Auteur Topic: Weinig bekend over vermoeidheid bij coeliakie  (gelezen 772 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8818
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Weinig bekend over vermoeidheid bij coeliakie
« Gepost op: juni 24, 2019, 17:26:59 »
Hoewel de meeste mensen met coeliakie dankzij een glutenvrij dieet fitter en gezonder worden dan vůůr de diagnose, houdt een deel toch nog last van vermoeidheid. Dat kan het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten. Waardoor ontstaat het? Wat is de impact op het functioneren? Hoe vaak komt het voor? En wat is eraan te doen? Met deze vragen in het achterhoofd doken Noorse maagdarmleverartsen en coeliakie-experts de medische literatuur in. Er is heel weinig over bekend, schrijven ze in Nutrients. Ze vonden slechts vijf relevante publicaties over de relatie tussen coeliakie en vermoeidheid, en dan ook nog van lage kwaliteit. Te weinig om houvast te bieden in de dagelijkse praktijk. Dat is vervelend, omdat coeliakiepatiŽnten die op controle komen bij hun arts hier regelmatig over beginnen. Vermoeidheid, zwakte of uitputting maken het hen soms moeilijk om normaal te functioneren, zowel mentaal als fysiek. Uit de literatuur blijkt dat mensen met coeliakie vaker vermoeid zijn dan mensen zonder coeliakie. Vermoeidheid komt ook regelmatig voor bij andere chronische ziekten zoals MS, reuma, diabetes, de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Een ijzertekort (laag Hb) en langdurige slaapproblemen maken de kans op vermoeidheid groter. Over andere factoren is weinig bekend. Conclusie van de artsen: hoewel vermoeidheid vaak aan de orde komt in gesprekken tussen coeliakiepatiŽnten en hun behandelend arts, is het nauwelijks onderzocht. Het wordt tijd om hier verandering in te brengen (in het artikel worden geen concrete onderzoeksplannen genoemd).

Nutrients. 2018 Nov 3;10(11). pii: E1652. doi: 10.3390/nu10111652.
Fatigue as an Extra-Intestinal Manifestation of Celiac Disease: A Systematic Review.
Jelsness-JÝrgensen LP1,2, Bernklev T3,4, Lundin KEA5,6.

Celiac disease may present with a range of different symptoms, including abdominal problems in a broader sense, iron deficiency and "constant tiredness". All of these symptoms should consequently lead the clinicians to consider celiac disease as a potential etiopathogenetic cause. Although the pathophysiology of celiac disease is well documented, the actual mechanisms for disease presentation(s) are less well understood. We here address the topic of fatigue in celiac disease. A systematic literature search identified 298 papers of which five met the criteria for full evaluation. None of the reviewed papers were of high quality and had several methodological weaknesses. We conclude that there is an unmet need to study the contributing factors and management of fatigue in celiac disease.

PMID: 30400298 PMCID: PMC6266448 DOI: 10.3390/nu10111652

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1652/htm
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.