Auteur Topic: Nieuwe vingerpriktest voor diagnose en follow-up van coeliakie in de maak  (gelezen 607 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Twee bedrijven uit Canada en de VS hebben een nieuwe diagnostische test ontwikkeld voor coeliakie, waarbij een vingerprik volstaat en wat druppels bloed, in plaats van een buisje bloed dat verkregen wordt via een ader. De medewerkers van het lab hebben met hun nieuwe test, die vier verschillende typen antistoffen meet, het bloed onderzocht van 224 mensen bij wie al coeliakie vastgesteld was, of die het juist niet hadden (controles). Het bleek goed te werken. Daarom gaan ziekenhuizen in de VS er de komende tijd mee experimenteren. Ze willen de nieuwe test gebruiken voor de diagnose van nieuwe coeliakiepatiŽnten en ook in de periode daarna, als coeliakiepatiŽnten bij de arts op controle komen.
   
Antistoffen

Bij mensen met coeliakie zijn bepaalde antistoffen in het bloed te vinden die gezonde mensen (meestal) niet hebben. In het begin, als coeliakie wordt ontdekt, is de waarde van die antistoffen hoog. Dan draait het immuunsysteem overuren om gluten in het eten te bestrijden. Dit leidt tot hoge antistoffen in het bloed. Door een glutenvrij dieet gaan de antistoffen weer omlaag. Dat is een teken dat het dieet goed werkt, het immuunsysteem tot rust komt, en de darmen zich herstellen.

Bloedprikken

Ik verwacht niet dat 'gewoon' bloedprikken tot het verleden gaat behoren, omdat bij nieuwe coeliakiepatiŽnten ook de vitamines en mineralen in het bloed worden gemeten (daar is vaak een tekort aan). Daarnaast wordt de werking van andere organen gemeten, zoals de schildklier en de lever, die verstoord kunnen raken door coeliakie. Op termijn, als de darmen hersteld zijn, de vitaminehuishouding op orde is, en er geen andere klachten zijn, kan een vingerpriktest gebruikt worden voor de controle van het glutenvrije dieet.

LUMC

Het LUMC gebruikt bij kinderen en jongeren al een 'coeliakie sneltest' (point of care test, POCT) die ook met een druppel bloed uit de vingertop werkt, waarbij (net als bij een zwangerschapstest) een lijntje op een uitleesvenster verschijnt als er coeliakie antistoffen aanwezig zijn in het bloed. Zo ja, dan gaat de patiŽnt op controlebezoek bij de arts of diŽtist om de uitvoering van het dieet te bespreken. Deze sneltest kan alleen meten of de antistoffen in het bloed positief (=verhoogd) zijn of negatief (= in orde), maar geeft in het eerste geval niet de hoogte van de antistoffen aan. De nieuwe test die ontwikkeld is in de VS geeft ook de cijfers erbij, hoe hoog de verschillende typen antistoffen zijn, maar is niet geschikt voor thuisgebruik. De sneltest van het LUMC kan door patiŽnten zelf uitgevoerd worden (of door ouders van jonge kinderen), ze kunnen het thuis doen en hoeven dus niet elke keer voor controle naar het ziekenhuis.       


Clin Chem Lab Med. 2019 Jul 26;57(8):1207-1217. doi: 10.1515/cclm-2019-0088.
Diagnostic accuracy of a fully automated multiplex celiac disease antibody panel for serum and plasma.
Terryberry J1, Tuomi J2, Perampalam S3, Peloquin R3, Brouwer E3, Schuppan D4,5, Guandalini S6.

Background An automated multiplex platform using capillary blood can promote greater throughput and more comprehensive studies in celiac disease (CD). Diagnostic accuracy should be improved using likelihood ratios for the post-test probability of ruling-in disease. Methods The Ig_plexô Celiac Disease Panel on the sqidliteô automated platform measured IgA and IgG antibodies to tTG and DGP in n = 224 CD serum or plasma samples. Diagnostic accuracy metrics were applied to the combined multiplex test results for several CD populations and compared to conventional single antibody ELISA tests. Results With multiple positive antibody results, the post-test probability for ruling-in untreated and treated CD increased to over 90%. The number of samples positive for more than one antibody also increased in untreated CD to ≥90%. Measurement of all four CD antibodies generate cut-off dependent accuracy profiles that can monitor response to treatment with the gluten-free diet (GFD). Higher positive tTG and DGP antibodies are seen more frequently in confirmed CD without (81%-94%) than with GFD treatment (44%-64%). In CD lacking biopsy confirmation, overall agreement of plasma to serum was ≥98% for all antibodies, and 100% for venous to capillary plasma. Conclusions The Ig_plex Celiac Disease Panel increases the likelihood of confirming CD based on the post-test probability of disease results for multi-reactive markers. Specific positivity profiles and cut-off intervals can be used to monitor GFD treatment and likely disease progression. Using serum, venous and capillary plasma yield comparable and accurate results.

PMID: 30903755 DOI: 10.1515/cclm-2019-0088

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.