]), 1216 (18%) developed celiac disease autoimmunity and 447 (7%) developed celiac disease. The incidence for both outcomes peaked at the age of 2 to 3 years. Daily gluten intake was associated with higher risk of celiac disease autoimmunity for every 1-g/d increase in gluten consumption (hazard ratio
, 1.30 [95% CI, 1.22-1.38]; absolute risk by the age of 3 years if the reference amount of gluten was consumed, 28.1%; absolute risk if gluten intake was 1-g/d higher than the reference amount, 34.2%; absolute risk difference, 6.1% [95% CI, 4.5%-7.7%]). Daily gluten intake was associated with higher risk of celiac disease for every 1-g/d increase in gluten consumption (HR, 1.50 [95% CI, 1.35-1.66]; absolute risk by age of 3 years if the reference amount of gluten was consumed, 20.7%; absolute risk if gluten intake was 1-g/d higher than the reference amount, 27.9%; absolute risk difference, 7.2% [95% CI, 6.1%-8.3%]).

CONCLUSIONS AND RELEVANCE:
Higher gluten intake during the first 5 years of life was associated with increased risk of celiac disease autoimmunity and celiac disease among genetically predisposed children.

Comment in
Gluten and Celiac Disease Risk: Is It Just a Matter of Quantity? [JAMA. 2019]
PMID: 31408136 DOI: 10.1001/jama.2019.10329

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.