Coeliakie > Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken

CoeliakiepatiŽnten in Ecuador krijgen via rijst te veel arsenicum binnen

(1/1)

tine:
CoeliakiepatiŽnten die in Equador wonen, eten vrij veel rijst, gemiddeld 53 kilo per persoon per jaar. Het is een goed verkrijgbaar, betaalbaar en lekker alternatief voor tarwe. Er kleeft echter een risico aan: rijst kan arsenicum bevatten. Arsenicum zit in de bodem en in het water op veel plaatsen waar rijstplanten groeien. De planten absorberen het arsenicum en het belandt vooral in het vlies (het omhulsel) van de rijstkorrel. Hierdoor krijgen coeliakiepatienten in Equador mogelijk te veel arsenicum binnen. Dit verhoogt het risico op chronische ziekten en diverse vormen van kanker.  De hoeveelheid arsenicum die volwassenen en kinderen met coeliakie in Equador gemiddeld eten zit volgens nieuwe berekeningen boven de grens die veilig wordt geacht door de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA.

Inorganic arsenic content in Ecuadorian rice-based products
I. Gavilanes-TerŠn, M. Cano-Lamadrid ORCID Icon, J. Idrovo-Novillo, E. GarcŪa-GarcŪa, N. Veloz-Mayorga, R. Erazo-Arrieta,  show all
Received 01 Oct 2018, Accepted 28 Feb 2019, Published online: 22 Apr 2019
https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1595744   

Arsenic intake in the world is linked with drinking water and food; the main sources of inorganic As (i-As) exposure in food are rice and rice-based products. The consumption of rice in Ecuador is 53.2 kg year−1 and it is the most commonly used cereal for the preparation of many popular dishes especially for subjects with celiac disease. Objectives of this research were: (i) to determine the content of i-As in foods widely consumed by Ecuadorians with celiac disease, (ii) to calculate the i-As dietary intake, and (iii) to model and predict the health risks of the population under study as a result of their exposure to i-As from rice-based food. The estimated daily intakes of Ecuadorian children (below 3 years of age) and adults were established at 0.52 and 0.55 μg kg−1 body weight d−1, respectively. These values were above the lower BMDL01 value established for i-As established by the EFSA; consequently, it can be concluded that health risk cannot be excluded for the Ecuadorian population with celiac disease.

En dit zijn enkele richtlijnen voor de consumptie van rijst:
- wissel rijst af met andere glutenvrije granen
- zilvervliesrijst bevat meer arsenicum dan witte rijst (aan de andere kant bevat zilvervliesrijst meer vezels en B-vitamines)
- spoel rijst goed af voordat je het gaat koken, en spoel het nogmaals af na het koken, hierdoor verminder je de hoeveelheid arsenicum met de helft
- kook de rijst in een ruime hoeveelheid water
- kies een soort rijst met een laag gehalte aan arsenicum (daarvan bestaan enkele lijsten in de VS maar voor zover ik weet niet in ons land)

Bron: https://nationalceliac.org/blog/i-have-read-that-there-is-arsenic-in-brown-rice-what-about-brown-rice-flour-as-a-celiac-brown-rice-and-or-brown-rice-flour-are-consumed-daily-advice-or-any-recommendations/

Zie ook https://www.ahealthylife.nl/arsenicum-in-rijst-moeten-we-ons-zorgen-maken/

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie