Auteur Topic: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek  (gelezen 948 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8515
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Gepost op: maart 08, 2019, 23:12:52 »
Mensen met coeliakie worden ziek door gluten. Dat is al 70 jaar bekend. Toch speelt er meer. De Duitse coeliakie-expert Detlef Schuppan had onlangs een nieuwtje voor zijn internationale collega-maagdarmleverartsen die naar hun jaarlijkse congres kwamen (UEG): ook ATIs doen een duit in het zakje. Zijn gehoor ging vast rechtop zitten om hier meer over te horen. Zo ver kwam het tijdens het congres echter niet. In een nieuwe publicatie in het tijdschrift ĎGastroenterologyí doet Schuppan samen met andere onderzoekers uit Duitsland, Canada, de VS en Spanje uit de doeken hoe het zit met gluten en ATIs bij ziektebeelden met tarwe in de hoofdrol. 

Wat zijn ATIs

ATIs is de afkorting van Amylase Trypsin Inhibitors. Het is een natuurlijke pesticide, een eiwit dat de plant moet beschermen tegen vraat van insecten. ATIs zitten in granen met gluten. Wie tarwe eet, of een ander glutenbevattend graan, eet tegelijkertijd gluten en ATIs.

Experimenten met muizen

In de afgelopen periode heeft het onderzoeksteam een reeks experimenten uitgevoerd met muizen. ĎGewoneí proefdiermuizen, en muizen bij wie coeliakie werd nagebootst. Deze muizen kregen vier verschillende diŽten: brokjes met gluten, brokjes met ATIs, brokjes met gluten plus ATIs, en brokjes zonder gluten en zonder ATIs. Vervolgens werd onderzocht hoe het ging met de muizen en hoe hun darmen reageerden op het dieet.

ATIs zijn olie op het vuur

ATIs blijken het effect van gluten te versterken bij muizen die kenmerken hebben van coeliakie. Muizen die gluten en ATis eten, zijn slechter af dan muizen die alleen ATIs of alleen gluten eten. Hun darmen zijn meer doorlaatbaar, er ontstaan meer ontstekingscellen (IELs), bovendien worden de darmvlokken korter. Kennelijk werken ATis als olie op het vuur bij coeliakie. Dit vertaalt zich ook naar een toename van anti gliadine antistoffen (een reactie van het aangeboren immuunsysteem), maar niet naar hogere TTG antistoffen (een kenmerk van coeliakie). De bevindingen met muizen werpen een ander licht op coeliakie.

ATis veranderen gen expressie


Bij muizen die ATIs eten zijn bepaalde genen actief die ontstekingen aanjagen. Ook veranderen ATIs de samenstelling van de populatie bacteriŽn in de darmen (dat doen gluteneiwitten ook).

MelkzuurbacteriŽn kunnen ATis afremmen

Er is een manier om ATIs af te remmen: door inname van bepaalde melkzuurbacteriŽn. Het mooiste zou zijn om die soorten te selecteren die zowel gluten als ATis minder actief maken. De onderzoekers hebben enkele soorten melkzuurbacteriŽn gevonden die dat kunnen. Deze voegden ze toe aan het eten van de muizen, met als resultaat: een sterkere, minder doorlaatbare darmwand, minder ontstekingen in de darmen en gezondere darmvlokken, vergeleken met muizen die gťťn melkzuurbacteriŽn in hun voer kregen maar wel tarwe en gluten.   

Voor coeliakiepatiŽnten die klachten houden en ander groepen

MelkzuurbacteriŽn kunnen nuttig zijn voor coeliakiepatiŽnten die ondanks een glutenvrij dieet klachten houden. Ook andere groepen patiŽnten hebben er mogelijk iets aan: mensen met een tarwe-allergie of andere allergie, mensen die glutensensitief zijn, mensen met prikkelbare darmen en mensen die reageren op fructanen in tarwe (onderdeel van FODMAPs).

De volgende fase

Hoe nu verder? De onderzoekers willen verder zoeken naar de bacteriesoorten die ATis het beste kunnen afremmen bij verschillende groepen patiŽnten die ziek worden door tarwe. De experimenten met muizen zullen een vervolg krijgen bij mensen. 



Gastroenterology. 2019 Feb 22. pii: S0016-5085(19)30437-8. doi: 10.1053/j.gastro.2019.02.028. [Epub ahead of print]
Lactobacilli Degrade Wheat Amylase Trypsin Inhibitors to Reduce Intestinal Dysfunction Induced by Immunogenic Wheat Proteins.
Caminero A1, McCarville JL1, Zevallos VF2, Pigrau M1, Yu XB3, Jury J1, Galipeau HJ1, Clarizio AV1, Casqueiro J4, Murray JA5, Collins SM1, Alaedini A3, Bercik P1, Schuppan D6, Verdu EF7.

