Auteur Topic: hoeveel gluten eten voor bloedafname?  (gelezen 465 keer)

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Gepost op: augustus 01, 2019, 14:26:32 »
Hallo

ik ben nieuw hier en ik denk dat ik een soort van glutenallergie of intollerantie hebt gezien bepaalde klachten verzachten/verdwijnen als ik een glutenvrij dieet volg.
Nou denkt mijn huisarts dat ik geen glutenallergie/intollerantie hebt gezien ik geen buikklachten ervan krijg. (behalve een opgeblazen gevoel)
Maar ik mag alsnog een bloed test doen om zeker te zijn.

Nu vraag ik mij alleen af of ik niet weer gluten moet eten om een goede resultaten te krijgen?
Zoja hoeveel glutenrijk voedsel moet ik van te voren eten?
Weet iemand dit?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #1 Gepost op: augustus 01, 2019, 15:49:46 »
De meeste volwassenen met coeliakie hebben geen duidelijke buikklachten, vaak zijn ze erg vermoeid, hebben een ijzertekort of andere klachten, zoals hoofdpijn en huidklachten.

Fijn dat je huisarts het in elk geval wil testen.

Je kunt het beste zes weken tot drie maanden gewoon gluten eten, bij twee maaltijden, qua hoeveelheid tenminste 2 tot 3 boterhammen per dag of iets anders waar gluten in zit zoals pasta, pannenkoeken, Brinta, pizza etc.

Als je glutenvrij gegeten hebt de afgelopen periode heeft het geen zin om het bloed nu te testen op coeliakie. De antistoffen die een aanwijzing zijn voor coeliakie verschijnen pas in het bloed als je minimaal vier weken gluten op hebt (bij sommigen duurt het langer voordat de antistoffen stijgen).

Je hebt een grotere kans op coeliakie als je een andere auto-immuunziekte hebt of familie met coeliakie of een andere auto-immuunziekte (zoals MS, reuma, colitis, diabetes, een schildklierziekte etc.)

En de huisarts kan ook testen of je de genen hebt die passen bij coeliakie (heb je ze niet, dan kun je ook geen coeliakie hebben). Die genen zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Daar bestaat een bloedtest voor.

Verder kan de huisarts checken of je vitaminetekorten hebt, een teken dat je darmen minder goed werken, dat is een aanwijzing dat je mogelijk coeliakie hebt (een tekort aan ijzer en zink komt het meest voor bij mensen met niet ontdekte coeliakie die gluten eten). 
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #2 Gepost op: augustus 01, 2019, 16:16:17 »
De meeste volwassenen met coeliakie hebben geen duidelijke buikklachten, vaak zijn ze erg vermoeid, hebben een ijzertekort of andere klachten, zoals hoofdpijn en huidklachten.

Fijn dat je huisarts het in elk geval wil testen.

Je kunt het beste zes weken tot drie maanden gewoon gluten eten, bij twee maaltijden, qua hoeveelheid tenminste 2 tot 3 boterhammen per dag of iets anders waar gluten in zit zoals pasta, pannenkoeken, Brinta, pizza etc.

Als je glutenvrij gegeten hebt de afgelopen periode heeft het geen zin om het bloed nu te testen op coeliakie. De antistoffen die een aanwijzing zijn voor coeliakie verschijnen pas in het bloed als je minimaal vier weken gluten op hebt (bij sommigen duurt het langer voordat de antistoffen stijgen).

Je hebt een grotere kans op coeliakie als je een andere auto-immuunziekte hebt of familie met coeliakie of een andere auto-immuunziekte (zoals MS, reuma, colitis, crohn, diabetes, een schildklierziekte etc.)

En de huisarts kan ook testen of je de genen hebt die passen bij coeliakie (heb je ze niet, dan kun je ook geen coeliakie hebben). Die genen zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Daar bestaat een bloedtest voor.

Verder kan de huisarts checken of je vitaminetekorten hebt, een teken dat je darmen minder goed werken, dat is een aanwijzing dat je mogelijk coeliakie hebt (een tekort aan ijzer en zink komt het meest voor bij mensen met niet ontdekte coeliakie die gluten eten).

