Auteur Topic: Glutensensitieve kinderen kunnen ook psychische klachten hebben  (gelezen 503 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8659
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Glutensensitieve kinderen kunnen ook psychische klachten hebben
« Gepost op: april 30, 2019, 19:57:33 »
Glutensensitieve patiŽnten kunnen last hebben van buikklachten, huidklachten en psychische klachten. In de meeste gevallen wordt dit vastgesteld bij volwassenen. Maar soms ook bij kinderen. In 2016 rapporteerden Amerikaanse artsen over een jongetje dat al vanaf de leeftijd van 2 jaar afwijkend sociaal gedrag vertoonde. Bij de kinderopvang duwde hij andere kinderen en was hij gewelddadig. Toen hij 3 jaar was, werd hij angstig. Hij wilde niet van zijn moeder gescheiden zijn. En hij durfde andere ruimtes zoals de wc niet meer in zijn eentje te betreden. Met andere kinderen omgaan lukte ook niet goed. Toen hij 5 jaar was, werd hij bang voor bacteriŽn en  ging hij om de haverklap zijn handen wassen. Ook durfde hij niet in de buurt van afvalemmers te komen. Zijn eigen ontlasting boezemde hem angst in, hij durfde alleen naar de wc als hij al zijn kleren uittrok. Ook wilde hij uit de buurt van potloden blijven, hij was bang dat hij vergiftigd zou raken door het lood erin. Zijn angst was zo groot, dat hij niet aan een tafel durfde te zitten waar potloden lagen. Ook was hij bang dat hij andere kinderen pijn zou doen. Als hij verkouden werd, raakte hij in paniek dat hij zou stoppen met ademen of dat hij dood zou gaan. Hij had er een gewoonte van gemaakt om expres tegen andere kinderen aan te botsen, wat regelmatig tot conflicten leidde. Verder had hij last van huiduitslag, en zalfjes brachten daar geen verbetering in. Zijn moeder ging met hem naar een psycholoog voor cognitieve gedragstherapie, maar veel vooruitgang boekte hij niet. Ze besloot toch maar een kinderarts op te zoeken. Na diverse testen zetten de artsen hem op een glutenvrij dieet. Binnen een paar maanden was het een heel ander kind. Hij kon beter overweg met andere kinderen, was niet meer zenuwachtig, angstig, verdrietig en depressief, en kon zich op school veel beter concentreren. Na een dieetfout zakte hij even terug in zijn oude patroon, maar dat ging snel voorbij. Ook zijn huiduitslag verdween als sneeuw voor de zon.

Nederlandse kinderartsen ontdekten onlangs dat een meisje van 13 jaar glutensensitief was. Ze had niet alleen buikklachten, maar (net als het jongetje in de VS) ook dwanggedachten en angsten. De kinderartsen publiceren erover in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze waarschuwen andere artsen om alert te zijn als een patiŽnt naast buikklachten ook psychische klachten heeft. De oorzaak kan liggen bij glutensensitiviteit. Een glutenvrij dieet kan dergelijke klachten laten verdwijnen of verminderen.

[Psychiatric symptoms in a child with gluten sensitivity].
(PMID:30945820)
Kraijenhoff GPS 1 , Smit MJM 2 , van Vlerken RHT 3 , Mearin Manrique ML 4 
Nederlands Tijdschrift Voor Geneeskunde [14 Mar 2019, 163]

BACKGROUND:
Non-celiac gluten sensitivity (NCGS) is a diagnosis that is increasingly being reported. Psychiatric symptoms can be a rare but serious manifestation of this new clinical entity.

CASE REPORT:
A 13-year-old girl consulted the paediatrician with abdominal pain, diarrhoea, bloating, and compulsive thoughts and fears; these disappeared on a gluten-free diet. Celiac disease and wheat allergy were excluded. Double-blind placebo-controlled gluten challenge confirmed the diagnosis NCGS.

CONCLUSION:
Consider a diagnosis of NCGS in patients with psychiatric symptoms in combination with abdominal symptoms.

Het andere artikel uit de VS: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4756770/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.