Auteur Topic: NIMA app: ‘glutenvrije’ gerechten in restaurants vallen door de mand  (gelezen 416 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8695
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Het is een nieuwe trend in de VS onder mensen die glutenvrij leven: uit eten gaan met de NIMA sensor op zak, een klein apparaatje dat kan meten of ergens gluten in zit. Mensen die eerder huiverig waren om buiten de deur te eten, doen dat nu vaker. In het apparaatje past een mespuntje eten. Zodra de dop is dichtgedraaid, wordt het eten gemalen en meet het apparaatje of er gluten in zit. Werkt het? Dat wilden onderzoekers van het coeliakiecentrum verbonden aan het Columbia ziekenhuis in New York weten. Ze raadpleegden de app die mensen gebruiken om de testresultaten met anderen te delen. Er staan goede ervaringen op, maar er wordt ook gewaarschuwd voor onveilig eten. Van 5.624 geteste producten werden de uitkomsten bekeken. Pizza en pasta met saus bleken het grootste risico: in de helft van de gevallen zat er gluten in. Ook andere categorieën voedsel waren niet altijd veilig: in 1 op de 3 gevallen bleek er gluten te zitten in friet, een salade, dessert, hamburger, vis, taco’s en soep. Groente scoort iets beter, ‘slechts’ in 1 op de 4 testen gaat het mis. Opvallend is dat niet de duurdere restaurants het veiligste eten bieden, maar juist de grote fastfoodketens. Misschien geven ze het personeel betere instructies, vermoeden de onderzoekers. Op drukke tijden, tijdens het avondeten, gaat het vaker fout dan tijdens de lunch of het ontbijt. Conclusie van de onderzoekers: de zorgen van coeliakiepatiënten of ze wel veilig uit eten kunnen gaan, zijn terecht. Het beeld is mogelijk wat vertekend, nuanceren ze, omdat NIMA ook bij een glutengehalte van 5 of 10 ppm een waarschuwing kan geven dat ergens gluten in zit (in een glutenvrij product mag maximaal 20 ppm gluten zitten). Dat kan niet anders, omdat niet bekend is wat het gewicht is van het geteste eten. Restaurants hebben bijscholing nodig om veiliger glutenvrij eten aan te bieden, vinden de onderzoekers. Ook pleiten ze voor onderzoek waarin preciezer gemeten wordt hoeveel gluten de aangeboden glutenvrije gerechten bevatten, om beter in te kunnen schatten wat het risico is voor de gezondheid van coeliakiepatiënten. 


Am J Gastroenterol. 2019 May;114(5):792-797. doi: 10.14309/ajg.0000000000000202.
Detection of Gluten in Gluten-Free Labeled Restaurant Food: Analysis of Crowd-Sourced Data.
Lerner BA1, Phan Vo LT2, Yates S3, Rundle AG2, Green PHR1, Lebwohl B1,2.

INTRODUCTION:
Adherence to a gluten-free (GF) diet is the mainstay of therapy for celiac disease. Until now, those wishing to avoid gluten in restaurants had to rely on menu labels, word of mouth, intuition, and restaurant workers' advice, with a relative dearth of supporting data. We used crowd-sourced data from users of a portable gluten detection device to estimate rates of, and identify risk factors for, gluten contamination of supposed GF restaurant foods.

METHODS:
We analyzed data from a portable gluten detection device (Nima), collected across the United States during an 18-month period by users who opted to share the results of their point-of-care tests. Data were sorted by region, time of day, median household income in the restaurant's vicinity, restaurant genre, and food items. We used the χ test for bivariate analysis and multiple logistic regression for multivariate analysis to identify predictors of gluten detection in restaurant food.

RESULTS:
There were 5,624 tests, performed by 804 users, in the examined period. Gluten was detected in 32% of GF labeled foods. Rates of gluten detection differed by meal, with 27.2% at breakfast and 34.0% at dinner (P = 0.0008). GF labeled pizza and pasta were most likely to test positive for gluten, with gluten detected in 53.2% of pizza and 50.8% of pasta samples. On multivariate analysis, GF labeled food was less likely to test positive for gluten in the West than in the Northeast United States (odds ratio 0.80; 95% confidence interval 0.67-0.95).

CONCLUSIONS:
This study of crowd-sourced data suggests that a substantial fraction of GF labeled restaurant foods contain detectable gluten. Although the highly sensitive Nima device may detect gluten at levels <20 parts per million (ppm), leading to gluten exposure of unknown clinical significance, our findings raise a potential concern. In addition, our findings of higher rates of gluten detection in pizza and pasta provide practical data when providing dining strategies for patients with celiac disease.

PMID: 30920417 PMCID: PMC6502671 [Available on 2020-05-01] DOI: 10.14309/ajg.0000000000000202

https://www.nimasensor.com/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.