Mijn redenen dat ik denk dat ik een gluten allergie/intolerantie hebt zijn:
1: Mijn linker bovenbeen en knie begint heel pijn te doen nadat ik pasta of brood hebt gegeten. Ik kan dan niet zonder problemen langer dan 10 minuten erop staan of lopen zonder dat het pijn doet.
Eet ik rijst, dan kan ik prima uren lopen zonder pijn.
2: pasta maakt mij altijd enorm hongerig vlak na de maaltijd, hoeveel ik ook eet. Daarnaast maakt pasta mij ontzettend moe na het consumeren.
Rijst heb ik dit probleem totaal niet, voel me goed vol en kan uren duren tot ik weer eens honger krijg. Pasta verzadigd mij amper een uur en daarna verrek van de honger.
3: merk duidelijk een vermindering van astma tijdens glutenvrij periode. 

Om nou zes weken tot drie maanden weer gluten te eten zie ik dus echt niet zitten.
Ik had vorige week weer een dag pasta gegeten en de 2 dagen gelijk erna had ik weer goed last van mijn knie en bovenbeen.

Buikklachten heb ik niet na gluten maaltijden, wel lijk ik altijd vol zwanger na de maaltijd.
Ook geen hoofdpijn klachten.





tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #3 Gepost op: augustus 01, 2019, 18:04:56 »
Het lijkt er inderdaad op dat je niet tegen gluten kunt, als ik je klachten lees, vooral omdat je merkt dat ze weer verdwijnen als je rijst eet.

Hoe vervelend het ook is, het heeft nu geen enkele zin om je bloed te testen op coeliakie. Er is maar één ziekenhuis waar experimenteel een andere test wordt gedaan om te achterhalen of iemand coeliakie heeft als die persoon al glutenvrij eet, dat is het VUmc, maar tot nu toe vooral voor onderzoeksdoeleinden. Zie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25846.msg658190#msg658190 Dus je komt op dit moment niet zoveel verder, tenzij je een afspraak maakt bij de mdl-artsen van het VUmc, al weet ik niet of zij je verder kunnen helpen.

Voor sommige mensen is een periode opnieuw gluten eten niet haalbaar. Dat geldt dus ook voor jou. Je bloed testen op coeliakie heeft nu geen zin. Je bloed testen op vitaminetekorten ook niet, want dan zou je toch eerst een periode gluten gegeten moeten hebben.

Het enige dat je kunt doen is vragen om je genen te testen. Dat kan de huisarts aanvragen, ook al weten veel huisartsen dat niet. Je huisarts heeft duidelijk weinig verstand van coeliakie, anders zou hij geen bloedtest aanvragen voor iemand die glutenvrij eet. Daar komt niets uit.

Tussen de 30 en 40% van de bevolking heeft de genen HLA-DQ2 of HLA-DQ8. Van de bevolking krijgt 1% coeliakie. Die mensen hebben altijd 1 of 2 van de genen HLA-DQ2 en 8. Heb je de coeliakiegenen, dan heb je kans dat je coeliakie hebt (het is geen bewijs). Heb je de coeliakiegenen niet, dan is het vrijwel uitgesloten dat je coeliakie hebt. Dan kun je nog wel glutensensitief zijn (NCGS) of allergisch zijn voor tarwe. 

Bij mij waren astma en jeuk de belangrijkste klachten. Ik had ze niet herkend, omdat mijn zoon met coeliakie wel buikklachten had.

Pijn in je been kan bij coeliakie spierpijn zijn, gewrichtspijn, of een neurologische reactie op gluten (het kan ook een doof been zijn, tintelingen, prikkelingen of een brandend gevoel), al vind ik het wel apart dat het aan één kant is. (maar goed, als ik zelf wat gluten op heb, gaat 1 oog raar doen, het andere niet, dus de reactie hoeft niet symmetrisch te zijn). 

Een opgeblazen gevoel hoort ook bij coeliakie. Ik had zelf ook geen buikklachten. Die kreeg ik gek genoeg pas na een periode glutenvrij als ik per ongeluk gluten at.

Dit zijn de nieuwe richtlijnen voor de diagnose van coeliakie https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640619844125 (waar je huisarts in kan lezen dat een bloedtest geen zin heeft als iemand glutenvrij eet, en dat je de genen kunt testen, met een bloedtest of een wattenstokjestest). https://www.labmaastricht.nl/hla-typering-met-behulp-van-wattenstokjes

En dit is een foldertje voor de huisarts: https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/lr_huisarts_ncv_studiotw.pdf
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #4 Gepost op: augustus 01, 2019, 19:49:06 »
Het lijkt er inderdaad op dat je niet tegen gluten kunt, als ik je klachten lees, vooral omdat je merkt dat ze weer verdwijnen als je rijst eet.

