Een maand lang gluten eten is nogal kort, meestal wordt 6 weken (tot 3 maanden) aanbevolen, met ongeveer 4 boterhammen per dag voor een volwassene, zie bv dit document:
https://www.coeliac.org.au/uploads/65701/ufiles/Fact_sheets/GlutenChallenge.pdfDaar lees je ook dat je de hoeveelheid gluten het beste kunt opbouwen in de eerste week. En dat sommige mensen eerst heftig reageren en dat het daarna wat milder wordt.
Voor je aan de glutenprovocatie begint, kun je het beste laten meten of je de genen hebt die matchen met coeliakie, dat zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Heb je die niet, dan is coeliakie uitgesloten (dan hoef je ook niet aan een glutenprovocatie te beginnen; tenzij je wilt weten of je glutensensitief bent, dan krijg je klachten door tarwe, maar heb je geen coeliakie en geen tarwe-allergie). Heb je de genoemde genen wel, dan zegt het weinig, het enige dat telt is of je antistoffen hebt in je bloed en beschadigde darmen, dus na de glutenprovocatie is een bloedonderzoek een logische vervolgstap.
Begin er pas aan nadat je bij een mdl-arts bent geweest, liefst eentje die gespecialiseerd is in coeliakie. Met die persoon kun je overleggen wat je kunt doen als je de 6 weken niet vol kunt houden omdat je continu diarree hebt en veel afvalt bijvoorbeeld. En na afloop van de glutenprovocatie is een bloedtest nodig naar antistoffen. Die gaan pas 4 weken na de start van de glutenprovocatie omhoog bij veel coeliakiepatiënten, maar niet bij iedereen, sommigen doen er langer over, en soms verschijnen er geen antistoffen in het bloed, maar raken de darmen toch beschadigd. Je kunt ook aan je arts vragen hoe je de eventuele symptomen het beste kunt onderdrukken. En je arts zal een darmonderzoek inplannen, als je coeliakie antistoffen hebt in je bloed. Dan moet je wel vanaf het begin van het traject op je arts kunnen terugvallen. Tot aan het darmonderzoek zul je door moeten gaan met gluten eten, anders doe je het misschien allemaal voor niets, dat zou zonde zijn.
Ik weet ook niet of je wel een diëtist hebt die gespecialiseerd is in coeliakie, die zijn te vinden bij
www.glutenvrij.nl (gewone diëtisten weten te weinig af van coeliakie en het glutenvrije dieet, deze hebben hiervoor een opleiding gehad)
Ik weet niet hoe belangrijk het voor jou is om een 'echte'(coeliakie) diagnose te hebben. Je kunt ook nog wachten tot er testen zijn die kunnen aantonen dat je coeliakie hebt zonder dat je eerst gluten moet eten. Die testen zijn er al wel, maar worden nu alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt, ze moeten nog verder verbeterd worden en ze zijn nog niet in gebruik in ziekenhuizen, dat duurt nog een paar jaar.
Succes!