Coeliakie > Coeliakie

Een maand lang gluten eten om een diagnose te krijgen

<< < (2/2)

MathFox:
Laat je vooral niet overhaasten tot een provocatie, het is beter om het de eerste keer goed te doen (met alle onderzoeken aan het eind) dan er nog een tweede keer aan te moeten beginnen. En als je geen haast hebt kun je het ook plannen dat het met je werk redelijk uitkomt. Co÷rdineer het met je MDL-specialist zodat je in een keer alle uitsluitsel hebt die je wil hebben.

Je moet het bij een HLA-gentest zo zien, er is 60-70% kans dat die coeliakie uitsluit en dat betekent dat je de provocatie helemaal niet in hoeft. (Hoewel met de klachten van zus en moeder wordt dat percentage wel kleiner.) Ik ben het niet eens met "gluten zijn te belangrijk om zonder diagnose weggelaten te worden": In Azie leven miljarden mensen op een dieet gebaseerd op rijst. Er zijn diverse gezonde glutenvrije (pseudo-)granen die een prima vervanging zijn voor de glutenhoudende granen.

Mijn advies aan jou is gebaseerd op mijn reactie op tarwe, die zal anders zijn dan jouw reactie op gluten. Mijn belangrijkste klachten zijn vermoeidheid en "brainfog" (niet helder kunnen denken), bij jou is het kennelijk buikpijn. Als je van jouw glutenprovocatie weer buikpijn krijgt wil dat nog niet zeggen dat je ook coeliakie hebt, er kunnen andere intoleranties zijn die opspelen bij het eten van brood of andere gluten bevattende producten. Laat je vooral goed onderzoeken door de (universitair) specialist, een aandoening die geschrapt kan worden van de lijst met mogelijkheden is ook informatie.
Als je denk dat de buikpijn jouw teveel wordt, is er een mogelijkheid om pijnstillers te gebruiken. Doe dat wel in overleg met je arts want je wilt niet dat pijnstiller-schade de coeliakie-gluten-schade in je darm maskeert.

Veel succes met informatie verzamelen en sterkte met provocatie en onderzoeken.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie