Auteur Topic: Geen klachten van de coeliakie  (gelezen 8100 keer)

Karlijnj

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Geen klachten van de coeliakie
« Gepost op: juni 01, 2019, 09:36:46 »
Hoi,

Ik ben Karlijn, 16 jaar oud. Ik wou eventjes mn verhaal kwijt en om jullie mening vragen. Ik heb al een hele tijd geen last meer van buikpijn na het eten van gluten. Ik heb me altijd super aan mn dieet gehouden maar de laatste keer dat ik er ooit echt last van heb gehad is naar mijn idee op de basisschool. Ik smokkel tegenwoordig aardig veel, omdat ik er geen last van krijg en dan is het moeilijk om het te weerstaan.

Ik weet dat je er in de pubertijd blijkbaar geen last van kan hebben, alleen omdat ik het me niet echt kan herinneren wanneer ik er voor het laatst last van heb gehad, hoop ik toch ergens dat ik er over heen ben gegroeid. Mijn moeder stelt voor om naar een allergoloog te gaan.

Heeft dit zin of heeft t echt met de pubertijd te maken en ga ik er heel veel last van hebben als ik hier uit ben? Iemand ook ervaringen hiermee?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Geen klachten van de coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: juni 01, 2019, 16:21:06 »
Het is een heel bekend fenomeen dat je op deze leeftijd geen last meer hebt van gluten. Dat komt omdat je hormoonhuishouding verandert. Dat betekent niet dat het goed voor je is om gluten te eten. Want je darmen gaan er nog steeds kapot van. Alleen merk je dat op dit moment niet. Kan het veel kwaad als je toch gluten eet? Omdat je darmen toch achteruitgaan, zul je tekorten aan vitamines gaan ontwikkelen. Wat het meeste voorkomt is een tekort aan ijzer en calcium. En je botten hebben calcium nodig. Kunnen je darmen dat niet genoeg uit je voeding halen, dan worden je botten een soort gatenkaas. Daar hoef je trouwens nog steeds niets van te merken. Totdat je iets breekt zonder dat je een grote klap maakt, bv als je van je fiets afstapt of van de stoep. Ook heb je een grotere kans om een andere auto-immuunziekte te ontwikkelen, zoals een schildklierziekte, reuma, MS, diabetes type 1 etc. Verder ontstaan er problemen als je op iets latere leeftijd zwanger wilt worden. Je lichaam is daar dan niet sterk genoeg voor, je hebt kans dat je baby te klein is bij de geboorte. Wat ook kan gebeuren is dat je andere klachten krijgt die je niet herkent als coeliakieklachten. Bijvoorbeeld een doof gevoel in je vingers, zodat je het niet voelt als de kraan te warm staat, prikkelingen, pijn of tintelingen in je voeten. Dat zijn neurologische klachten, en die zijn niet altijd terug te draaien met een glutenvrij dieet, die zijn (deels) blijvend. Verder heb je een grotere kans op darmkanker, maar al met al is die kans zeer klein op jonge leeftijd (anders wordt het bij ouderen die jaren lang gluten zijn blijven eten).

Je kunt je verhaal eens voorleggen aan een deskundige mdl-arts. Die kan met je meedenken, wat je het beste kunt doen. Controleren hoe het zit met je vitamines, of je antistoffen hebt in je bloed, hoe je botten eraan toe zijn, of je misschien andere klachten hebt dan in het verleden (huidklachten, hoofdpijn, moe, etc.) Bij coeliakie ga je niet naar een allergoloog maar naar een maagdarmlever-arts of een kinderarts (daar heb je ook mdl-artsen tussen). Eventueel een internist, maar die is er al iets minder goed in thuis. En je kunt het ook eerst bespreken met je huisarts. Ik weet niet bij wie je nu onder controle bent? Of misschien was dat al heel lang geleden. De bedoeling is dat je elk jaar of om het jaar naar de specialist gaat die je gezondheid in de gaten houdt. Vooral omdat als je coeliakie hebt er andere complicaties kunnen optreden die je zelf niet 1-2-3 in de gaten hebt. Het meest gespecialiseerde coeliakiecentrum voor kinderen is trouwens het LUMC, ik weet niet of dat in de buurt is, er zijn er meer.

In elk geval is het al een goed teken dat je hierover nadenkt, hoe je verder wilt hiermee, ik kan me goed voorstellen dat het een dilemma is als je niet meteen klachten krijgt als je gluten eet, of als je klachten niet heel ernstig zijn. En ik weet niet of je al eens overwogen hebt om 'coeliakievriendinnen' te maken, er zijn veel activiteiten voor jongeren met coeliakie, ik weet niet of je daar iets voor voelt, de een vindt het heerlijk en de ander taalt er niet naar, het is heel persoonlijk. Kijk even op Facebook of instagram bij Coeliactive dan vind je meer info. Er zijn heel veel meisjes (en jongens) zoals jij, samen sta je sterker.   https://www.glutenvrij.nl/jongeren/jongvolwassenen Ze staan ook met hun activiteiten in het magazine Glutenvrij, dat krijg je thuisgestuurd als je lid bent van de coeliakievereniging NCV.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Karlijnj

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Geen klachten van de coeliakie
« Reactie #2 Gepost op: juni 01, 2019, 18:41:20 »
Bedankt voor de reactie! Ik ga inderdaad eerst die afspraak afwachten, kijken wat er daar over word gezegd en dan heb ik misschien meer motivatie als ik er echt mee zou moeten stoppen

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Geen klachten van de coeliakie
« Reactie #3 Gepost op: juni 01, 2019, 19:40:37 »
Ik ben benieuwd, succes verder.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.