Auteur Topic: Test je kennis over ‘glutenvrij’  (gelezen 711 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8712
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Test je kennis over ‘glutenvrij’
« Gepost op: mei 26, 2019, 15:22:21 »
Bevat het graan farro gluten? Kun je de volgende granen eten als je coeliakie hebt: spelt, rogge, gerst? Is boekweit een glutenvrij graan? En gierst? Wat betekent glutenvrij: helemaal geen gluten, of maximaal 20 mg gluten per kilo? Deze vragen werden voorgelegd aan Amerikaanse ouders van kinderen met coeliakie. Slechts 4 van de 37 ouders hadden alle antwoorden correct. Eén ouder wist zelfs niet dat tarwe gluten bevat. De vragenstellers menen dat sommige ouders te streng zijn en andere juist weer te soepel. Zo’n vaart hoeft het natuurlijk niet te lopen als je goed etiketten kunt lezen en let op het woord ‘glutenvrij’ of een glutenvrij logo, dan kun je alsnog de juiste keuzes maken natuurlijk.

Dit zijn de percentages foute antwoorden:
-   Farro is glutenvrij 53 %
-   Spelt is glutenvrij 36 %
-   Boekweit bevat gluten 27 %
-   Glutenvrij betekent geen gluten 20 %
-   Rogge is glutenvrij 11 %
-   Gierst bevat gluten 9 %
-   Gerst is glutenvrij 7 %
-   Tarwe is glutenvrij 1 %

In Washington DC wordt een educatieve app ontwikkeld voor ouders van kinderen met coeliakie, en voor wat oudere kinderen die zelf willen weten hoe het zit, met informatie over ingrediënten die wel en niet glutenvrij zijn, plus kookvideo’s, recepten en nieuwsitems. 

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(19)39268-6/pdf

In het Children National ziekenhuis is een berg informatie beschikbaar voor ouders van kinderen met coeliakie, misschien leuk om eens op de website rond te neuzen: https://childrensnational.org/departments/celiac-disease-program


Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1816
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re: Test je kennis over ‘glutenvrij’
« Reactie #1 Gepost op: juli 16, 2019, 13:46:44 »
Oei...
Ik merk dat in Nederland de kennis ook niet altijd voldoende is. Maar slechts 4 van de 37 ouders die alles goed hadden?

(Overigens, ik moest ook even opzoeken wat Farro is ;-))
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl