Auteur Topic: Glutenscreen: kinderen met coeliakie opsporen via het consultatiebureau  (gelezen 750 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8818
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Consultatiebureaus in het westen van het land zijn op zoek naar jonge kinderen met coeliakie die nog geen diagnose hebben. Coeliakie is een overgevoeligheid voor gluten die tot allerlei klachten kan leiden, zoals buikpijn, een opgezette buik, diarree, spugen, moeheid, bloedarmoede, wondjes in de mond (aften), humeurigheid en een trage groei. Coeliakie komt vaak voor: bij 1 op de 150 kinderen (0,7%). Helaas wordt de ziekte lang niet altijd herkend. Tegenover elk kind met de diagnose coeliakie staan er zeven zonder. Dat moet beter kunnen, vinden het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Jeugd Gezondheids Zorg (JGZ) Kennemerland. Ze gaan de komende jaren via het experiment ‘Glutenscreen’ proberen om meer kinderen met coeliakie te vinden. Het experiment is in februari dit jaar van start gegaan en zal 2,5 jaar duren. Als het een succes is, kan het project uitgerold worden naar andere delen van het land.

Coeliakiesneltest

Alle ouders van kinderen in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar krijgen een vragenlijstje als ze op bezoek komen bij het consultatiebureau in de regio Kennemerland. Hierin wordt geïnformeerd of het kind bepaalde klachten heeft die passen bij coeliakie. Zo ja, dan wordt een coeliakiesneltest aangeboden. Die bestaat uit een prikje in de vinger om een druppel bloed te verkrijgen, waarna het prikapparaatje aangeeft of er coeliakie antistoffen in zitten. Is dat het geval, dan volgt een doorverwijzing naar een kinderarts die zal nagaan of het kind echt coeliakie heeft. Bij kinderen met coeliakie zullen de klachten meestal verdwijnen door een glutenvrij dieet. Er zullen ook kinderen zijn bij wie het ‘loos alarm’ is en die geen glutenvrij dieet hoeven te volgen.

Niet herkende coeliakie

Als coeliakie niet op tijd wordt herkend kunnen op den duur allerlei gezondheidsproblemen ontstaan: een groeiachterstand, een tekort aan voedingsstoffen, zwakke botten (osteoporose), een late puberteit, problemen met  zwanger worden/ een baby die niet goed groeit in de baarmoeder, psychische klachten, neurologische klachten en een andere auto-immuunziekte. Daarnaast gaat de kwaliteit van leven achteruit en nemen de kosten voor de gezondheidszorg toe.

Uitkomsten

De initiatiefnemers hopen meer kinderen met coeliakie op te sporen. Daarnaast zullen ze een vergelijking maken tussen de oude en de nieuwe aanpak, wat betreft de gezondheid van de kinderen en de kosten die ermee gemoeid zijn. Ook aan ouders wordt gevraagd wat ze van de glutenscreening vinden.

Wie meer wil weten over het experiment kan deze website raadplegen: https://www.glutenscreen.nl/index.php/nieuws
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.