Auteur Topic: Krijgen jonge kinderen die veel gluten eten vaker coeliakie?  (gelezen 455 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8695
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Krijgen jonge kinderen die veel gluten eten vaker coeliakie?
« Gepost op: mei 21, 2019, 10:58:42 »
Artsen en onderzoekers willen heel graag weten of de hoeveelheid gluten die jonge kinderen eten, van invloed is op het ontstaan van coeliakie. Een onderzoek uit Zweden wijst in die richting. Kinderen van 1 jaar oud die elke dag gemiddeld 5 gram gluten aten ontwikkelden vaker coeliakie dan kinderen die gemiddeld 4 gram gluten aten (in een bruine boterham zit zo'n 2,5 gram gluten). Zie  http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24250.msg643902#msg643902 Soortgelijk onderzoek vond plaats in Italië en in het internationale PreventCD onderzoek. In beide onderzoeken werd geen verband gevonden tussen de hoeveelheid gluten die kinderen aten en de kans op coeliakie. Deze maand werd een nieuw onderzoek gepubliceerd uit de VS. Kinderen uit Denver van 1 jaar oud met een genetisch profiel dat past bij coeliakie ontwikkelden twee keer zo vaak coeliakie als ze véél gluten aten, vergeleken met kinderen die juist weinig gluten aten. Volgens de definitie van de onderzoekers is ‘veel gluten’ 18 gram en ‘weinig gluten’ 6 gram. De onderzoekers vinden dat er nog te weinig harde bewijzen zijn om de voedingsrichtlijnen voor jonge kinderen aan te passen. Misschien spelen er andere factoren mee die niet zijn onderzocht, of is het eetpatroon zelf van invloed op het ontstaan van coeliakie (zoals de mate waarin bewerkte voeding wordt gegeten).


Am J Gastroenterol. 2019 May 9. doi: 10.14309/ajg.0000000000000255. [Epub ahead of print]
Gluten Intake and Risk of Celiac Disease: Long-Term Follow-up of an At-Risk Birth Cohort.
Mårild K1,2, Dong F3, Lund-Blix NA1,3,4, Seifert J5, Barón AE6, Waugh KC3, Taki I3, Størdal K1,7, Tapia G1, Stene LC1, Johnson RK5, Liu E3, Rewers MJ3, Norris JM5.

OBJECTIVES:
To determine the association between the amount of gluten intake in childhood and later celiac disease (CD), for which data are currently scarce.

METHODS:
The prospective Diabetes Autoimmunity Study in the Young cohort includes 1875 at-risk children with annual estimates of gluten intake (grams/d) from age 1 year. From 1993 through January 2017, 161 children, using repeated tissue transglutaminase (tTGA) screening, were identified with CD autoimmunity (CDA) and persistent tTGA positivity; of these children, 85 fulfilled CD criteria of biopsy-verified histopathology or persistently high tTGA levels. Cox regression, modeling gluten intake between ages 1 and 2 years (i.e., in 1-year-olds), and joint modeling of cumulative gluten intake throughout childhood were used to estimate hazard ratios adjusted for confounders (aHR).

RESULTS:
Children in the highest third of gluten intake between the ages of 1 and 2 years had a 2-fold greater hazard of CDA (aHR 2.17; 95% confidence interval [CI], 1.22-3.88; P value = 0.01) and CD (aHR 1.96; 95% CI, 0.90-4.24; P value = 0.09) than those in the lowest third. The risk of developing CDA increased by 5% per daily gram increase in gluten intake (aHR 1.05; 95% CI, 1.00-1.09; P value = 0.04) in 1-year-olds. The association between gluten intake in 1-year-olds and later CDA or CD did not differ by the child's human leukocyte antigen genotype. The incidence of CD increased with increased cumulative gluten intake throughout childhood (e.g., aHR 1.15 per SD increase in cumulative gluten intake at age 6; 95% CI, 1.00-1.32; P value = 0.04).

DISCUSSION:
Gluten intake in 1-year-olds is associated with the future onset of CDA and CD in children at risk for the disease.

PMID: 31082869 DOI: 10.14309/ajg.0000000000000255

Zie ook de dieetrichtlijnen van Europese kinderartsen (verenigd in ESPGHAN) uit 2017 http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24487.msg646494#msg646494 en https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2017/01000/Complementary_Feeding___A_Position_Paper_by_the.21.aspx
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.