Auteur Topic: Lactose-intolerantie bij coeliakie meestal tijdelijk  (gelezen 625 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8712
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Lactose-intolerantie bij coeliakie meestal tijdelijk
« Gepost op: maart 12, 2019, 20:35:15 »
Sommige kinderen en volwassenen met coeliakie verdragen geen lactose op het moment dat bij hen coeliakie wordt ontdekt. Dit duurt meestal kort. Na 1 ŗ 2 maanden op een glutenvrij dieet zijn de darmen vaak zů ver hersteld dat de vertering van lactose geen probleem meer is. Een blijvende intolerantie voor lactose komt wel eens voor, maar niet zo vaak.
 
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van een lactose-intolerantie: een infectie met een virus of bacterie, een voedselallergie waaronder een koemelkallergie, de ziekte van Crohn, coeliakie en andere ziekten waarbij de wand van de dunne darm beschadigd is. Dit zijn allemaal vormen van een secundaire lactose intolerantie. 

Klachten bij een lactose-intolerantie:
-   Buikpijn
-   Een opgeblazen buik
-   Krampen
-   Rommelende darmen
-   Winderigheid
-   Diarree
-   Bij babyís: luieruitslag
-   Misselijkheid
-   Hoofdpijn
-   Vermoeidheid
-   Verlies van concentratie
-   Spierpijn
-   Gewrichtspijn
-   Aften
-   Plasproblemen

Herkenbare klachten? Inderdaad. Ze lijken heel erg op coeliakie klachten. Geen wonder dat een deel van de coeliakiepatiŽnten eerst de foutieve diagnose Ďlactose-intolerantieí kreeg. Ongeveer 1 op de 4 mensen met een lactose-intolerantie heeft in werkelijkheid coeliakie.

Melk is gezond

Kinderen met coeliakie hebben om diverse redenen melkproducten nodig. Als bron van energie (na een periode van ondervoeding en achterblijvende groei zijn veel calorieŽn, eiwitten en vetten nodig om een inhaalslag te maken), als bron van calcium (botten die in de groei zijn hebben veel calcium nodig) en voor een gezonde darmflora (die vaak uit balans is). Melk is van nature zoet en veel kinderen vinden dat lekker. Het zit vol bouwstoffen voor het lichaam, naast calcium ook fosfor, vitamines, groeifactoren en antistoffen die het lichaam nodig heeft. Volle melk ondersteunt de stofwisseling, beschermt tegen hart- en vaatziekten en ook tegen kanker.

Klachten bij coeliakie

Heb je coeliakie en blijf je klachten houden? Dan kan een intolerantie voor lactose de onderliggende oorzaak zijn. Dat komt voor bij zoín 8 procent van de coeliakiepatiŽnten. Er is een ademtest om een lactose-intolerantie vast te stellen. Maar een periode wel en geen melkproducten gebruiken kan ook uitsluitsel geven of lactose de boosdoener is.

Tips bij een lactose-intolerantie


De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel een klein beetje lactose verdragen. Dat ligt tussen de 0,5 en 7 gram lactose per dag, en 240 tot 500 ml volle melk. In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose dan in melk. Ook harde kaas bevat nauwelijks lactose. Neem verspreid over de dag kleine porties lactose. En eet bij voorkeur tegelijk ook iets anders. Er zijn tabletten te koop (zoals Disolut) die een beetje lactose helpen afbreken.

Bron:

Celiac Disease and Lactose Intolerance
Lerner Aaron , Wusterhausen Patricia, Ramesh Ajay, Matthias Torsten
International Journal of Celiac Disease. 2018, 6(3), 68-70. DOI: 10.12691/ijcd-6-3-8
Received November 11, 2018; Revised December 15, 2018; Accepted January 04, 2019

Celiac disease and lactose intolerance are nutritional diseases where withdrawal of a specific nutrient is therapeutical. Celiac disease is underdiagnosed while lactose intolerance is over diagnosed, including in naÔve or treated celiac patients. The present review highlights myths and realities and revisits common misconceptions in the relationship between celiac disease and lactose intolerance. It is hoped that the care providers will increase the rate of diagnosis of celiac disease, while decreasing the over diagnosis of lactose intolerance for the benefit of the patients.

http://pubs.sciepub.com/ijcd/6/3/8/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.