BACKGROUND & AIMS:
Wheat-related disorders, a spectrum of conditions induced by the ingestion of gluten-containing cereals, have been increasing in prevalence. Patients with celiac disease have gluten-specific immune responses, but the contribution of non-gluten proteins to symptoms in patients with celiac disease or other wheat-related disorders is controversial.

METHODS:
C57BL/6 (control), Myd88-/-,Ticam1-/-, and Il15-/- mice were placed on diets that lacked wheat or gluten, with or without wheat amylase trypsin inhibitors (ATI), for 1 week. Small intestine tissues were collected and intestinal intraepithelial lymphocytes (IELs) were measured; we also investigated gut permeability and intestinal transit. Control mice fed ATI for 1 week were gavaged daily with Lactobacillus strains that had high or low ATI-degrading capacity. NOD/DQ8 mice were sensitized to gluten and fed an ATI diet, a gluten-containing diet or a diet with ATI and gluten for 2 weeks. Mice were also treated with Lactobacillus strains that had high or low ATI-degrading capacity. Intestinal tissues were collected and IELs, gene expression, gut permeability and intestinal microbiota profiles were measured.

RESULTS:
In intestinal tissues from control mice, ATI induced an innate immune response by activation of TLR4 signaling to MD2 and CD14, and caused barrier dysfunction in the absence of mucosal damage. Administration of ATI to gluten-sensitized mice expressing HLA-DQ8 increased intestinal inflammation in response to gluten in the diet. We found ATI to be degraded by Lactobacillus, which reduced the inflammatory effects of ATI.

CONCLUSIONS:
ATI mediate wheat-induced intestinal dysfunction in wild-type mice and exacerbate inflammation to gluten in susceptible mice. Microbiome-modulating strategies, such as administration of bacteria with ATI-degrading capacity may be effective in patients with wheat-sensitive disorders.

PMID: 30802444 DOI: 10.1053/j.gastro.2019.02.028
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 291
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #1 Gepost op: maart 14, 2019, 14:01:45 »
Interessant!
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

Vlearmoes

  • Gold Member
  • Berichten: 4070
  • Geslacht: Man
  • gluten-free warrior
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #2 Gepost op: maart 23, 2019, 16:08:03 »
Lactobacillus: in de Kefir  :duimop:
Coeliakie diagnose eind 2003

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8515
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #3 Gepost op: maart 23, 2019, 17:51:38 »
Ja, dat kan best eens een nieuwe therapie worden voor coeliakiepatiŽnten, kefir op doktersvoorschrift (geen grapje!), of andere bronnen van melkzuurbacteriŽn, zoals yoghurt, karnemelk, zuurkool, rode wijn, zuurdesem, of toekomstige probiotica (niet gekweekt op een ondergrond met tarwe of gerst, zoals nu vaak gebeurt). Ze versterken de darmflora en het immuunsysteem, en als het meezit helpen ze ook gluten en ATIs af te breken die in het eten zitten (in kleine hoeveelheden bij mensen met coeliakie, het is nooit nul). 
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 291
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #4 Gepost op: maart 25, 2019, 22:03:24 »
Ja.... mij alleen tot heden niet gelukt om iets te vinden op 0-gluten niveau :". Tips zijn welkom!
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

alexandra1980

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 648
  • Geslacht: Vrouw
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #5 Gepost op: maart 26, 2019, 10:48:52 »
Ja, dat kan best eens een nieuwe therapie worden voor coeliakiepatiŽnten, kefir op doktersvoorschrift (geen grapje!), of andere bronnen van melkzuurbacteriŽn, zoals yoghurt, karnemelk, zuurkool, rode wijn, zuurdesem, of toekomstige probiotica (niet gekweekt op een ondergrond met tarwe of gerst, zoals nu vaak gebeurt). Ze versterken de darmflora en het immuunsysteem, en als het meezit helpen ze ook gluten en ATIs af te breken die in het eten zitten (in kleine hoeveelheden bij mensen met coeliakie, het is nooit nul).

Dit antwoord kreeg ik van orthica over orthica orthiflor original:

Hartelijk dank voor uw email.

De probiotica wordt gekweekt op een bodem van koemelkeiwitten. In het eindproduct wordt koemelk en lactose niet meer aangetroffen.

De maltodextrine is afkomstig uit maiszetmeel.

Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 291
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #6 Gepost op: april 11, 2019, 11:42:01 »
Ik krijg een glutenreactie van Orthica Orthiflor.
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8515
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Ook ATIs maken coeliakiepatiŽnten ziek
« Reactie #7 Gepost op: april 11, 2019, 16:51:03 »
Wat jammer. :s

Hopelijk zie je kans om je menu wat uit te breiden en de hoeveelheid vitamines die je binnenkrijgt, dat zou het mooiste zijn.
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.