Hoe vervelend het ook is, het heeft nu geen enkele zin om je bloed te testen op coeliakie. Er is maar één ziekenhuis waar experimenteel een andere test wordt gedaan om te achterhalen of iemand coeliakie heeft als die persoon al glutenvrij eet, dat is het VUmc, maar tot nu toe vooral voor onderzoeksdoeleinden. Zie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25846.msg658190#msg658190 Dus je komt op dit moment niet zoveel verder, tenzij je een afspraak maakt bij de mdl-artsen van het VUmc, al weet ik niet of zij je verder kunnen helpen.

Voor sommige mensen is een periode opnieuw gluten eten niet haalbaar. Dat geldt dus ook voor jou. Je bloed testen op coeliakie heeft nu geen zin. Je bloed testen op vitaminetekorten ook niet, want dan zou je toch eerst een periode gluten gegeten moeten hebben.

Het enige dat je kunt doen is vragen om je genen te testen. Dat kan de huisarts aanvragen, ook al weten veel huisartsen dat niet. Je huisarts heeft duidelijk weinig verstand van coeliakie, anders zou hij geen bloedtest aanvragen voor iemand die glutenvrij eet. Daar komt niets uit.

Tussen de 30 en 40% van de bevolking heeft de genen HLA-DQ2 of HLA-DQ8. Van de bevolking krijgt 1% coeliakie. Die mensen hebben altijd 1 of 2 van de genen HLA-DQ2 en 8. Heb je de coeliakiegenen, dan heb je kans dat je coeliakie hebt (het is geen bewijs). Heb je de coeliakiegenen niet, dan is het vrijwel uitgesloten dat je coeliakie hebt. Dan kun je nog wel glutensensitief zijn (NCGS) of allergisch zijn voor tarwe. 

Bij mij waren astma en jeuk de belangrijkste klachten. Ik had ze niet herkend, omdat mijn zoon met coeliakie wel buikklachten had.

Pijn in je been kan bij coeliakie spierpijn zijn, gewrichtspijn, of een neurologische reactie op gluten (het kan ook een doof been zijn, tintelingen, prikkelingen of een brandend gevoel), al vind ik het wel apart dat het aan één kant is. (maar goed, als ik zelf wat gluten op heb, gaat 1 oog raar doen, het andere niet, dus de reactie hoeft niet symmetrisch te zijn). 

Een opgeblazen gevoel hoort ook bij coeliakie. Ik had zelf ook geen buikklachten. Die kreeg ik gek genoeg pas na een periode glutenvrij als ik per ongeluk gluten at.

Dit zijn de nieuwe richtlijnen voor de diagnose van coeliakie https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640619844125 (waar je huisarts in kan lezen dat een bloedtest geen zin heeft als iemand glutenvrij eet, en dat je de genen kunt testen, met een bloedtest of een wattenstokjestest). https://www.labmaastricht.nl/hla-typering-met-behulp-van-wattenstokjes

En dit is een foldertje voor de huisarts: https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/lr_huisarts_ncv_studiotw.pdf
Bedankt voor uw reactie, heel leerzaam.
Als er dus een pijn reactie optreedt dan komen er dus niet gelijk antilichamen aan te pas.

U verteld:
“De antistoffen die een aanwijzing zijn voor coeliakie verschijnen pas in het bloed als je minimaal vier weken gluten op hebt (bij sommigen duurt het langer voordat de antistoffen stijgen)”

hoelang duurt het voordat deze antistoffen weer verdwenen zijn als er geen gluten word gegeten?
Paar dagen, weken, maanden?

Hoe zit het overigens met een darm onderzoek?
Gluten beschadigen toch letterlijk de darmen? Beschadigingen kunnen artsen toch zien met een dunnedarmbiopsie?

Om in aanmerking te komen voor Amsterdamse VUmc heb ik zeker een verhuisbrief van huisarts nodig?


tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #5 Gepost op: augustus 01, 2019, 20:19:04 »
Zelfs als er klachten zijn, verschijnen er niet meteen antistoffen in het bloed. Dat gebeurt pas als je lange tijd (paar weken/ maanden) veel gluten eet.

