Coeliakie > Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken

DNA van Neanderthalers mogelijk van invloed op ontstaan van coeliakie

(1/1)

tine:
Naast de bekende HLA-genen (HLA-DQ2 en HLA-DQ8) zijn er andere (niet-HLA) genen die de kans op coeliakie vergroten. Een bepaalde variant in het menselijk DNA die coeliakiepatiŽnten vaker hebben dan anderen lijkt afkomstig van Neanderthalers.

https://www.celiac.com/articles.html/the-origins-of-celiac-disease/celiac-disease-linked-to-neanderthal-ancestry-r4780/?do=%23top

http://www.buffalo.edu/ubnow/stories/2017/10/neanderthals-west-asia.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751057/

misshilde:
Interessant..

Wat in mijn gedachten op komt is dat Neanderthalers vleeseters waren. Dat doet me afvragen of het soms zo werkt dat wanneer je iets van de genen van Neanderthalers in je systeem hebt, je daarom zo'n reactie op gluten krijgt? Omdat het lichaam granen als het ware niet '(her)kent' als geschikt voedsel om te consumeren...? :roll:

MathFox:

--- Citaat van: misshilde op mei 11, 2019, 11:56:06 ---Wat in mijn gedachten op komt is dat Neanderthalers vleeseters waren. Dat doet me afvragen of het soms zo werkt dat wanneer je iets van de genen van Neanderthalers in je systeem hebt, je daarom zo'n reactie op gluten krijgt? Omdat het lichaam granen als het ware niet '(her)kent' als geschikt voedsel om te consumeren...? :roll:

--- Einde van citaat ---
"Vleeseters" is overdreven; maar de prehistorische mens at veel minder granen dan de moderne mens. Wortels, knollen, vruchten en waarschijnlijk ook bladgroenten werden wel gegeten. (En vis!)

En evolutie werkt net iets anders dan je zegt; genen die de voortplanting belemmeren worden verwijderd. Het is zo dat overgevoeligheid voor granen bij de jagersvolken veel minder een belemmering op overleven was dan bij de (graan-)boeren in het Midden-Oosten. Die genen zijn bij de afstammelingen van de graanboeren verdwenen.

tine:
Ook Neanderthalers aten al tarwe, rogge en gerst, weten we nadat archeologen het glazuur van de tanden onderzochten van Neanderthalers die in BelgiŽ woonden: https://www.um-eatwell.nl/wow/docs/Brouns%202018%20TWOFI%20Wheat%20article%2010%20OCTNOV.pdf

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie