Auteur Topic: Welke baby krijgt coeliakie?  (gelezen 763 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8815
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Welke baby krijgt coeliakie?
« Gepost op: juli 03, 2019, 17:52:27 »
We komen steeds dichter bij het punt dat kinderartsen kunnen voorspellen welke baby uit een coeliakiefamilie later coeliakie zal krijgen. Dat blijkt uit drie verschillende presentaties tijdens het Europese jaarcongres van kinderartsen (ESPGHAN) vorige maand.

Poep

Kinderen met coeliakie hebben een andere bacteriesamenstelling in hun poep, vergeleken met gezonde kinderen. Bij kinderen met coeliakie komt de soort ‘Bacteroides ovatus’ vaker voor, een oude bekende, die ook bij diabetes type 1 oververtegenwoordigd is. Ook het genetisch profiel van de darmbacteriën is bij jonge coeliakiepatiëntjes anders. Verrassend genoeg niet alleen vanaf het moment dat de darmen beschadigd raken, er antistoffen in het bloed tevoorschijn komen, en het kind klachten krijgt, maar al maanden vóór die tijd. Vervolgonderzoek is nog volop gaande.

Groei

Bij een deel van de kinderen met coeliakie ontstaat een ‘knik’ in de groeicurve. Dat is het moment dat coeliakie doorzet en de groei wordt belemmerd. Onderzoekers keken nog eens goed naar de groeicurves van jonge kinderen die binnen PreventCD coeliakie kregen, en vergeleken dat met de groei van gezonde kinderen. Al een maand na de geboorte groeien kinderen die later coeliakie krijgen trager. En dat blijft de maanden daarna ook zo. De groei vertraagt dus veel eerder dan gedacht, al vóórdat een baby brood gaat eten en de eerste verkruimelde biscuitjes via de fruithap naar binnen werkt.

Bloed

Italiaanse onderzoekers identificeerden een bepaalde ‘biomarker’ in het bloed van jonge kinderen met coeliakie. Het gaat om het ‘vetprofiel’ dat anders is, al vanaf een leeftijd van 4 maanden, geruime tijd voordat het kind gluten gaat eten.

Toekomst

Wat kun je met deze informatie? Kun je ook de volgende stap zetten, en coeliakie bij deze kinderen voorkomen? Zo ver is het nu nog niet. De onderzoekers gaan eerst bij grotere groepen kinderen proberen dezelfde ‘biomarkers’ te vinden. En daarna komt de volgende uitdaging: uitvinden wat werkt om een stokje te steken voor het ontstaan van coeliakie: medicijnen, een vaccin, probiotica, aanpassingen in het dieet, of nog iets anders.

https://www.espghancongress.org/
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.