Bij coeliakiepatiënten die 4 tot 6 maanden na de diagnose op controle komen bij de arts, is duidelijk dat de antistoffen flink omlaag zijn gegaan als ze glutenvrij hebben gegeten. Het hangt ook van de beginwaarde af hoe snel dat gaat (hoe hoog de antistoffenwaarde eerst was, kan 20 zijn of 100 of nog meer). Plus hoe goed iemand erin slaagt om helemaal geen gluten te eten (de een krijgt meteen klachten en zal streng glutenvrij eten, de ander merkt het niet als ergens gluten in zit, die zal mogelijk meer gluten eten omdat er geen 'seintje'komt als het mis gaat).

Antistoffen kunnen een paar maanden na de start van een glutenvrij dieet negatief zijn, maar het kan ook twee jaar duren. Dat hangt ook samen met iemands leeftijd, bij kinderen gaat het sneller dan bij volwassenen. Door glutenvrij te eten zullen de klachten binnen een paar weken verminderen (zelfs als er nog antistoffen in het bloed te vinden zijn, kunnen de klachten al weg zijn).

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek en een darmonderzoek. Voor een betrouwbare uitkomst van die twee onderzoeken moet je lange tijd (weken/ maanden) gewoon gluten hebben gegeten. De darmvlokken (soort vingervormige uitstulpsels) worden steeds korter als iemand met coeliakie gluten eet. Dat is niet met het blote oog te zien, want die zijn erg klein. Wel met een microscoop. Daarom neemt de mdl-arts een paar kleine hapjes weefsel weg uit de darmen. En vervolgens gaat dat naar het lab, waar alles onder de microscoop wordt gelegd. De patholoog kan zien hoe de darmen eruitzien en of de darmvlokken korter geworden zijn.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een mdl-arts in het VUmc omdat ze daar gespecialiseerd zijn in coeliakie. 
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #6 Gepost op: augustus 01, 2019, 20:29:17 »
Zelfs als er klachten zijn, verschijnen er niet meteen antistoffen in het bloed. Dat gebeurt pas als je lange tijd (paar weken/ maanden) veel gluten eet.

Bij coeliakiepatiënten die 4 tot 6 maanden na de diagnose op controle komen bij de arts, is duidelijk dat de antistoffen flink omlaag zijn gegaan als ze glutenvrij hebben gegeten. Het hangt ook van de beginwaarde af hoe snel dat gaat (hoe hoog de antistoffenwaarde eerst was, kan 20 zijn of 100 of nog meer). Plus hoe goed iemand erin slaagt om helemaal geen gluten te eten (de een krijgt meteen klachten en zal streng glutenvrij eten, de ander merkt het niet als ergens gluten in zit, die zal mogelijk meer gluten eten omdat er geen 'seintje'komt als het mis gaat).

Antistoffen kunnen een paar maanden na de start van een glutenvrij dieet negatief zijn, maar het kan ook twee jaar duren. Dat hangt ook samen met iemands leeftijd, bij kinderen gaat het sneller dan bij volwassenen. Door glutenvrij te eten zullen de klachten binnen een paar weken verminderen (zelfs als er nog antistoffen in het bloed te vinden zijn, kunnen de klachten al weg zijn).

Coeliakie wordt vastgesteld met een bloedonderzoek en een darmonderzoek. Voor een betrouwbare uitkomst van die twee onderzoeken moet je lange tijd (weken/ maanden) gewoon gluten hebben gegeten. De darmvlokken (soort vingervormige uitstulpsels) worden steeds korter als iemand met coeliakie gluten eet. Dat is niet met het blote oog te zien, want die zijn erg klein. Wel met een microscoop. Daarom neemt de mdl-arts een paar kleine hapjes weefsel weg uit de darmen. En vervolgens gaat dat naar het lab, waar alles onder de microscoop wordt gelegd. De patholoog kan zien hoe de darmen eruitzien en of de darmvlokken korter geworden zijn.

De huisarts kan je doorverwijzen naar een mdl-arts in het VUmc omdat ze daar gespecialiseerd zijn in coeliakie.

