Auteur Topic: NIMA (apparaatje om gluten te meten in eten) valt in de smaak in de VS  (gelezen 553 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8712
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Artsen en onderzoekers die verbonden zijn aan het coeliakiecentrum van de Columbia Universiteit in New York zijn voorzichtig positief over de NIMA sensor waarmee coeliakiepatiŽnten zelf kunnen meten of er gluten in het eten zit. Dertig proefpersonen, de helft jongeren (13 - 17 jaar) en de helft volwassenen, mochten er drie maanden mee experimenteren. Het apparaatje gaf tijdens de proefperiode bij 87 % van de volwassenen en 64 % van de jongeren een signaal dat er gluten in het geteste eten zat (dat glutenvrij zou moeten zijn). De proefpersonen willen de NIMA sensor blijven gebruiken en raden het ook andere coeliakiepatiŽnten aan, blijkt uit een vragenlijst die ze invulden. In welke levensmiddelen precies gluten zat, thuis of buiten de deur, is niet bekend. 

Wat is NIMA

NIMA is een klein apparaatje dat in een tas of zak past, waar een mini container in zit waar een klein beetje eten in past. Als er geen gluten in het eten zit, verschijnt er een smiley. Als er wel gluten in zit, verschijnt de tekst 'gluten found' (gluten gevonden). 

Hoe betrouwbaar is NIMA

Uit eerder validatieonderzoek blijkt dat NIMA Ďbest goedí scoort. In 93 % van de gevallen waarbij meer dan 20 ppm gluten in een voedingsmiddel zat, verscheen de waarschuwing 'gluten gevonden'. NIMA geeft ook bij  lagere hoeveelheden gluten een waarschuwing. Dat komt omdat het gewicht van het eten dat in het containertje wordt gestopt niet bekend is. Voedingsmiddelen met 10 ppm gluten kregen in 56 % van de gevallen een rood lampje, en bij een glutendosis tussen 5 en 19 ppm was dat 35 %. 

Capsules

Elke keer dat het apparaatje gebruikt wordt, is een nieuwe capsule nodig. De deelnemers aan het experiment in New York kregen er 6, 12 of 24 per maand. Verschillende mensen die er 6 of 12 hadden gekregen, wilden er meer. Mensen die er 24 hadden gekregen, waren daar tevreden mee.   

Gebruikservaringen

NIMA is eenvoudig in gebruik, handig om onderweg mee te nemen, helpt bij het glutenvrije dieet, geeft meer vertrouwen in de veiligheid van het eten en is nuttig, is de algemeen gedeelde mening van de proefpersonen. Een punt van kritiek is er ook: de capsules gaan moeilijk dicht, vindt 90 % (de fabrikant biedt hiervoor sinds kort een hulpmiddel aan). Verder vindt 47 % van de volwassenen dat het lang duurt voordat er een testuitslag is, van de jongeren is dat 86 %. Ook vinden de jongeren (leeftijd 13 - 17 jaar) dat het gebruik van de NIMA hen angstig maakt (43 %), terwijl volwassenen dat gevoel niet hebben (0 %). Zowel jong als oud raadt andere coeliakiepatiŽnten aan om het ook te gebruiken, en ze zijn van plan om het in de toekomst zelf ook te blijven gebruiken. Als het apparaatje een waarschuwing geeft dat er gluten is gevonden, besluit 69 % van de volwassenen en 89 % van de jongeren om het verdachte voedingsmiddel niet meer te eten. NIMA heeft enkele technische beperkingen. Zo kan het apparaatje gluten in gefermenteerde voeding zoals sojasaus en bier niet goed meten (wat ook voor officiŽle laboratoriumtesten geldt trouwens). Bijna de helft van de deelnemers wist dat niet. Ze hadden de gebruiksaanwijzingen van de NIMA gekregen waar dat in stond, maar verder geen speciale instructies, om de situatie in de praktijk zo veel mogelijk na te bootsen. Verder gaf NIMA soms verschillende uitslagen als het eten meer keer werd getest. En voor sommigen was het apparaatje te gevoelig, omdat het soms ook waarschuwt voor voeding met een glutengehalte onder 20 ppm, waardoor ze ten onrechte voeding kunnen uitsluiten waar ze niet ziek van worden. Rond 20 ppm heeft het apparaatje beperkingen, schrijven de wetenschappers (ik neem aan dat ze bedoelen dat er soms een smiley kan verschijnen bij waarden rond 20 ppm waar mensen die juist heel gevoelig zijn ziek van kunnen worden).

Conclusie

Het lijkt erop dat de gebruikers baat hebben bij de NIMA sensor: vooral bij volwassenen gaat de kwaliteit van leven erop vooruit en ze hebben minder depressieve gevoelens, blijkt uit de vragenlijsten die de deelnemers invulden. Jongeren vonden de niet goed sluitende containers een 'gedoe' op het moment dat ze iets wilden eten met vrienden, en zijn hierdoor wat minder enthousiast. Bij hen werd geen betere kwaliteit van leven aangetoond (de groep jongeren die meedeed aan het onderzoek had al vanaf het begin van het onderzoek een betere kwaliteit van leven dan de groep volwassenen; jongeren scoorden 73 punten en volwassenen 46 op een schaal van 0 tot 100).

De proefpersonen kregen het apparaatje gratis, en het is niet bekend wat het effect is van het prijskaartje, schrijven de onderzoekers. De NIMA sensor kost 229 Amerikaanse dollar en elke capsule kost 5 dollar. Verder is het een kleinschalig onderzoek onder 30 coeliakiepatiŽnten, voor betrouwbaarder resultaten zijn experimenten nodig met grotere aantallen patiŽnten uit verschillende gebieden.

Over NIMA: https://nimasensor.com/

Instructies voor het gebruik van NIMA:

Doe een beetje voedsel ter grootte van een erwt in de capsule. Sluit het deksel. Duw op de 'aan' knop. Vervolgens gaat het apparaatje de inhoud mixen, vermengen met chemische stoffen, en meten of er gluten in zit. Zit er geen gluten in, dan verschijnt een blije smiley. Zit er wel gluten in, dan verschijnt de waarschuwing 'gluten found' (gluten gevonden). De uitkomst verschijnt ook in de NIMA-app van je mobiele telefoon (als je een telefoon hebt met bluetooth technologie). Daar vind je ook de vorige uitslagen, en via de app kun je ervaringen delen met andere NIMA-gebruikers.   


Clin Gastroenterol Hepatol. 2019 Mar 15. pii: S1542-3565(19)30275-7. doi: 10.1016/j.cgh.2019.03.011. [Epub ahead of print]
Benefits From and Barriers to Portable Detection of Gluten, Based on a Randomized Pilot Trial of Patients with Celiac Disease.
Wolf RL1, Green PHR2, Lee AR2, Reilly NR2, Zybert P1, Lebwohl B3.

PMID: 30885882 DOI: 10.1016/j.cgh.2019.03.011

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.