Auteur Topic: Allergische reactie op zeep met gehydrolyseerde tarwe in Japan genetisch bepaald  (gelezen 302 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
In Japan kregen duizenden mensen een paar jaar geleden een allergische reactie op zeep waar gehydroyseerde tarwe in verwerkt was. De zeep werd gebruikt voor het gezicht, en leidde bij veel Japanners, meestal pas na een jaar gebruik, tot opgezwollen oogleden, netelroos in het gezicht, jeuk en een loopneus. Bij sommige mensen was de allergische reactie levensbedreigend (anafylactische shock) of kwam pas later op de dag boven water na het sporten (door inspanning veroorzaakte tarwe allergie). Volgens dit onderzoek is er een genetische basis voor deze tarwe allergie van Japanners. Gehydrolyseerde tarwe wordt ook gebruikt in andere cosmetische producten zoals douchegel, haarconditioner, gezichtscrème, mascara, body lotion en haarspray. Als er (bewerkte) tarwe aanwezig is in een cosmetisch product, staat dit op het etiket als:
- vegetable protein
- wheat
- gliadin
- triticum


J Allergy Clin Immunol. 2019 Jul 10. pii: S0091-6749(19)30901-7. doi: 10.1016/j.jaci.2019.06.034. [Epub ahead of print]
HLA-DQ and RBFOX1 as susceptibility genes for an outbreak of hydrolyzed wheat allergy.
Noguchi E1, Akiyama M2, Yagami A3, Hirota T4, Okada Y5, Kato Z6, Kishikawa R7, Fukwalitatief uitermate teleurstellendomi Y8, Hide M9, Morita E10, Aihara M11, Hiragun M9, Chinuki Y10, Okabe T12, Ito A13, Adachi A14, Fukunaga A15, Kubota Y16, Aoki T17, Aoki Y18, Nishioka K19, Adachi T20, Kanazawa N21, Miyazawa H22, Sakai H23, Kozuka T24, Kitamura H25, Hashizume H26, Kanegane C27, Masuda K28, Sugiyama K29, Tokuda R30, Furuta J31, Higashimoto I32, Kato A33, Seishima M34, Tajiri A35, Tomura A36, Taniguchi H37, Kojima H38, Tanaka H38, Sakai A39, Morii W40, Nakamura M41, Kamatani Y42, Takahashi A43, Kubo M44, Tamari M4, Saito H45, Matsunaga K41.

BACKGROUND:
Food allergy is a growing health problem worldwide because of its increasing prevalence, life-threatening potential, and shortage of effective preventive treatments. In an outbreak of wheat allergy in Japan, thousands of patients showed allergic reactions to wheat after using soap containing hydrolyzed wheat protein (HWP).

OBJECTIVES:
The aim of the present study was to investigate genetic variation that may contribute to susceptibility to HWP allergy.

METHODS:
We conducted a genome-wide association study (GWAS) of HWP allergy in 452 cases and 2,700 controls using 6.6 million genotyped or imputed single-nucleotide polymorphisms (SNPs). Replication was assessed by genotyping SNPs in independent samples comprising 45 HWP allergic patients and 326 controls.

RESULTS:
Through the GWAS, we identified significant associations with the class II human leukocyte antigen (HLA) region on 6p21 (P = 2.16 × 10-24 for rs9271588, P = 2.96 × 10-24 for HLA-DQα1 amino acid position 34) and with the RBFOX1 locus at 16p13 (rs74575857, P = 8.4 × 10-9). The associations were also confirmed in the replication dataset. Both amino acid polymorphisms (HLA-DQβ1 amino acid positions 13 and 26) located in the P4 binding pockets on the HLA DQ molecule achieved the genome-wide significance level (P < 5.0 × 10-8).

CONCLUSIONS:
Our data provide the first demonstration of genetic risk for HWP allergy and show that this genetic risk is mainly represented by multiple combinations of HLA variants.
PMID:31301374
 
DOI:10.1016/j.jaci.2019.06.034

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.