Auteur Topic: Meer partijen haver geschikt voor de glutenvrije markt  (gelezen 335 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Meer partijen haver geschikt voor de glutenvrije markt
« Gepost op: juli 27, 2019, 15:32:27 »
Er is een nieuwe test ontwikkeld om te meten of haver verontreinigd is met tarwe, rogge of gerst. De huidige test (ELISA R5)  doet het goed als er wat tarwekorrels door de haver zitten, maar slaat op hol als er gerst door zit. De hoeveelheid gluten in gerst wordt schromelijk overschat. Hierdoor kan het gebeuren dat haver met 5 of 10 ppm gluten wordt afgekeurd voor de glutenvrije markt (een glutenvrij product mag maximaal 20 mg gluten per kilo bevatten, ofwel 20 ppm). Dat maakt het lastig voor telers om glutenvrije haver te leveren. Een partij ‘gewone’ haver brengt bovendien minder op dan een partij glutenvrije haver. 

De nieuwe test is ontwikkeld door het Duitse bedrijf R-Biopharm en heet ELISA Ridascreen Total Gluten. Deze test is onder leiding van het Duitse Leibniz Instituut in de praktijk uitgeprobeerd door negentien verschillende laboratoria verspreid over de wereld. Ze konden heel nauwkeurig de hoeveelheid gluten meten in verschillende producten met haver, van meel tot snacks waar ook andere granen in zaten. Het voorstel is om voor het meten van de hoeveelheid gluten in producten met haver voortaan deze test te gebruiken.

Hoe raakt haver verontreinigd?

Haver kan op verschillende manieren verontreinigd raken met tarwe of gerst (met rogge komt niet vaak voor):
-   Door het zaaizaad, dat hoeft niet 100% zuiver te zijn maar kan wat andere granen bevatten
-   Door het land, waar in eerdere jaren tarwe, rogge of gerst stond dat opnieuw tevoorschijn komt
-   Door het land ernaast, waar zaadjes kunnen overwaaien naar het perceel met haver
-   Door de machines die haver oogsten, ze kunnen ook tarwe, rogge en gerst hebben geoogst. Datzelfde geldt voor de containers waar ook andere granen in gelegen kunnen hebben.
-   Door het transport en de opslag, in ruimtes waar andere granen hebben gelegen in dezelfde containers, kisten ed.
-   Door de molen waar de haver wordt gemalen als daar ook andere granen worden gemalen of als daar besmette haver wordt verwerkt.
-   Door de fabriek als daar ook granen met gluten worden verwerkt op dezelfde productielijn.


J AOAC Int. 2019 Jul 8. doi: 10.5740/jaoacint.19-0094. [Epub ahead of print]
Quantification of Wheat, Rye, and Barley Gluten in Oat and Oat Products by ELISA RIDASCREEN® Total Gluten: Collaborative Study, First Action 2018.15.
Lacorn M1, Weiss T1, Wehling P2, Arlinghaus M2, Scherf K3.

Background: Since its introduction to the analytical community, the R5 method to quantify gluten led to a strong improvement of the situation for the food industry and celiac patients. During recent years, some questions arose on the use of the Codex Alimentarius factor of two to convert from prolamins to gluten, an overestimation of rye and barley, inadequate detection of glutelins, and the inhomogeneous distribution of gluten in oats. These limitations of the R5 method, especially when measuring oat samples, led to AOAC Standard Method Performance Requirement (SMPR®) 2017.021, which was approved by stakeholders in 2017. Objective: We present a collaborative study of a method for the quantitative analysis of wheat, rye, and barley gluten in oat and oat products using a sandwich ELISA that is based on four different monoclonal antibodies including the R5 monoclonal anitbody. Methods: The sandwich ELISA detects intact gliadins and related prolamins from rye and barley, high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits (GS) from wheat, HMW secalins from rye, and low-molecular-weight (LMW) GS from wheat. It does not detect D-hordeins from barley. Samples are extracted by Cocktail solution, subsequently followed by 80% ethanol, and analyzed within 50 min. Results: The measurement range is between 5 and 80 mg/kg gluten using a calibrator made out of a gluten extract from four different wheat cultivars. The results of the collaborative test with 19 participating laboratories showed recoveries ranging from 99 to 137% for all three grain sources. Relative reproducibility SDs for samples >10 mg/kg gluten ranged from 10 to 53%. Conclusions: The collaborative study results confirmed that the method is accurate and suitable to measure gluten from all three grain sources and has demonstrated performance on oat matrices, which meets the criteria as specified in SMPR 2017.021. Data from in-house validation experiments are available as Annex B to this publication.

PMID: 31284896 DOI: 10.5740/jaoacint.19-0094
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.