Auteur Topic: DNA van Neanderthalers mogelijk van invloed op ontstaan van coeliakie  (gelezen 235 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8449
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Naast de bekende HLA-genen (HLA-DQ2 en HLA-DQ8) zijn er andere (niet-HLA) genen die de kans op coeliakie vergroten. Een bepaalde variant in het menselijk DNA die coeliakiepatiŽnten vaker hebben dan anderen lijkt afkomstig van Neanderthalers.

https://www.celiac.com/articles.html/the-origins-of-celiac-disease/celiac-disease-linked-to-neanderthal-ancestry-r4780/?do=%23top

http://www.buffalo.edu/ubnow/stories/2017/10/neanderthals-west-asia.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751057/
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 286
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: DNA van Neanderthalers mogelijk van invloed op ontstaan van coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: mei 11, 2019, 11:56:06 »
Interessant..

Wat in mijn gedachten op komt is dat Neanderthalers vleeseters waren. Dat doet me afvragen of het soms zo werkt dat wanneer je iets van de genen van Neanderthalers in je systeem hebt, je daarom zo'n reactie op gluten krijgt? Omdat het lichaam granen als het ware niet '(her)kent' als geschikt voedsel om te consumeren...? :roll:
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 920
  • WisVos
Re: DNA van Neanderthalers mogelijk van invloed op ontstaan van coeliakie
« Reactie #2 Gepost op: mei 11, 2019, 12:38:53 »
Wat in mijn gedachten op komt is dat Neanderthalers vleeseters waren. Dat doet me afvragen of het soms zo werkt dat wanneer je iets van de genen van Neanderthalers in je systeem hebt, je daarom zo'n reactie op gluten krijgt? Omdat het lichaam granen als het ware niet '(her)kent' als geschikt voedsel om te consumeren...? :roll:
"Vleeseters" is overdreven; maar de prehistorische mens at veel minder granen dan de moderne mens. Wortels, knollen, vruchten en waarschijnlijk ook bladgroenten werden wel gegeten. (En vis!)

En evolutie werkt net iets anders dan je zegt; genen die de voortplanting belemmeren worden verwijderd. Het is zo dat overgevoeligheid voor granen bij de jagersvolken veel minder een belemmering op overleven was dan bij de (graan-)boeren in het Midden-Oosten. Die genen zijn bij de afstammelingen van de graanboeren verdwenen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8449
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: DNA van Neanderthalers mogelijk van invloed op ontstaan van coeliakie
« Reactie #3 Gepost op: mei 12, 2019, 19:47:02 »
Ook Neanderthalers aten al tarwe, rogge en gerst, weten we nadat archeologen het glazuur van de tanden onderzochten van Neanderthalers die in BelgiŽ woonden: https://www.um-eatwell.nl/wow/docs/Brouns%202018%20TWOFI%20Wheat%20article%2010%20OCTNOV.pdf
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.