Auteur Topic: Glutenresten in 'glutenvrij' bier  (gelezen 370 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8648
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Glutenresten in 'glutenvrij' bier
« Gepost op: juni 06, 2019, 13:40:21 »
DSM levert het enzym Brewers Clarex dat PEP bevat, een enzym dat gluteneiwitten in kleine stukjes kan knippen. Verschillende soorten ‘glutenvrij’ bier worden met dit enzym gemaakt en op de markt gebracht. Echter, het is nog niet bewezen dat deze biersoorten werkelijk glutenvrij zijn, omdat de bestaande testen die gluten meten moeite hebben om die afgebroken deeltjes te detecteren. De hoeveelheid gluten in gehydrolyseerde en gefermenteerde producten zoals bier, soja en tarwezetmeel kunnen door ELISA testen niet goed worden gemeten. Dat geldt voor zowel de Sandwich versie als de Competitive versie, twee verschillende uitvoeringen van de ELISA R5 testen die voorgeschreven zijn om de hoeveelheid gluten te meten in levensmiddelen in de EU. Andere testmethoden, zoals massaspectrometrie, kunnen de hoeveelheid gluten nauwkeuriger vaststellen (ook die kleine gehydrolyseerde deeltjes). Dat blijkt ook uit bijgaand Amerikaans onderzoek (voor de zoveelste keer) waarin testen worden gedaan met bier op basis van gerstemout. Maar zelfs als er gluten wordt aangetoond met massaspectrosopie, is nog niet bekend hoe gevaarlijk ofwel immunogeen dat is voor coeliakiepatiënten (of het boven of onder 20 ppm zit). Eigenlijk zijn aanvullende testen nodig, in het lab en met coeliakiepatiënten, om vast te stellen of de restgluten in ‘glutenvrij gemaakt’ bier  klachten kunnen uitlokken bij coeliakiepatiënten, stellen de onderzoekers vast.

Detection of gluten in a pilot-scale barley-based beerproduced with and without a prolyl endopeptidaseenzyme

Katherine L. Fiedler  ,Wanying Cao,Liyun Zhang,Magdalena Naziemiec,Binaifer Bedford,Lanlan Yin,Nicholas Smith,Matthew Arbuckle,Arnoldo Lopez-Hernandez &Lauren S. Jackson show less
Received 13 Feb 2019, Accepted 25 Apr 2019, Published online: 04 Jun 2019

Immunochemical and mass spectrometric methods were used to examine the gluten composition of a gluten-reduced beer produced by brewing with barley malt in the presence of prolyl endopeptidase (PEP) and a final filtration treatment with diatomaceous earth and perlite. The competitive ELISA is generally considered appropriate for the analysis of hydrolysed gluten, but it is not considered a scientifically valid method for the quantification of gluten in fermented or hydrolysed foods due to the lack of an appropriate reference standard. As no single analytical method can capture the spectrum of gluten-derived products in beer, a comprehensive approach was employed to analyse the intact and hydrolysed fractions of gluten with complementary methods. The combination of PEP addition and diatomaceous earth/perlite filtration was more effective at reducing the concentration of detectable gluten than each of the treatments alone. However, gluten proteins and/or polypeptides were observed in filtered, PEP-treated beers using sandwich ELISA methods, western blot, and bottom-up mass spectrometry. In addition, mass spectrometry results showed that the number of hydrolysed gluten peptides was almost unaffected by the filtration process. Gluten peptides that contained potentially immunopathogenic sequences were identified in the filtered PEP-containing beers by MS. Variability in gluten composition was observed between three replicate pilot-scale productions, suggesting that the gluten profile in beer could differ from batch to batch. As there is uncertainty in the detection and quantification of gluten in hydrolysed and fermented foods, characterisation of hydrolysed gluten by complementary analytical methodologies is recommended.

•   https://doi-org.proxy-ub.rug.nl/10.1080/19440049.2019.1616830

Bron: Pubmed
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.