Dat ik dus paar uur na inname al gelijk pijn klachten krijg in mijn been en dit 24/48 uur duurt tot de pijn helemaal weg is (door glutenvrij te eten)
Zegt dus niks over dat mijn darmen al beschadigd zijn en dus al antistoffen aanwezig moeten zijn? (vanwege de snelle aanwezigheid van klachten)

Nouja ga ik gewoon gluten eten dit weekend en dan maandag bloedtest doen en kijken wat eruit komt. Heb het formulier toch al.
als er niks negatief resultaat uitkomt dan moet ik maar huisarts over zien te halen voor amsterdam gok ik. (zal hele klus worden gezien ik nu al met moeite een lab formulier hebt moeten krijgen)
Of ik moet mezelf overhalen een periode van 3 maanden gluten te eten.
4 boterhammem per dag is het minimum? (las ik in een ander topic) Dat is 45 gr koolhydraten, ongeveer 70 gr pasta per dag.
Ik eet altijd veel grotere hoeveelheden, dus deze aantallen moet misschien wel lukken kwa klachten als ik de rest van mijn koolhydraat bronnen gewoon glutenvrij is.


tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #7 Gepost op: augustus 01, 2019, 20:40:36 »
Ik verwacht niet dat er antistoffen gevonden worden in je bloed. Hoe snel of hoe heftig je reageert op gluten zegt niets over de aanwezigheid of afwezigheid van antistoffen. Dat staat los van elkaar.

Dit weekend gluten eten doet niets. Als je nu met gluten eten begint, kun je dat op z'n vroegst over 4 weken terugzien in je bloed (dus bespaar je de moeite).

Neem de folder mee naar de huisarts als je de uitkomst van de bloedtest gaat bespreken (of voordat je die bloedtest gaat doen), misschien kun je hem dan overtuigen om je door te sturen. Er staat in de folder dat je bloed pas getest kan worden als je gluten eet. Je kunt uitleggen dat je het niet ziet zitten om lange tijd weer veel gluten te eten, en dat het VUmc mogelijk een oplossing heeft voor jou zonder dat je eerst weer gluten moet eten, als enige ziekenhuis in dit land.

Hopelijk gaat het je lukken om verder te komen. Veel succes!
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #8 Gepost op: augustus 01, 2019, 21:24:33 »
Ik verwacht niet dat er antistoffen gevonden worden in je bloed. Hoe snel of hoe heftig je reageert op gluten zegt niets over de aanwezigheid of afwezigheid van antistoffen. Dat staat los van elkaar.

Dit weekend gluten eten doet niets. Als je nu met gluten eten begint, kun je dat op z'n vroegst over 4 weken terugzien in je bloed (dus bespaar je de moeite).

Neem de folder mee naar de huisarts als je de uitkomst van de bloedtest gaat bespreken (of voordat je die bloedtest gaat doen), misschien kun je hem dan overtuigen om je door te sturen. Er staat in de folder dat je bloed pas getest kan worden als je gluten eet. Je kunt uitleggen dat je het niet ziet zitten om lange tijd weer veel gluten te eten, en dat het VUmc mogelijk een oplossing heeft voor jou zonder dat je eerst weer gluten moet eten, als enige ziekenhuis in dit land.

Hopelijk gaat het je lukken om verder te komen. Veel succes!

Bedankt nogmaals voor al je hulp.

Nog even iets anders.
Ik lees hier dat coeliakie patiënten soms last van constipatie hebben als ze gluten eten.
Kan het ook andersom en dat je dus constipatie krijgt als je geen gluten eet?
Ik denk dat ik dat hebt gezien als ik dezelfde hoeveelheid vezels binnenkrijg met zilvervliesrijst ik nog steeds constipatie krijg.
En extra fruit en noten helpt niet echt en heb dus vaak een zakje laxtra nodig om de constipatie tegen te gaan.

Komt dit vaker voor bij gluten vrij diëten?

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 924
  • WisVos
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #9 Gepost op: augustus 02, 2019, 00:43:30 »
De glutenvrije dieetproducten zijn vaak (relatief) arm aan vezels. Je moet dus goed opletten dat je met de rest van je voedsel voldoende vezels naar binnen krijgt. Zilvervliesrijst in plaats van witte rijst gebruiken is goed, maar bonen bevatten veel meer vezels. Groenten zijn ook een goede bron van vezels dus zorg er voor dat je je dagelijkse portie krijgt. En nog een extra portie rauwkost als je de gelegenheid hebt.

Ik heb een (tarwe-) allergie en merk dat tarwe mijn darmen prikkelt, waardoor ik eerder en vaker naar de WC moet. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat bij andere overgevoeligheden ook zo werkt. Laat je niet door anderen vertellen hoe vaak je moet; het is belangrijker dat wat je in de pot achterlaat er goed uitziet, of je dat dan twee keer per week of drie keer per dag doet maakt niet uit. Pas op met chronisch gebruik van laxeermiddelen, je kunt er aan gewend raken waardoor je ze nodig blijft hebben.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

coeliakiemember

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #10 Gepost op: augustus 02, 2019, 12:56:46 »
De glutenvrije dieetproducten zijn vaak (relatief) arm aan vezels. Je moet dus goed opletten dat je met de rest van je voedsel voldoende vezels naar binnen krijgt. Zilvervliesrijst in plaats van witte rijst gebruiken is goed, maar bonen bevatten veel meer vezels. Groenten zijn ook een goede bron van vezels dus zorg er voor dat je je dagelijkse portie krijgt. En nog een extra portie rauwkost als je de gelegenheid hebt.

Ik heb een (tarwe-) allergie en merk dat tarwe mijn darmen prikkelt, waardoor ik eerder en vaker naar de WC moet. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat bij andere overgevoeligheden ook zo werkt. Laat je niet door anderen vertellen hoe vaak je moet; het is belangrijker dat wat je in de pot achterlaat er goed uitziet, of je dat dan twee keer per week of drie keer per dag doet maakt niet uit. Pas op met chronisch gebruik van laxeermiddelen, je kunt er aan gewend raken waardoor je ze nodig blijft hebben.

Dankje voor je antwoord.
Gezien ik op dieet zit ziet mijn inname kwa kcal, eiwit, koolhydraten en vetten dagelijks hetzelfde eruit.
Maar als ik alleen de koolhydraat bron verander dan heeft dat grote effect op mijn ontlasting.

300 gr volkoren pasta heeft net zoveel vezels als 300 gr bruine zilvervlies rijst.
Dus je zou misschien denken dat er niks aan je ontlasting veranderd gezien aantal vezels hetzelfde blijft.
Dat is dus mij bij niet zo.

Als ik op dag 1 300 gr volkoren pasta eet, heb ik volgende dag zachte (geen diaree, gewoon "normaa") ontlastig.
Eet ik op een andere dag bruine zilvervlies rijst heb ik volgende dag constipatie.
Ook als ik op deze beide dagen dezelfde aantal en soort groentes en fruit erbij eet.

Het enigste verschil tussen deze 2 is dus wel/niet gluten arm.
Ander oorzaak kan ik niet bedenken.


Weten jullie toevallig net zoveel over purine dan over gluten?
ik wil ook mijn urine zuur laten meten via dit bloed lab formulier gezien misschien purine ook een bron is van mijn kniepijn.
Vraag mij nu af als ik nu purine rijk producten eet, dat dit over paar uur al effect heeft op het urinezuur?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #11 Gepost op: augustus 02, 2019, 13:49:05 »
Glutenvrij eten kan je ontlasting veranderen http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24980.msg651004#msg651004

Er zijn heel veel soorten rijst, met en zonder vlies, in meer kleuren, meer smaken, daar kun je mee variëren.

Je kunt bv. X.O pandanrijst uit de toko eens proberen (die is glutenvrij). https://www.onlinetoko.eu/a-23754708/rijst-meel-granen-bonen/pandanrijst-xo-1kg-heel/
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 924
  • WisVos
Re: hoeveel gluten eten voor bloedafname?
« Reactie #12 Gepost op: augustus 03, 2019, 00:11:33 »
Citaat
300 gr volkoren pasta heeft net zoveel vezels als 300 gr bruine zilvervlies rijst.
Dus je zou misschien denken dat er niks aan je ontlasting veranderd gezien aantal vezels hetzelfde blijft.
Dat is dus mij bij niet zo.
Tarwe bevat meerdere stoffen die een gevoelige darm kunnen prikkelen; de bekendsten zijn fructanen (onverteerbare koolhydraten) en ATI's (stoffen die beschermen tegen insectenvraat, https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/684). Het is ook bekend dat rijst een "stoppende" werking op een te snelle stoelgang heeft.
Ja, vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang, net als voldoende water drinken. Maar ons voedsel bevat ook andere stoffen waar onze darmen op reageren. (Te complex om algemene uitspraken te doen, want er is weinig wetenschappelijk onderzoek op dit gebied en het onderzoek dat er is laat zien dat er grote individuele verschillen zijn.)
Het meest zinnige advies wat ik je kan geven: kies een dieet waar je jezelf het beste bij voelt. Je bent kennelijk gevoelig voor tarwe, maar in welke medische classificatie dat zou moeten vallen weet ik niet.

Nee, ik weet niets over purine.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.